четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2721 прочитания

    Защо ваксинираните срещу Covid трябва да продължат да носят маски и да спазват дистанция?

    Учените все още не разполагат с данни дали ваксините предпазват от инфекция и дали ваксинираните хора могат да разпространяват вируса без да имат симптоми
    01 февруари 2021, 14:50 a+ a- a

    Новите ваксини срещу Covid-19 на Moderna и Pfizer/BioNTech изглеждат забележително добри в това да предотвратяват заболяване, но не е ясно колко добре се справят с ограничаване разпространението на заразата, отбелязва The New York Times. Причината е, че двете фармацевтични компании са проследили в своите клинични изследвания само как ваксините се отразяват върху разболяването и протичането на самата болест, а не дали хората могат да се заразяват и да са безсимптомни носителни на SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява Covid-19.

    Това оставя възможността някои ваксинирани хора да се инфектират без да проявят симптоми, след което да разпространят заболяването без да знаят, особено ако са в близък контакт с други хора или спрат да носят маски. Ако ваксинираните хора са безсимптомни заразители, тогава те могат да продължат да разпространяват коронавируса в своята общност и така да изложат на риск неимунизираните. Това е и причината, поради която те трябва да продължат да носят маски и да спазват социална дистанция.

    При повечето респираторни инфекции, включително новият коронавирус, основният „вход“ е носът. Там вирусът бързо се размножава и предизвиква имунната система да произведе антитела, специфични за лигавицата (влажната тъкан, която обгръща вътрешността на носа, устата, белите дробове и стомаха). Ако същият човек е изложен на вируса втори път, същите антитела, както и имунните клетки, които помнят вируса, бързо го изолират в носа преди той да е имал възможност да се загнезди на друго място в тялото.

    В контраст на това ваксините срещу коронавирус се инжектират дълбоко в мускулите и стимулират имунната система да произведе антитела. Изглежда това е достатъчна защита, така че да опази имунизираните да не се разболеят. Някои от тези антитела ще циркулират с кръвта, ще достигнат носната лигавица и ще останат там да „пазят“, но не е ясно каква част от антителата могат да се мобилизират и колко бързо. Ако отговорът на този въпрос е „не много“, тогава вирусите могат да процъфтяват в носа и да бъдат изкихани или издишани и така да заразяват други хора.

    Това е и причината лигавичните ваксини като FluMist* или оралната ваксина срещу полиомиелит (бел. Ред.:детски паралич) да са по-добри, отколкото мускулните инжекции при борбата с респираторни вируси.

    Следващото поколение коронавирусни ваксини може да предизвика имунитет в носа и останалите дихателни пътища, където това е най-необходимо. Или хората биха могли да получат мускулна инжекция, последвана от стимулация на лигавицата, която произвежда защитни антитела в носа и гърлото.

    Оказа се, че ваксините срещу коронавирус осигуряват мощна защита срещу тежко преболедуване от Covid-19, но това не е гаранция за тяхната ефикасност в носа. Белите дробове, мястото, където се проявяват тежките симптоми, са много по-достъпни за циркулиращите антитела, отколкото носа или гърлото, което ги прави по-лесни за защита.

    „Предотвратяването на тежки заболявания е най-лесно, предотвратяването на леки заболявания е по-трудно, а предотвратяването на всички инфекции е най-трудно“, казва Дийпта Батачаря, имунолог от Университета в Аризона. „Ако е 95% ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване, то със сигурност ще бъде по-малко [ефективна] от това за предотвратяване на всички инфекции.“

    И все пак той и други експерти заявиха, че са оптимисти, че ваксините ще потиснат вируса достатъчно дори в носа и гърлото, за да попречат на имунизираните хора да го разпространяват на други.

    Изпитванията на ваксината не са дали данни за това колко ваксинирани хора са били заразени с вируса, но не са имали симптоми. Появяват се обаче някои намеци за това.

    AstraZeneca, която обяви някои от резултатите от пробите си през ноември, заяви, че доброволците са се тествали редовно за вирус и че тези резултати предполагат, че ваксината може да предотврати някои инфекции.

    Pfizer ще тества подгрупа от участниците в проучването за антитела срещу вирусен протеин, наречен N. Тъй като ваксините нямат нищо общо с този протеин, N антитела ще разкрият дали доброволците са се заразили с вируса след имунизация, каза Джерика Питс, говорител на компанията.

    Moderna също така планира да анализира кръвта от всички свои участници и да тества за N антитела. „Ще отнеме няколко седмици, преди да можем да очакваме да видим тези резултати“, каза Колийн Хъси, говорител на Moderna.

    Досега опитите са анализирали само кръв, но тестването за антитела в лигавицата ще потвърди, че антителата могат да пътуват до носа и устата. Екипът на д-р Тал планира да анализира съвпадащи проби от кръв и слюнка от доброволци в проучването на Johnson & Johnson, за да види как се сравняват двете нива на антитела.

    Междувременно д-р Батачаря каза, че е насърчен от скорошно проучване, което показва, че хората, които са получили мускулна ваксина срещу грип, имат изобилие от антитела в носа. И проучване на пациенти с Covid-19 установи, че нивата на антитела в слюнката и кръвта са тясно съвпадащи, което предполага, че силният имунен отговор в кръвта също би защитил лигавичните тъкани.

    Очаква се само хората, които имат вирус в носа и гърлото, да предадат вируса, а липсата на симптоми при имунизираните хора, които са се заразили, предполага, че ваксината може да поддържа нивата на вируса под контрол.

    Но някои проучвания предполагат, че дори хора без симптоми могат да имат големи количества коронавирус в носа си, отбеляза д-р Ивон Малдонадо, която представлява Американската педиатрична академия на заседания на федералния консултативен комитет по имунизационни практики. Първият човек, за когото е потвърдено, че е реинфектиран с коронавирус, 33-годишен мъж в Хонконг, също няма симптоми, но има достатъчно вирус, за да зарази другите. Ваксинираните хора, които имат високо вирусно натоварване, но нямат симптоми, „в действителност биха били дори по-лоши разпространители, защото може да имат фалшиво чувство за сигурност“, каза д-р Малдонадо.

    Д-р Тал обяснява, че е обезпокоена от проучвания на маймуни, които показват, че някои ваксинирани животни не са се разболели, но въпреки това имат вирус в носа си. Но тези маймуни са били умишлено изложени на огромни количества вирус и въпреки това са имали по-малко вирус от неваксинираните животни, каза Джон Мур, вирусолог от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

    „Колкото повече намалявате вирусното натоварване, толкова по-малко вероятно е да бъдете заразни“, казва д-р Мур. Но „всичко това са неща, при които данните надделяват над теорията, а ние се нуждаем от данните.“

    В подкрепа на гореизложеното в последните седмици от САЩ идва информация за случаи на ваксинирани хора, които въпреки това имат положителни тестове за Covid-19. Според експерти това не означава, че ваксините не работят и не е изненадващо, защото:
        1. Ваксините не действат моментално. На тялото са му необходими няколко седмици да изгради имунитет след получаване на доза ваксина. Освен това ваксините, които се употребяват в момента са в 2 дози, като втората трябва да бъде поставена няколко седмици след първата, за да се достигне пълна ефективност.
        2. Ваксините не работят със задна дата. Това означава, че вече сте били инфектирани с коронавируса, когато са Ви поставили ваксината, дори да сте имали отрицателен резултат от тест. Инфекцията ще продължи да се развива преди ваксината да е успяла да разгърне защитния си потенциал и тогава тестът за ковид е положителен.
        3. Ваксините предотвратяват заболяване, но може би не и инфекция. Ваксините са одобрение на база предотвратяване на тежки заболявания. Учените не знаят колко са ефективни по отношение избягване на инфекцията или дали ако сте ваксиниран, продължавате да заразявате останалите.
        4. Дори най-добрите ваксини не са перфектни. Ефикасността на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna е изключително висока, но не е 100%. 

    *FluMist – жива противогрипна ваксина под формата на спрей за нос, широкоразпространена в САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 33 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.