четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2744 прочитания

    Covid-21? Moderna уверява, че може да се справи с нов вирусен вариант

    Можем да пуснем нова версия на ваксината до седмици при опасна мутация на вируса, подчерта Тал Закс, главен медицински директор на компанията
    15 януари 2021, 11:53 a+ a- a

    Според първоначалните оценки поне една година, а вероятно и по-дълго, би трябвало да трае имунитетът срещу Covid-19, който осигурява ваксината на американската компания Moderna. Това заяви Тал Закс, главен медицински директор на дружеството в рамките на онлайн дискусията „Към Европейски здравен съюз“, организирана от Европейската народна партия (ЕНП). По думите му е нужно да мине повече време, за да се каже точно.

    Той коментира и въпроса дали ваксината им осигурява защита срещу новите разновидности, установени във Великобритания и Южна Африка. "От данните, които имаме към момента, тези вирусни варианти вероятно заразяват повече, но досега не е потвърдено да има т.нар. "имунологично бягство". С други думи не виждаме значителни инфекции с тези вирусни варианти при хора, които вече са били имунизирани или са били заразени с предишната версия на вируса. (бел. ред.: т.е. тези нови вирусни варианти не могат да блокират или "избегнат" генерирания вече имунитет). Затова очакваме, че ще бъдем защитени срещу новите вирусни варианти", подчерта Закс.

    "Ако се появи нов вариант, който може да заразява въпреки имунитета, тогава вероятно ще го наречем "Covid-21", но предвид факта, че ние (Moderna и Pfizer/BioNTech) вече разполагаме с технология и с установени производствени процеси, смятам, че бихме могли да предложим нова версия на ваксината в рамките само на седмици, а не месеци", отбеляза Закс.

    Колко дълго трае имунитетът на ваксината на Moderna и предпазва ли тя от новите разновидности на Covid-19, открити в Южна Африка и във Великобритания?

    Закс коментира и защо технологията, основана на информационна (матрична) РНК, е толкова революционна. По думите му е важно да се изясни, че мРНК технологията няма нищо общо с промяната на гените на хора. "Ние разглеждаме гените ни като хардуер. Те са в ядрото и те са едни и същи във всяка клетка в тялото ни. Но всяка клетка произвежда различен протеин, и то само временно. Разглеждаме мРНК като софтуер. Софтуерът не променя хардуерът. мРНК-то е само временен информационен темплейт, който трае само няколко часа или ден, като инструктира клетката да произведе протеин, който също трае до 2-3 дни. С това приключва ефекта му. Но той не променя гените ни", разясни Закс. 

    "Не променяме гените на хората", увери Закс
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС