петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3936 прочитания

    По-продуктивни ли сме, когато работим от дома си, или напротив?

    Данните от глобално проучване на Colliers International представи Яняп Боогард на есенния форум на БАУХ
    26 ноември 2020, 14:53 a+ a- a

    Откъде работехме преди Covid-19 и откъде работим сега?

    С обявяването на пандемия през март 2020 много от компаниите масово преминаха в режим на работата от вкъщи с оглед грижата за здравето и безопосността на служителите си. Дистанционната работа не е нещо ново, но за първи път наблюдаваме прилагането й в такива мащаби и продължителност. Интересното е, че 28% от хората никога не са работили от дома си преди Covid-19, а едва 5% са били на такъв режим в по-голяма част от времето. Приблизително всеки втори е работил от дома си периодично. Специално пригодена за работа стая и дневната са местата в дома, от които най-често работим в момента. Спалнята е новото работно място за 17% от хората, а 14% работят от кухнята.

    Данните са от глобално проучване на Colliers International, което Яняп Боогард, директор консултантски услуги за офис пространства в компанията, представи на международната конференция на БАУХ. Тази есен форумът протича виртуално под надслов Agile HR от 23 до 27 ноември 2020. 

    Боогард очерта как работата от вкъщи се е отразила на продуктивността, като направави сравнение между първите месеци от началото на пандемията и последните 4 месеца (март-юни спрямо август-ноември). Освен промените с течение на времето, любопитното е, че проучването разкрива и съществени разлики между продуктивността на ниво индивид и екип. И докато индивидуалната продуктивност нараства, то с преминаването към работа от вкъщи тенденцията при екипите не е толкова позитивна.

    Как работата от вкъщи се отразява на продуктивостта?

    През първите 4 месеца от пандемията 29% от анкетираните отчитат ръст на продуктивността си при работа от дома. Този процент се покачва до 49% през следващите 4 месеца (август-ноември). В периода март-юни 51% не отчитат промяна в този показател, докато във втория пероиод 34% докладват, че не отчитат промяна в продуктивността. В първите 4 месеца 23% са били по-малко продуктивни, работейки от дома си, докато през последните 4 този процент е намалял до 17%. Всички тези проценти говорят за значително покачване на индивидуалната продуктивност при работа от дома. 

    Не така позитивно обаче стоят нещата при продуктивността на екипите. Въпреки че хората оценяват работата си като по-продуктивна, това невинаги кореспондира с по-висока продуктивност на екипа. Когато е трябвало да оценят продуктивността на екипа си в режим на работа от дома, 24% казват, че тя е намаляла, 47% - че не се е променила, и 29%, че се е повишила. Що се касае до оценката на мениджърите за продуктивността на екипите в режим на работа от дома, 30% от тях отчитат, че екипите са по-малко продуктивни, когато работят отдалечено, и 27%, че продуктивността им расте.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове