неделя, 21 октомври 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12513 прочитания

  Пазарът на земеделска земя се развива динамично

  Вижте какво още каза за цените на земята и доходността председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков в интервю за Economy.bg
  19 юни 2012, 15:22 a+ a- a

  Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи

  Борислав Петков е председател на УС на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Той е завършил аграрна икономика в Пловдивския селскостопански университет и след това право във Великотърновския университет. Изпълнителен директор е на "Омега агроинвест" ЕАД. В интервю за Economy.bg Петков разказа повече на нивата на пазара на земеделска земя от началото на тази година, за боря на сделките, доходността и нивата на цените. 

  Господин Петков, накъде вървят цените на земеделска земя от началото на тази година?
  Пазарът в момента е изключително динамичен и затова и цените са динамични.  В определени райони, като констатация за първото шестмесечие, обемът на сделките се запазва и дори на места се повишава броят им. Самите цени в някои райони бележат лек ръст, на други са в застой. На някои места има и връщане назад в цените, но това зависи от конюнктурата на всеки географски район. В зависимост от сезона търсенето и предлагането на земеделска земя варира. Можем обаче да кажем, че в момента пазарът е стабилен. За мен критерият за стабилност е, когато един продавач може да намери купувач в рамките на от един до три дни. В момента това е напълно постижимо на пазара на земеделска земя. Имаме голяма палитра от инвеститори в сектора  – арендаторите, инвестиционните дружества и други частни инвеститори, които пренасочват своите капитали съм сектора на земеделска земя. Това прави пазара в момента много интересен. 

  В такъв случай изгодно ли е да се инвестира сега в земеделска земя?
  Да, изгодно е, но до определена степен. Необходимо да се постъпва с икономическа логика и с  необходимата сериозност към подобна инвестиция, за да не се окаже, че тя не е достатъчно доходоносна за самите инвеститори. В такъв случай може да се окаже и че те могат да си възвърнат парите за периода, за който са си определили възвръщаемост. Съществуват такива инвеститори, които в нашите среди наричаме камикадзета. Те влизат на пазара без да са подготвени. Аз съм убеден, че този пазар е за професионалисти и много добре трябва да бъде обмислена всяка една покупка.  Призмата, през която гледа един арендатор е една, а призмата на инвеститора е друга. 

  В началото споменахте, че в някои райони има ръст на цените. Кои са тези райони и в какъв процент се изразява повишаването?
  Ръстът на цените на земеделска земя е между 5-7% в Централна, Северна и Североизточна България. От Южна България можем да споменем района на Стара  Загора като място, където цените вървят нагоре.

  Каква е доходността на земеделската земя от началото на тази година?
  Зависи дали гледаме през призмата на арендаторите или на инвеститорите. Един уважаващ себе си инвеститор и правилно планирал своите финанси би следвало да заложи на доходност не по-ниска от 5.5-6% текущо. Ако той плати цена от 400 лв., трябва да получи минимум около 27 лв. рента. 

  Как изглежда пазарът на земеделска земя в Северозападна България, един район, за който се предполага, че е от най-бавноразвиващите се икономически район в страната?
  Северозападна България стана интересна за арендуване и търговия в последната година и половина. Преди това тя наистина беше доста непривлекателна. Желанието за обработка от страна на арендаторите, особено от тези, които са ситуирани в Централна и Северна България, ги накара да погледнат на запад от тях и да видят свободни терени, които не са усвоени, затова мощно навлязоха там. Наистина има терени в тази област, които не са пригодни за обработка. Например в Белоградчик. Там земята не е подходяща за интензивно земеделско производство, но пък е пригодна за отглеждане на овощни дървета. Рано или късно обаче пазарът и там ще се развие със същата сила, с която се развива във Видин, Враца, Монтана, по поречието на Дунав. Северозападна България в момента изпреварва и по обем на сделки, и като ръст на цените някои райони в България. 

  Изгодно ли да се продава земя там в момента?
  Изгодно е. Решението да се продава или не, е лично на собственика. Продава този, който е решил да се раздели със собствеността си. Ако имаш 100 дка, пръснати на различни места по 5 дка, няма как нейната цена да се повиши. Земята трябва да отиде при тези, които могат да я обработват и да я управляват добре. Това са арендаторите и инвеститорите. Защото инвеститорите,  влагайки  пари в нея, търсят начин да я окрупнят или заменят, търсят най-добрата цена за аренда. Докато когато има много наследници на една земя, те не мога да направят нищо, за да я управляват. Затова е по-добре да продадат и да инвестират в нещо друго.

  Как виждате развитието на пазара до края на годината?
  Не очаквам някакви съществени сътресения или колебания на пазара. Няма да е по-различно от миналата година. Сега влизаме в един съществен, динамичен период – след жътва, когато земята се търгува най-много. Интерес има. Пазарът е стабилен и ще става все по-интересен.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  България на 10-о място в ЕС по реализирани нощувки от чужденци в хотели през лятото
  Страната ни изпреварва по този показател Холандия, Ирландия, Дания, Чехия, Белгия
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната
  До момента са възложени проверки на над 80 строежа на територията на цялата страна
  19 октомври 2018, 13:09
  Четири дами от България ще се включат в EY Entrepreneurial Winning Women
  Предприемаческият клас за 2018/19 година събра основатели на общо 20 бързоразвиващи се бизнеси