събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1870 прочитания

    Как българската икономика посрещна кризата и каква ще е скоростта на възстановяване?

    Оправдаха ли се прогнозите за силен спад през 2020 и каква е причината за потиснатото възстановяване през 2021 - вижте коментара на Ясен Георгиев от Института за икономическа политика
    09 февруари 2021, 15:45 a+ a- a

     

    Свидетели сме на потиснато възстановяване на българската икономика през 2021 и по-нисък от европейския темп на възстановяване. Това заяви Ясен Георгиев от Институт за икономическа политика. Той представи публикацията "Българската икономика преди и по време на коронавирусната пандемия: Предизвикателства, възможности и перспективи в контекста на Европейския съюз", по време на онлайн събитие, организирано от Германо-Българска индустриално-търговска камара. 

    По думите на Георгиев икономиката на България все още е в процес на догонване на по-развитите страни. След възстановяването от глобалната финансова и икономическа криза икономиката на България след 2015 нараства със среден реален темп от 3,6%. През последните почти 10 години двигателите на икономическия растеж на страната започнаха да се трансформират. В годините след резкия икономическия спад от 2009 главният двигател бе експортът в резултат на увеличаващото се външно търсене. В последните две години обаче забавянето в ръста на глобалното търсене доведе до по-слабо нарастване на износа. От друга страна, постепенно увеличаващите се доходи и покупателна способност генерираха вътрешно потребление, което се установи като главна движеща сила, увеличавайки се с 5,7% за 2019. Принос имаха и държавните разходи, които нараснаха с 6,5%. По-слабо, но позитивно въздействие през последните 2 години имаше и брутното капиталообразуване, което е подкрепяно от по-успешното спрямо предходни периоди усвояването на средства от европейските структурни фондове.

    По отношение на секторите, които задвижват икономиката на страната, според Георгиев доминираща роля има сектора на услугите, който се увеличава с по-бързи темпове от този на промишлеността. Неговият дял за 2019 г. е 70,4% по предварителни данни, което е и най-голямата стойност в последните 10 години. Увеличаването на дела на услугите е генерирано не само от по-високата покупателна способност на населението, но най-вече от бурното развитие на аутсорсинг индустрията и сектора на информационните и комуникационни технологии.

    В каква форма българската икономика посрещна кризата и какви бяха изходните ни позиции?

    По думите на Георгиев първоначалните очаквания бяха за много сериозен бърз спад и много бързо възстановяване на българската икономика в резултат на глобалната Covid криза. Те обаче според него не са се оправдали, защото през 2020 икономиката ни се е свила с много по-малък процент, отколкото са били първите прогнози, а същевременно ще се възстанови много по-бавно, отколкото се е очаквало. 

    Каква ще е скоростта и формата на икономическото възстановяване у нас и оправдаха ли се първоначалните прогнози за силен спад през 2020?

    Според Георгиев през 2021 наблюдаваме потиснато възстановяване на българската икономика. Нашата икономика е изключително силно обвързана с тези на водещи страни в ЕС като Германия и възстановяването ни ще зависи от скоростта на възстановяване там. "На принципа на скачените съдове ще наблюдаваме лаг от няколко месеца между възстановяването в ядрото на еврозоната и ЕС и това у нас".

    Възможна причина за потиснатото възстановяване на българската икономика е евентуалното забавяне на усвояването на европейските средства заради изборите през април, посочи Георгиев.

    Потиснато възстановяване на българската икономика през 2021 и по-нисък от европейския темп на възстановяване. Какви са причините?

    По отношение на външната търговия - икономиката на България се характеризира с висока степен на отвореност като към 2019 стокооборотът (износ + внос) съставлява 100,8% от БВП. Страната е изградила силни търговски връзки с останалите страни-членки на ЕС и осъществява близо 64% от общата си търговия именно с тях. Най-голям търговски партньор на България е Германия.

    Кой е най-големият търговски партньор на България и как се развива външната търговия?

    По отношение на това какво изнасяме и внасяме най-много Георгиев посочи, че в структурата на експорта се наблюдава леко изменение: за разглеждания периода относителният дял на потребителските стоки и суровините намаляват с по около един процентен пункт до съответно 25,4% и 39,1%. От друга делът на инвестиционните стоки се увеличава до 24,3% (21,2% в началото на периода). Тази тенденция е свързана с постепенното преструктуриране на производството на страната, която макар и бавно преминава по-високо във веригата на доставки в глобален мащаб. В абсолютна стойност на практика се наблюдава повишение във всички категории, като най-висок е ръстът в инвестиционните стоки – близо 50%.

    Изменението в структурата на общия внос е по-очевидна, като въпреки увеличението си в абсолютен размер, делът на стоките е спаднал с близо 3,3%. България е в голяма степен зависима от енергийните доставки под формата на горива, суров петрол и природен газ, които формират почти константен относителен дял от вноса на стоки – около 15%. От друга страна, в период 2015-2019 се наблюдава постепенен спад в относителния дял на суровините и материалите за сметка на потребителските и инвестиционните стоки. Увеличаващата се покупателна сила се проявява в повече крайно потребление, а увеличаващият се внос на инвестиционни стоки - в натрупване на капитал за осъществяване на по-високотехнологично производство.

    Какво изнасяме и внасяме най-много?

    По отношение на това как се развиват търговските ни отношения с Германия Георгиев посочи, че страната трайно се утвърждава като най-голям търговски партньор на България. За 2020 според данните към момента за периода януари - ноември търговията между двете държави отбелязва спад от около 3%. България продължава да има положително търговско салдо с Германия. Това според Георгиев означава, че износът ни за Германия е доста по-слабо засегнат от вноса от страната.

    Той коментира и достъп до какви европейски средства ще има България в периода до 2027.

    Как се развива търговията ни с Германия? И достъп до какво европейско финансиране ще има България до 2027?
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство