понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2276 прочитания

  По-продуктивни ли сме, когато работим от дома си, или напротив?

  Данните от глобално проучване на Colliers International представи Яняп Боогард на есенния форум на БАУХ
  26 ноември 2020, 14:53 a+ a- a

  Откъде работехме преди Covid-19 и откъде работим сега?

  С обявяването на пандемия през март 2020 много от компаниите масово преминаха в режим на работата от вкъщи с оглед грижата за здравето и безопосността на служителите си. Дистанционната работа не е нещо ново, но за първи път наблюдаваме прилагането й в такива мащаби и продължителност. Интересното е, че 28% от хората никога не са работили от дома си преди Covid-19, а едва 5% са били на такъв режим в по-голяма част от времето. Приблизително всеки втори е работил от дома си периодично. Специално пригодена за работа стая и дневната са местата в дома, от които най-често работим в момента. Спалнята е новото работно място за 17% от хората, а 14% работят от кухнята.

  Данните са от глобално проучване на Colliers International, което Яняп Боогард, директор консултантски услуги за офис пространства в компанията, представи на международната конференция на БАУХ. Тази есен форумът протича виртуално под надслов Agile HR от 23 до 27 ноември 2020. 

  Боогард очерта как работата от вкъщи се е отразила на продуктивността, като направави сравнение между първите месеци от началото на пандемията и последните 4 месеца (март-юни спрямо август-ноември). Освен промените с течение на времето, любопитното е, че проучването разкрива и съществени разлики между продуктивността на ниво индивид и екип. И докато индивидуалната продуктивност нараства, то с преминаването към работа от вкъщи тенденцията при екипите не е толкова позитивна.

  Как работата от вкъщи се отразява на продуктивостта?

  През първите 4 месеца от пандемията 29% от анкетираните отчитат ръст на продуктивността си при работа от дома. Този процент се покачва до 49% през следващите 4 месеца (август-ноември). В периода март-юни 51% не отчитат промяна в този показател, докато във втория пероиод 34% докладват, че не отчитат промяна в продуктивността. В първите 4 месеца 23% са били по-малко продуктивни, работейки от дома си, докато през последните 4 този процент е намалял до 17%. Всички тези проценти говорят за значително покачване на индивидуалната продуктивност при работа от дома. 

  Не така позитивно обаче стоят нещата при продуктивността на екипите. Въпреки че хората оценяват работата си като по-продуктивна, това невинаги кореспондира с по-висока продуктивност на екипа. Когато е трябвало да оценят продуктивността на екипа си в режим на работа от дома, 24% казват, че тя е намаляла, 47% - че не се е променила, и 29%, че се е повишила. Що се касае до оценката на мениджърите за продуктивността на екипите в режим на работа от дома, 30% от тях отчитат, че екипите са по-малко продуктивни, когато работят отдалечено, и 27%, че продуктивността им расте.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет