четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6653 прочитания

    С няколко клика и без код: това ли е бъдещето на програмирането?

    Възможно ли е без опит в програмирането да разработвате приложения и как low-code/no-code тенденцията променя индустрията – Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България, пред Economy.bg
    22 декември 2020, 13:45 a+ a- a

    Недостигът на ИТ специалисти в цял свят е спирачка за пълноценното развитие на множество компании. Това повиши ролята на платформите за създаване на приложения с малко код/без код (low-code/no-code) напоследък. Германският концерн SAP е един от пионерите в тази област. В началото на декември в рамките на конференцията TechEd компанията представи множество инициативи, които правят програмирането по-лесно. Low-code/no-code програмирането все повече набира скорост, като пазарът на подобни решения се очаква да достигне 46.4 милиарда долара до 2026.

    Защо low-code/no-code програмирането става все по-популярно, какъв е потенциалът му и може ли човек без никакъв опит в програмирането да създава приложения – тези и други въпроси коментирахме с Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

    Г-н Николов, преди дни по време на конференцията TechEd SAP представи множество инициативи, които правят програмирането по-лесно. Как конкретно улеснявате софтуерната разработка?
    С нашите решения, които са част от SAP Cloud Platform Extension Suite, даваме възможност да се създават и разширяват бизнес приложения само с няколко клика или с минимално количество код. Инструментите ни правят възможна автоматизацията на процеси, като адресират различни нива на програмни умения и сценарии за тази автоматизация. Така например разработчици и бизнес експерти имат поглед над процесите от край до край в своята компания и вече могат с базови познания по програмиране сами да конфигурират и автоматизират бизнес процесите спрямо нужните специфики. Предлагаме и решения, които позволяват на бизнес потребителите без никакви умения в областта на програмирането, да създават автоматизирани процеси за часове вместо за дни или седмици. Друг наш продукт - SAP Intelligent Robotic Process Automation, дава възможност на програмисти да автоматизират повтарящи се ръчни процеси с помощта на ботове.

    Идеята зад принципа „Clicks not Code“ е потребителите да могат да променят приложенията с няколко клика, вместо да пишат код за това. Защо се налага тази иновация?
    Low-code/no-code концепцията е модерна тенденция, която придобива все по-голяма популярност. Бизнес софтуерът следва да решава проблеми на бизнеса, което води до нуждата бизнес потребителите да могат да обяснят своя проблем, софтуерните разработчици да го разберат правилно и да създадат продукта, който го адресира адекватно. В този процес се губи време, което в съвременния свят е може би най-ценният ресурс. Още повече, че софтуерните разработчици са много по-малко от бизнес потребителите на глобално ниво. И тук идва ролята на Low-code-no-code решенията. Те позволяват на бизнес потребителите, които имат минимални или никакви програмни умения, но пък познават най-добре своите бизнес процеси, да улеснят, оптимизират и автоматизират различни процеси.

    Може ли наистина човек без никакъв опит в програмирането да разработва приложения?
    Да, но разбира се, в някаква ограничена форма. Low-code/no-code решенията позволяват оптимизиране на работата и на хора, които имат минимални познания по програмиране, както и дават възможност на софтуерни разработчици да автоматизират различни процеси. Така в крайна сметка може да се постигне по-висока добавена стойност за всеки от бизнесите.

    Кога се появи low-code/no-code програмирането и защо то става все по-популярно?
    Някои от аспектите на low-code/no-code съществуват от над 30 години и са част от различни решения в областта на Business Process Management (BPM) и Model Driven Architecture (MDA). С развитието на технологиите в съвременния свят всяка компания разчита на софтуер и гладът за автоматизация на процесите става все по-голям. С помощта на low-code/no-code решения даден бизнес би могъл да оптимизира част от своите бизнес процеси много по-бързо и да отговори на постоянно променящия се пазар и изисквания на клиентите.

    Недостигът на софтуерни разработчици и увеличеният натиск върху компаниите да модернизират своите приложения ли стоят в основата на low-code/no-code концепцията?
    Това е една от причините, да. Няма софтуерно решение, което да е one-size fits all. Според спецификите на бизнеса са нужни определени допълнителни функции и персонализиране. В тази връзка все повече компании вече имат софтуерни звена, които да могат по-бързо и гъвкаво да помогнат на дадената компания да постигне конкурентно предимство. В допълнение, в компаниите работят и бизнес потребители и когато те също могат да оптимизират част от бизнес процесите, а те реално ги познават най-добре, то тогава съответната компания става още по-бърза в реакциите си спрямо променящата се среда. Технологиите продължават да се развиват и в крайна сметка работа за софтуерните разработчици винаги ще има, като всъщност low-code/no-code решенията помагат и на тях да спестят време и да бъдат по-продуктивни и креативни.

    Как виждате бъдещото развитие на това ново направление на програмирането?
    Скорошни анализи прогнозират, че пазарът на Low-code решенията ще достигне 46.4 милиарда долара до 2026. Мисля, че това говори само по себе си, че тази концепция ще продължи да се развива. Самите решения ще се стремят да дават възможност за по-бързо и по-лесно оптимизиране и автоматизиране на приложения и frameworks – на неща, които към този момент следва да се програмират „ръчно“. Смятам, че решенията ще се развият и в посоката да дават възможност за много бързо прототипиране на бъдещи продукти, за да се взима много лесно обратна връзка от клиентите и така да се скъси периодът, в който се разработва финалното решение.

    Повече за развитието и плановете на SAP Labs България – вижте във втора част на интервюто ни с Радослав Николов тук!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 50 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк