петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6082 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през 2020?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    23 декември 2020, 16:06 a+ a- a

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2020, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):

    „Безмълвие“ от Неда Антонова, Хермес
     
    Макар 2020 г. да не беше лека за книжния бранш, ИК „Хермес“ продължи да издава интригуващи нови заглавия. Всяко от тях има качества, които са ни убедили, че читателите биха го оценили. Но ако трябва да посочим една книга, която се отличи през годината, това е „Безмълвие“ от Неда Антонова. Романът за греховната младост на Паисий Хилендарски излезе през май и първият тираж беше изчерпан за месец. Книгата получи възторжени отзиви за майсторския стил на автора и любопитната тема, а събитията с Неда Антонова бяха едни от най-посещаваните през годината.
     
    Още едно заглавие, което се открои сред малките читатели, е „Денят, в който пастелите си тръгнаха“. Книгата, илюстрирана от Оливър Джефърс, провокира въображението, разсмива и вдъхва смелост да бъдем креативни и да разгърнем творческия си потенциал.
     
    „Дива симфония“ от Дан Браун, Бард
     
    Най-доброто ни заглавие за 2020 г. е „Дива симфония“ на Дан Браун. Освен очевидните достойнства на книгата, като качество на стиховете, музиката, илюстрациите и забавата със загадките, книгата привлича най-вече с това, че се усеща като семейно преживяване, в което всеки намира нещо за себе си. Дори при загадките има разделение: по-малките деца търсят пчеличката, а по-големите – буквите, които пък са код за разгадаване на определен музикален инструмент. 
     
    „Новата голяма депресия. Печеливши и губещи в постпандемичния свят“ от Джеймс Рикардс, Кръгозор
     
    Защо смятаме, че е интересна? Защото авторът ѝ, световноизвестният финансов анализатор Джеймс Рикардс, ни предупреждава какво ни очаква, прави прогноза за опасностите в постпандемичния свят, както и ни дава напътствия как да се справим с предизвикателствата.
     
    Пандемията ще отмине, ваксините вече са факт. Но имаме ли представа какво ни очаква след това? Какво трябва да знаем и какво можем да направим за себе си всички ние, за да не сме губещи? Какви са истинските рискове  за предприемачите и за инвеститорите?
     И как трябва да действат, за да са от страната на печелившите в постпандемичния свят? Всички отговори дава „Новата Голяма депресия. Печеливши и губещи в постпандемичния свят“.
     
     „Обетована земя“ от Барак Обама, Софтпрес
     
    Без съмнение най-важният акцент сред всички заглавия, които издадохме през изминалите 12 месеца, е „Обетована земя“ от Барак Обама. Прекрасно написана и изключително въздействаща, книгата се превърна в абсолютен бестселър с над 2,6 милиона продадени екземпляра в Северна Америка само за първите четири седмици след излизането си. У нас „Обетована земя“ също се радва на огромен интерес и повтаря успеха на „Моята история“ на съпругата на Барак – Мишел Обама, която бе издадена от „Софтпрес“ преди година. 
    Личният поглед и писателският талант на Обама правят „Обетована земя“ различна от всяка друга политическа (авто)биография и привличат широк кръг читатели. Освен подробно свидетелство за случващото се на световната политическа сцена, дългоочакваният първи том от президентските мемоари е и изненадващо откровен разказ за предизвикателствата, с които се сблъсква бившият американски президент. За начина, по който взема решенията си, и дори за грешките, които допуска по време на управлението си и в годините преди това. Същевременно книгата е и поглед към най-важните обществени събития, белязали света, пречупен през дълбоката вяра на Обама, че демокрацията не е дар свише, а ценност, основана на емпатия и общо разбирателство, която всички ние градим заедно ден след ден. Убедени сме, че „Обетована земя“ е книга, която ще остане в историята, и с нетърпение очакваме и втори том на президентските мемоари на Обама.
     
    Но споменавайки историята, ще си позволим да посочим още едно от заглавията на „Софтпрес“ от 2020 г., което заслужава внимание заради своята абсолютна уникалност – става дума за „България на Олимп“, единствено по рода си луксозно издание, събрало историите на всички 48 олимпийски шампиони и 289 призьори на страната ни, чиято премиера се превърна в събитие и което ще остане за поколенията като библия на родния спорт.
     
     „Образована“ от Тара Уестоувър, Ентусиаст
     
    Едно от заглавията, за чиято поява на български език силно се вълнувахме, беше „Образована“. „Образована“ е универсален разказ за борбата да се изградиш като личност. Това е история за жестоката семейна лоялност и мъката, която идва с прекъсването на връзките с най-близките. Със силната проницателност, която отличава всички велики писатели, американската писателка Тара Уестоувър разказва необикновената си лична история за съзряването, образованието и възможностите, които дава то – перспективата да погледнеш на живота с нови очи и волята да го промениш завинаги.
     
    Тара Уестоувър е родена в семейство на мормони, което прекарва живота си в подготовка за Края на дните. Баща ѝ смята, че правителството цели да промие мозъците на всички, които се възползват от услугите и програмите на държавните институции, така че децата Уестоувър не посещават училище и не ходят на лекар. Всички рани, мозъчни сътресения и дори изгаряния от експлозии са третирани с билки и енергийно лечение от майка им. Тара няма акт за раждане, училищно досие или медицински картон. Според правителството тя изобщо не съществува. Семейството е толкова изолирано от обществото, че няма кой да се погрижи децата да получат образование или да се намеси, когато един от по-големите ѝ братя се превръща в насилник.
    Докато расте, баща ѝ става все по-радикален, а брат ѝ все по-агресивен. На шестнайсет Тара решава да се самообразова. Стремежът ѝ за знания я отвежда далече от планините на Айдахо, през океани и континенти, чак до Кеймбридж и Харвард. И тогава тя започва да се чуди дали не е отишла твърде надалеч и има ли все още път към дома. Корицата е на Яна Аргиропулос.
     
    „От Индия“ от Херман Хесе, Вакон
     
    В този неиздаван у нас пътепис Херман Хесе събира под формата на бележки, дневници, стихотворения и разкази едно забележително пътуване към магичната Индия. В продължение на месеци той пътува към страната, в която неговите предшественици разпространявали протестантството като мисионери. За Хесе било важно да сравни с действителността предаваните в семейната традиция познания за духовната Индия. Този сблъсък му подействал така отрезвяващо, неговото въздействие и осмисляне така интензивно и плодотворно, че писателят продължил мисионерското наследство на предците си в обратна посока на разбирането за религията и започнал диалог между Запада и Изтока. Това пътешествие се превърнало в пътуването на живота му и станало повод за дълбок духовен обмен между западните и азиатските крайности и религии, който продължил години.
     

    „Снежна слепота” от Рагнар Йонасон, ЕРА

    За пореден път издателство ЕРА изпраща година, изпълнена с жанрова и тематична пъстрота.

    Трудно е да се отличи една-единствена най-добра книга, тъй като представихме на българските читатели нови, интересни заглавия във всяка от най-популярните ни категории. 

    Но ако трябва да отличим едно заглавие, което заслужава особено внимание, то това е криминалната драма „Снежна слепота” на най-известния съвременен исландски автор в света – Рагнар Йонасон.

    Издателство ЕРА е с доказани традиции в трилър жанра – от години развиваме серията „Северно сияние”, в която предлагаме най-доброто от скандинавската криминална литература днес. Дебютната книга на Рагнар Йонасон у нас спечели много почитатели, които с нетърпение очакват следващите му романи. А през април догодина българските читатели отново ще се срещнат с младия инспектор Ари Тор Арасон.

    „Среднощната библиотека“, Мат Хейг, Интенс

    Тази книга грабна читателската награда на Goodreads за най-добър роман на 2020 година! 

    „Много съм щастлив, защото това е най-голямата награда, за която гласуват читатели. Благодаря на всички 72,828 читатели, които ми се довериха.“, каза Мат Хейг.

    „Прекрасна и желана светлина на надежда и мъдрост в тъмнината.“ - Джоан Харис.

    Трогателен, забавен и стоплящ сърцето нов роман. Съвременна притча, която изследва съжаленията, болката и значимостта на обикновените неща в живота. Това е завладяваща история и вдъхновяващ антидот срещу култа към самоусъвършенстването: манифест на истинското себеприемане.

    „Това е маркетинг“, Сет Годин, Локус Пъблишинг
     
    Има книги, които се четат, защото са били най-доброто за времето си и са се превърнали в класика. Има книги, които се четат, защото включват най-доброто в дадена област - ясно описано и структурирано. Има книги, които са приятно написани и чакаш с нетърпение следващата страница и следващата глава, и най-вече - не ти се иска да свършват. „Това е маркетинг” на Сет Годин обединява всичко това на едно място.
     
    Знаем, че професионална книга си заслужава да се прочете, даже и да си вземете от нея само една идея, концепция, подход или техника - и след това започнете да я прилагате успешно за вас. От „Това е маркетинг” ще си вземете от всичко - идеи, концепции, подходи и техники. А ако маркетингът е област, в която се развивате или искате да се развивате - даже по няколко от вид. 
    А ето какво ни отговориха Сиела и Колибри, които не успяха да отличат единствено заглавие:
     
    Колибри
     
    Трудно е  да се каже една затова ще посочим три – „Вторият пол“ на Симон дьо Бовоар, „Фигури“ на Мария Попова и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис карол и Бенжамен Лакомб. 
     

    Сиела

    Не бихме могли да се ограничим само до едно заглавие. Селекцията на издателство „Сиела“ винаги е имала за цел да предложи „за всекиго по нещо“, а основна цел за нас е в богатото ни порфолио да могат да бъдат открити най-добрите книги от съответните автори. Сред най-продаваните книги тази година бяха  „Тревожни хора“ от Фредерик Бакман,  „У майкини“ от Иво Сиромахов и „Последна спирка Аушвиц“ от Еди де Винд, което потвърждава разнообразния вкус на читателите ни. В края на годината се появи и „Между надеждата и страха“ от проф. Майкъл Кинч – ценно издание, което сякаш навременно обобщава историята на ваксините и човешкия имунитет, както и „Симфонията на времето“ от младия испански писател Алваро Арбина, считан за наследник на непрежалимия Карлос Руис Сафон.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 32 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 50 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research