понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1571 прочитания

  Covid-21? Moderna уверява, че може да се справи с нов вирусен вариант

  Можем да пуснем нова версия на ваксината до седмици при опасна мутация на вируса, подчерта Тал Закс, главен медицински директор на компанията
  15 януари 2021, 11:53 a+ a- a

  Според първоначалните оценки поне една година, а вероятно и по-дълго, би трябвало да трае имунитетът срещу Covid-19, който осигурява ваксината на американската компания Moderna. Това заяви Тал Закс, главен медицински директор на дружеството в рамките на онлайн дискусията „Към Европейски здравен съюз“, организирана от Европейската народна партия (ЕНП). По думите му е нужно да мине повече време, за да се каже точно.

  Той коментира и въпроса дали ваксината им осигурява защита срещу новите разновидности, установени във Великобритания и Южна Африка. "От данните, които имаме към момента, тези вирусни варианти вероятно заразяват повече, но досега не е потвърдено да има т.нар. "имунологично бягство". С други думи не виждаме значителни инфекции с тези вирусни варианти при хора, които вече са били имунизирани или са били заразени с предишната версия на вируса. (бел. ред.: т.е. тези нови вирусни варианти не могат да блокират или "избегнат" генерирания вече имунитет). Затова очакваме, че ще бъдем защитени срещу новите вирусни варианти", подчерта Закс.

  "Ако се появи нов вариант, който може да заразява въпреки имунитета, тогава вероятно ще го наречем "Covid-21", но предвид факта, че ние (Moderna и Pfizer/BioNTech) вече разполагаме с технология и с установени производствени процеси, смятам, че бихме могли да предложим нова версия на ваксината в рамките само на седмици, а не месеци", отбеляза Закс.

  Колко дълго трае имунитетът на ваксината на Moderna и предпазва ли тя от новите разновидности на Covid-19, открити в Южна Африка и във Великобритания?

  Закс коментира и защо технологията, основана на информационна (матрична) РНК, е толкова революционна. По думите му е важно да се изясни, че мРНК технологията няма нищо общо с промяната на гените на хора. "Ние разглеждаме гените ни като хардуер. Те са в ядрото и те са едни и същи във всяка клетка в тялото ни. Но всяка клетка произвежда различен протеин, и то само временно. Разглеждаме мРНК като софтуер. Софтуерът не променя хардуерът. мРНК-то е само временен информационен темплейт, който трае само няколко часа или ден, като инструктира клетката да произведе протеин, който също трае до 2-3 дни. С това приключва ефекта му. Но той не променя гените ни", разясни Закс. 

  "Не променяме гените на хората", увери Закс
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет