петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5185 прочитания

    Германски компании с интерес към преместване на производствата си у нас

    Ще се реализират ли инвестиционите им планове – д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, пред Economy.bg
    26 януари 2021, 15:32 a+ a- a

     

    Каква беше 2020 за българо-германските икономически отношения, как пандемията се отрази на германския бизнес у нас, кои компании успяха да реализират инвестиционните си проекти в кризата, ще ускори ли Covid-19 процесите по скъсяване на логистичните вериги и как България може да се възползва от тази тенденция - тези и други въпроси коментирахме с д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

    Г-н Василев, как пандемията се отрази на търговския стокообмен с Германия?
    Очаквано за изминалата година не запазваме тенденцията за пореден нов рекорд в търговския стокообмен с Германия, но Федералната република остава основен търговски партньор на България и е на челното място както по отношение на износа, така и спрямо вноса.
    Данните, с които разполагаме от германската федерална статистическа служба към момента, обхващат периода януари- ноември 2020 и показват, че търговията бележи спад (с около 3% спрямо данните за януари-ноември 2019), достигайки 7,56 млрд. евро.
    България е изнесла стоки на стойност 4,24 млрд. евро за Германия, а вносът възлиза на 3,32 млрд. евро.

    Запазва ли се тенденцията бългapcĸият изнoc да изпpeвapвa внoca oт Гepмaния?
    Да, тази тенденция се запазва! Това означава, че за четвърта поредна година България има положително търговско салдо с Германия и общо за пети път след началото на прехода, като търговският дефицит за Германия е в размер на 916,94 млн. евро.

    Какво е отражението на пандемията върху инвестициите?
    По данни на БНБ за периода януари-ноември 2020 страната ни е привлякла 141,1 млн. евро преки инвестиции от Германия и така попада в топ 3 на страните по отношение на най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната, изпреварвана единствено от Нидерландия и Австрия.

    През лятото направихте анкета сред германския бизнес у нас за ефекта на кризата. Имате ли данни как изглежда картината няколко месеца по-късно?
    В края на годината също проведохме аналогично проучване сред фирмите членове на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), за да получим актуална представа за състоянието им и как се и изменило то в контекста на продължаващата епидемична обстановка.
    Категорично 94% от анкетираните посочват, че коронавирусът оказва влияние върху бизнеса им. В сравнение с анкетата, проведена през лятото на 2020, фирмите, незасегнати от кризата, са намалели с около 4%.
    Над 19% от фирмите заявяват спад в изпълнението на продажбите си. Голяма част от участниците търпят загуби поради логистични затруднения при доставката на продуктите си, както и поради спад в общото търсене на техните услуги и стоки (18%).
    Докато през месец юни голяма част от запитаните (21%) очакваха значителен спад на своите продажби/приходи в резултат на коронавируса, то в края на годината числата леко се изменят. Значителен спад от повече от 30% очакват около 13% от фирмите.

    Възстановиха ли напълно германските компании у нас производството си?
    Немалък брой компании предприеха намаляване на своя производствен капацитет в опит да противодействат на настъпилата реалност.
    Все още няма как да говорим за пълно възстановяване. Ковид кризата ще остави трайни следи, а възстановяването няма да бъде лесен и бърз процес. Трябва да се намери баланс между икономическата активност и овладяването на пандемията.

    Успяха ли да реализират инвестиционните си проекти?
    По данни от блицанкетата през декември 2020 малко над 11% от участвалите компании заявяват, че предприемат ограничаване или анулиране на планирани инвестиции. Нормално е в тази обстановка компаниите да усещат несигурност относно осъществяване на бъдещи бизнес инвестиции.
    Като цяло положителното е, че и по време на коронакризата България отчита инвестиционен интерес в сектори като ИКТ (информационни и комуникационни технологии ) и аутсорсинг, електрониката, химическата промишленост, хранителната индустрия, логистика и други. Инвестиционните проекти, сертифицирани през 2020, включват и такива на германски комапнии DB Cargo Bulgaria, Bosch Engineering Center Sofia, BADER Bulgaria, „Матега“, Commerzbank и др.).

    През лятото заявихте, че имате запитвания от германски компании с интерес да диверсифицират веригите си за доставки и да пренасочат дейността си от Азия към Източна Европа и конкретно България. На какъв етап са тези запитвания? Ще се реализират ли като инвестиции някои от тях? И от кои сектори са те?
    Въпросът за диверсификация на логистичните вериги стои и днес на дневен ред и темата ще бъде ключова и през следващите години. От важно значение е позиционирането на страната като атрактивна инвестиционна дестинация чрез целенасочено активно представяне на предимствата й, за да привлече компании, които ще предприемат скъсяване на логистичните си вериги.
    Да, на този етап също имаме заявен инвеститорски интерес. Понякога обаче фирмите обвързват първоначалните си намерения с клауза за конфиденциалност. Очакванията ни са, че някои от стартираните проекти ще бъдат реализирани на практика.

    Германия занижи прогнозите си за икономически растеж за 2021. Нашите две икономики са тясно свързани. Как забавянето на германския мотор ще се отрази на икономическите обороти на България?
    Повечето икономики днес имат глобален характер и зависят от това, което се случва в света. Предвид и факта, че Германия е най-големият и най-важен търговски партньор на България, както и стратегически важен инвеститор, няма как едно такова забавяне да не се отрази на страната ни в икономически аспект. Нашите две икономики работят като скачени съдове и е разбираемо, че ако германският мотор намалява оборотите си, то и българската икономика ще изпитва затруднения.
    Несигурността в международния бизнес прави трудно точното прогнозиране. Бизнес проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) в началото на годината, в което участие са взели над 10 000 компании, показва, че очакванията за износ в индустрията отчитат леко подобрение. В началото на 2021 обаче местната икономика все още е далеч от нивото си отпреди кризата.

    И през тази предизвикателна година връчвате Наградата на Германската икономика. Как ще изглежда тазгодишната церемония?
    Тази година ще връчим за 17-и пореден път Наградата на Германската икономика на компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. За пръв път обаче ще проведем церемонията не в рамките на традиционния ни присъствен Новогодишен прием, а в хибриден формат. Положително е, че това ще ни позволи да достигнем до още по-голяма аудитория и така да популяризираме успехите, които да мотивират бизнеса в тази сложна ситуация.

    Какви постижения ще отличите? Запазват ли се категориите?
    Победителят във всяка една от четирите категории е определен от жури от високопоставени представители на германо-българските икономически среди. Наградата ще се връчи в четири категории, а именно „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Социален ангажимент“ и за втора поредна година ще връчим отличие и в категория „Стартъп компания“, акцентираща върху развитието на стартиращите фирми в България и тяхната иновативна дейност. Победителите ще бъдат обявени на 28.01.2021. Бих могъл да съобщя, че за пръв път решихме да направим допитване и до аудиторията на Камарата в социалните мрежи, която имаше възможност на база единствено предпочитания и предположения чрез онлайн гласуване да посочи свои фаворити. Предстои да разберем за кои компании широката публика е дала вота си.
    Освен това от няколко години връчваме и благодарствени грамоти на организации и институции, с които ГБИТК е работила най-добре през изминалата година. Сега предстои да връчим една такава благодарствена грамота

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 39 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България