четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3274 прочитания

    Reconnect става оторизиран дистрибутор на тестовете за оценка Hogan в България

    Повече за партньорството научете от Дарина Пенева и Елена Мельов, управляващи партньори и съоснователи на Reconnect Bulgaria
    04 февруари 2021, 09:27 a+ a- a

    Дарина Пенева (вляво) и Елена Мельов, управляващи партньори и съоснователи на Reconnect Bulgaria

    През октомври 2020 системата за оценка на хора Hogan Assesments избра консултантската компания Reconnect за своя първи оторизиран дистрибутор за българския пазар. С това партньорство България влиза убедително на картата на Hogan в Европа. Reconnect ще се фокусира върху развитието и прилагането на стратегия за по-нататъшно позициониране на Hogan бранда за България и ще подпомага активната работа по изграждане на присъствието на Hogan за региона. 

    Повече за партньорството и възможностите, които то ще разкрие за компаниите в България, пред Economy.bg разказват Дарина Пенева и Елена Мельов, управляващи партньори и съоснователи на Reconnect Bulgaria.

    Дарина има над 20 години консултантски опит в областта на подбор и развитие на човешките ресурси. През 2006 г. поема предизвикателството да стартира бизнеса на Стантън Чейс в България и да подпомогне позиционирането на компанията като водеща в областта на директния подбор. През годините допринася за разрастването на бизнеса, изграждането на екипа, както и в консултирането на клиенти относно привличане на подходящите лидери за техните организации. Дарина има значителен опит в проекти, свързани с развитие на лидерски умения, управлението на таланти, идентифицирането на служители с потенциал, развитие на екипи, кариерно консултиране, аутплейсмънт и обучения. 

    Елена има 10-годишен консултантски опит в областта на директния подбор. Тя има сериозен опит във воденето на проекти и голям принос за развитието на фармацевтичен и технологичен сектор в Стантън Чейс София. През годините Елена придобива значителен опит в управлението и комуникацията с клиенти и кандидати, подпомагането на компаниите да намират и привличат таланти, както и в областта на стратегическия HR. Елена вярва в неограничените възможности на хората и възприема като своя мисия работата по тяхното развитие и последващо утвърждаване. В Reconnect тя ръководи проекти за управление на таланти, развитие на лидери, повишаване на екипната ефективност.

    Как се стигна до партньорството на Reconnect с Hogan Assessments и каква е целта му? 
    Дарина Пенева: Всичко започна с партньорството между Стантън Чейс и Hogan глобално. То ни даде възможност да използваме инструмента като част от методологията за директен подбор за мениджърски позиции. Така успяхме да опознаем огромния потенциал на решенията на Hogan.

    Елена Мельов: В съвместната ни работа с клиенти, конкретно от фармацевтичен сектор, се появи възможността да използваме решенията на Hogan за пръв път. Сертифицирахме се и така започнахме по-пълноценно използването на Hogan при подбор, впоследствие и в проекти за развитие на таланти и екипна ефективност. Развивайки партньорството си с Hogan, се оказа, че те търсят вариант за разширяване на присъствието си в страната. Преминахме през процес на избиране на оторизиран дистрибутор за България. Reconnect представи визията си за бизнеса, анализ на потенциала на пазара, заедно с разработен дългосрочен бизнес план, който защитихме. В резултат на успешното преминаване на тези стъпки, Reconnect беше избраната от Hogan. Щастливи сме от доверието, което Hogan ни даде и сме силно мотивирани да градим бъдещето.

    Системата Hogan Assessments се прилага на българския пазар от години. Какво се променя с това партньорство?
    Дарина Пенева: Да, Hogan присъства на българския пазар от години, като с методологията работят сертифицирани колеги от HR екипите, както и сертифицирани консултанти, които използват инструмента като част от услугите си. Промяната идва от поетия от наша страна ангажимент за по-активно запознаване на пазара с портфолиото от различни решения на Hogan за всички нива в организациите. Ще работим за създаване на условия за сертифициране на професионалисти, за пръв път в България и на български език.

    Изключително ли е Вашето представителство за България, или системата има и други партньори? 
    Дарина Пенева: Hogan няма практика да сключва договори за ексклузивно представителство с партньорите и дистрибуторите си. На по-големите пазари те имат 2 и дори 3 оторизирани дистрибутора, докато на по-малките, какъвто е нашия пазар, работят с 1 оторизиран дистрибутор. Нашата цел е да продължим да поддържаме и развиваме съществуващите партньорства в страната, както и да изградим мрежа от нови такива, за да дадем възможност на максимален брой компании да се възползват от възможностите на Hogan. Ще работим както с корпорациите, така и с агенции за подбор/hedhunting; компании, които предоставят консултантски услуги; коучове-е и ментори; университети и други общности.

    Ако компания реши да приложи системата, Вие ли сте единствените, към които може да се обърне?
    Елена Мельов: Ние сме оторизираният дистрибутор за България, но освен чрез нас, всяка компания може да ползва решенията на Hogan или през работата със сертифицирани консултанти, или през сертифицирани вътрешни служители. Важно е да отбележим, че Reconnect ще е единствената компания в България, която ще има право да провежда събития за сертифициране.

    Как работи системата Hogan Assessments и къде намира приложение?
    Елена Мельов: Решенията на Hogan са приложими в различни направления за работа с хората: за привличане/подбор, за развитие на таланти, както и за екипна работа. Системата е лесна за работа, базирана в дигитална платформа и се основава на 3 основни въпросника. В допълнение, инструментът дава информация за стила на взимане на решения, оценява когнитивните способности, емоционалната интелигентност, както нагласи и култура за безопасна работна среда. На ниво личност Hogan позволява, да се повиши осъзнатостта, акцентирайки върху силните страни, мотиваторите и предпочитанията на човека. Допринася за опознаване на онези контрапродуктивни поведения, които биха застанали на пътя към успеха или биха попречили на изграждането на една позитивна репутация.

    От какви компании най-често се прилага и какви са ползите от нея?
    Дарина Пенева: Основен ползвател на решенията на Hogan са големите мултинационални компании (над 60% от фирмите във Fortune500, според информация от Hogan). При тях е възможен и холистичен подход на работа с решенията на Hogan за всички нива в организацията, както за подбор, така и за развитие. Факт е, че имаме за клиенти и сравнително по-малки компании, които поставят на фокус развитието на хората си и искат да го подкрепят с надежден инструмент.

    Какъв ще е фокусът на партньорството и какви са плановете ви занапред?
    Елена Мельов: Основната цел на Reconnect e да създаде и реализира успешна стратегия за развитие и позициониране на бранда Hogan в България. Искаме да запознаем максимален брой компании с подходящите за тях решения и услуги, които ще ги направят по-конкурентни и успешни, разчитащи на служители с реализиран потенциал. Другият ни приоритет е да стартираме извършването на сертифициране по методологията на Hogan, което ще допринесе за изграждането на хомогенни и сплотени екипи и повишена ангажираност.

    Какво означава това партньорство за бизнес средата и компаниите в България?
    Дарина Пенева: С това партньорство България влиза убедително на картата на Hogan в Европа. С доверието на Hogan, Reconnect ще има достъп до световно признато ноу-хау за работа с хората в организациите. Според глобалните проучвания на Hogan, ако ключовите позиции са заети от осъзнати лидери, компаниите имат 5 пъти по-големи шансове да изградят сплотени и ангажирани екипи, както и 3 пъти по-голяма възможност да задържат ключовите си хора. Искаме чрез Hogan и натрупания консултантски опит, който имаме, да помогнем на компаниите да постигат бизнес приоритетите си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 12 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 12 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 14 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 15 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.