петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1293 прочитания

  Как ще се развие пандемията оттук нататък?

  За оптимизма, новите вирусни варианти и безопасността на ваксините пред Economy.bg споделя Ерик Рубин, главен редактор на New England Journal of Medicine
  11 февруари 2021, 14:15 a+ a- a

  Ерик Дж. Рубин, доктор по медицина, се присъединява към New England Journal of Medicine (NEJM) и NEJM Group като главен редактор през септември 2019 г., като поема отговорността за надзор над цялото редакционно съдържание и политики. Д-р Рубин е асоцииран лекар, специализиран по инфекциозни заболявания в Brigham and Women’s Hospital и е професор в катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвард T.H. Училище за обществено здраве Чан. Той е член на няколко научни консултативни съвета на групи, които се интересуват от инфекциозна терапия. Преди това д-р Рубин е работил като асоцииран редактор по инфекциозни болести в New England Journal of Medicine, както и като редактор в няколко основни научни списания, включително PLoS Pathogens, Tuberculosis и mBio.Ерик Дж. Рубин, доктор по медицина, се присъединява към New England Journal of Medicine (NEJM) и NEJM Group като главен редактор през септември 2019 г., като поема отговорността за надзор над цялото редакционно съдържание и политики. Той е асоцииран лекар, специализиран по инфекциозни заболявания в Brigham and Women’s Hospital и е професор в катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвард T.H. Училище за обществено здраве Чан. Той е член на няколко научни консултативни съвета на групи, които се интересуват от инфекциозна терапия. Преди това д-р Рубин е работил като асоцииран редактор по инфекциозни болести в New England Journal of Medicine, както и като редактор в няколко основни научни списания, включително PLoS Pathogens, Tuberculosis и mBio.

  Имате достъп до най-новите изследвания в науката както за  SARS-CoV-2, така и по други теми. Бихте ли споделили кои според Вас са най-интересните/важни проучвания?
  Бих разделил интересните от важните. Интересни – някои от проучванията, които изследват вирусната патогенеза и еволюция дават особено изненадващи резултати. Но очевидно най-добрият начин да се измъкнем от текущата ситуация е чрез имунизация. Така че мисля, че проучванията, включващи нови ваксини и поведението на вече установените ваксини, заедно с промените на вируса, които могат да повлияят на ваксините, са тези с най-голямо значение в момента.

  Вече има няколко ваксини, които са одобрени в различни части на света. Какво бихте казали на всички, които смятат, че те не са безопасни, тъй като са създадени твърде бързо?
  Текущите ваксини са тествани върху десетки хиляди хора и изглеждат доста добре. Разбира се, това не изключва проблеми в редки случаи. Но на този етап десетки милиони хора вече са били имунизирани. И въпреки че има редки нежелани странични ефекти, с почти всички тях се справяме сравнително лесно. В същото време тези ваксини, изглежда, имат досие за безопасност много подобно на това на най-сигурните ни и безопасни ваксини.

  По време на събитие на GVN миналата година споделихте, че е възможно да се появят мутирали щамове, които не се влияят от антитела или Т-клетки. Изглежда, прогнозата Ви се сбъдна. Как очаквате да се развие пандемията оттук нататък?
  Не искам да имам репутация на негативен човек. Вярно е, че има нови вирусни варианти, но те се появиха в популации, които все още не са ваксинирани. И аз съм оптимист. Дори ваксините да са по-малко ефективни, моето предположение е, че ваксините ще помогнат да се предотвратят най-тежките преболедувания от Covid-19. Освен това сега имаме ясен път за създаване на нови ваксини. Така че, ако има нужда да преправяме текущите ваксини, надявам се, че ще можем да го направим сравнително скоро.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  преди 21 минути
  1681 са новите случаи на Covid-19
  Поставените ваксини за последното денонощие са 22 016
  преди 16 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 16 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 17 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 17 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен