четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3963 прочитания

    Промени ли се процесът по подбор в Codexio?

    Стефка Стефанова, HR Operations Manager в софтуерната компания, пред Economy.bg
    12 януари 2021, 16:36 a+ a- a

    Стефка Стефанова има повече от 7 години опит в различни аспекти на професията. Занимавала се е както с ИТ подбор, така и със стратегическите аспекти на човешките ресурси. Има магистърска степен по Развитие на човешките ресурси към СУ „Св. Климент Охридски“

    Covid-19 се отрази и на процесите по подбор в компаниите. Как ще попитаме HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България. Какво се промени в процеса по подбор в Codexio, разказва Стефка Стефанова, HR Operations Manager в софтуерната компания.

    Процесът по подбор претърпя много промени за кратък период от време през последната година. Макар и ИТ секторът да не беше силно засегнат, понесе спад в търсенето на кадри в началото, както и цялостно беше променен процесът по подбор при повечето компании. 

    Дигитализацията на процеса: Най-често трудността при дигитализирането се усети в самото провеждане на интеврюта и изпитване на кандидатите. За нас преминаването на интервютата с кандидатите онлайн се разлизира бързо и безпроблемно, тъй като частично или изцяло сме ги провеждали и преди това. Въпреки това резултатите за успех на процеса спрямо назначените кандидати драстично спадна. 

    Основната трудност се прояви в самата координация между колегите, включени в процеса – експерта по подбор, техническите интервюиращи и мениджмънта. Тъй като сме малка по размер компания, това ни е позволявало бързо и лесно да се получава обратна връзка между колегите в офиса. Преминаването изцяло или частично в режим на работа от офиса в работа от вкъщи доведе до проблем в комуникацията относно кандидатите и забавяне на обратната връзка към тях. 

    Станах част от Codexio в края на миналата година и вследствие на натрупания повече от 7 години опит в подбор на ИТ специалисти ми позволи да открия проблемите, които водят до по-ниските резултати. Създадохме нов процес с ясни роли и действия от страна на всички включени в него. Прехвърлихме цялостно комуникацията в онлайн формат между експерта по подбор, техническите интервюиращи и мениджърите, което доведе до по-бързото реализиране на самия процес. 

    Трансформацията, която се случи, по-скоро е полезна и насърчи по-гъвкавото мислене при повечето компании. Съумяхме да продължим и променим процесите си, адаптирайки ги за новата реалност.

    Същевременно дигитализацията ни позволи да разширим обхвата на последната ни обучителна кампания Software Engineering Survivor II извън рамките на града, което не се беше случвало преди това. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Codexio в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк