четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4124 прочитания

    Ускори ли пандемията развитието на ИКТ индустрията у нас?

    Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са сред градовете, които имат потенциал за развитие на ИКТ индустрията у нас - Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., пред Economy.bg
    02 февруари 2021, 16:51 a+ a- a

    ИКТ индустрията се изкачва стремително и през 2021 е много вероятно да се нареди сред най-силните 3 от общо 18-те индустрии в България, а по много ключови показатели да стане и най-важна както за икономиката, приходите в бюджета, така и за живота на хората, отбелязаха наскоро в свой анализ от CBN Pannoff, Stoycheff & Co.

    Ускори ли пандемията развитието на ИКТ индустрията у нас, какви са предизвикателствата, кои градове имат потенциал за развитие на ИКТ, какви са тенденциите на пазара на ИТ кадри, защо напоследък доста големи инвеститори сякаш заобикалят България – тези и други въпроси коментирахме с Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

    Г-н Стойчев, в началото на януари прогнозирахте, че през 2021 ИКТ ще е сред 3-те най-силни индустрии у нас. Пандемията ли подкрепи растежа й, или това е логичното развитие на индустрията?
    Може би и двата фактора. Пандемията определено изигра роля на ускорител на процесите и приходите в ИКТ почти в цял свят. България не беше и няма да бъде изключение и през тази година.

    Какви са най-големите предизвикателства, които пандемията отправя към ИКТ индустрията у нас?
    ИКТ индустрията в България е една от малкото изключително планово ориентирани и дигитално управлявани индустрии в държавата, свързана хоризонтално с всички останали индустрии както в страната, така и в чужбина.
    В тази връзка основното предизвикателство, което ние като анализатори виждаме, е свързано с бизнеса с клиенти от изцяло или частично затворени индустрии – тези взаимоотношения според нас следва бързо да се предоговорят, като се проучи пазара и се вземе предвид спада в съответния сектор. Вторият проблем според нас е цената на труда. Рискът от cash-flow проблеми и дори от частична неплатежоспособност от неточна преценка на пазара на труда става все по-голям в условията на криза. От друга гледна точка, никой добър професионалист не иска да губи пари. Ще видим.

    Какви са Вашите наблюдения - местните или чуждите ИТ компании с операции у нас преминават по-леко през кризата?
    Никога не сме разделяли компаниите на местни и чужди. Всичко е въпрос на мениджмънт, маркетинг, екип, а както се видя в условия на пандемия и късметът играе роля. Логично е чуждестранният бизнес в индустрията да има по-добри и проверени практики и възможности за финансиране, което неминуемо се отразява и на сигурността. Но има български компании, с които и ние работим и които са изключително ефективни за клиентите си в тази дълга извънредна ситуация.

    Освен в София в кои други български градове има потенциал за развитие на ИКТ индустрията у нас?
    Последните резултати от ежегодното изследване на CBN сочат невероятни резултати - над 15 000 ИКТ бизнеси в над 450 населени места във всичките 28 области в България. Отнасям Вашия въпрос по-скоро към темата за развитие на софтуерния сектор и контактните центрове, като ще добавя от моя гледна точка и дигитални агенции, гейминг компании и ИКТ системни интегратори, работещи за чужбина. Резултатите на CBN сочат, че шанс имат най-вече големите областни центрове в страната с над 100 000 население и университет. Такива са Пловдив, Варна, Бургас, а аз бих добавил Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Има и изненади – малки градове новоизгряващи звезди, но трябва да се видят числата с оборотите.

    Какви са тенденциите на пазара на ИТ кадри? Ще се ускори или ще намалее търсенето? Границата от 100 000 служители (данни на CBN) ИКТ индустрията в България задмина още през 2017. За момента нямаме информация и не наблюдаваме някаква причина търсенето на кадри да намалява осезаемо, но ако кризата и локдауните продължат по-дълго, това неминуемо ще се случи. 2021 година обаче едва ли ще е годината на двуцифрен ръст в нови работни места. Поне не във всички сектори на индустрията. Напълно възможно е да видим ръст в out-staffing бизнеса, който вече има три години възходящо развитие.

    Какви специалисти се търсят най-вече? По-опитни и съответно скъпоплатени или обратно?
    Доколкото ние разполагаме с информация – търсят се специалисти от целия спектър и от всички възрастови групи, макар че вече се усеща ageism в различни форми. Опитът решава проекта, младостта идва с нови сили и идеи. Основно оценката, която ние препоръчваме, се базира на един базов KPI - приход на зает. Той дефинира и заплащането.

    Защо напоследък доста големи инвеститори сякаш заобикалят България? Каква според Вас е причината съседните ни страни да са по-предпочитани инвестиционни дестинации по отношение на ИКТ индустрията?
    Преди година в интервю дадох гласност на една дълго обмисляна идея с налични при нас доказателства – България може да привлече стратегическа ИТ корпорация за изграждане на Data Centre на територията на страната. Никой, както обаче казват, не е пророк в собствената си страна.
    Когато Microsoft подписа с Гърция, логично видяхме обяснителен режим.
    Балканите тепърва ще се откриват. Страната ни все още има шанс, но е необходим съвършено друг подход и представяне особено когато става дума за невиждани до момента в България инвестиции в еднократен размер между 0.5-1 млрд. лева. Ако не се мисли в дълбочина и не се намери най-правилният подход, ще слушаме отново за Гърция, Румъния, Турция, но България няма да присъства на ИКТ картата на света.
    И още нещо. Идват избори, а инвеститорите гледат и партийни програми по отношение на ИКТ. На миналите избори внимателно се запознах с платформите на големите партии за ИКТ. Само в една партийна платформата имаше нещо… загатнато.

    Ще продължи ли според Вас тенденцията ИКТ индустрията да привлича най-много чуждестранни инвеститори у нас?
    Аз бих променил въпроса в малко по-друг аспект – какво би попречило на ИКТ индустрията да е една от най-привлекателните за чуждите инвеститори в България? Отговорът виждам в две посоки – ако политиката се намеси необмислено в бизнеса и ако бизнесът влезе в политиката без достатъчен анализ и приоритети. Да добавим и още един фактор – макроикономическата стабилност в страната, която отсега не е много ясна за 2021. Пожелавам на всички бизнеси и екипи да намерят правилния път за нелеката 2021 година и да следят нашите независими анализи и резултати.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа