петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1050 прочитания

  Как австрийските фирми у нас преминават през кризата?

  Вижте какво сочат резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България
  10 февруари 2021, 17:32 a+ a- a

   

  40% от австрийските фирми в България са отложили плановете си за инвестиции у нас през 2020. Една четвърт (26%) не планират инвестиции и през тази година. Това сочат резултатите от допитването сред австрийските инвеститори в България, което беше  представена на онлайн събитие от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака. Проучването е проведено в края на 2020, участвали са 94 фирми.

  Очакван е фактът, че в година на пандемия 63% от отговорилите фирми са усетили влошаване на икономическия климат и само 16% очакват състоянието им да се подобри през следващите 12 месеца. Оборотът на 55% от фирмите е намалял и само 30% от фирмите очакват той да нарасне през тази година. В същото време въпреки трудностите през 2020 75% от фирмите са запазили служителите си, а при 12% е имало и нови назначения. За 2021 91% планират запазване на персонала и нови назначения. За предстоящите 12 месеца 25% от фирмите планират да направят нови инвестиции.

  Каква беше 2020 за австрийските фирми у нас и какви са плановете им за 2021?

  През миналите години борбата с корупцията и престъпността, както и правната сигурност бяха сред основните искания на бизнеса към правителството. През 2020 предвидимата икономическа политика излезе на първо място пред другите споменати теми. Това би означавало да има широка дискусия сред засегнатите страни, както и подробна оценка на въздействието преди да се приемат нови разпоредби. 

  В кои области австрийският бизнес очаква подобрения на инвестиционния климат от правителството?

  Сред важните теми свързани с пазара на първо място се споменава липсата на квалифицирана работна ръка, въпреки че поради Ковид пандемията през 2020 беше по–лесно за фирмите да намерят служители, които да обучат. На второ място е спомената по–добрата инфраструктура, която би допринесла за подобряване на бизнес климата.

  Кои са най-големите предизвикателства пред австрийските инвеститори на пазара у нас?

  През 2020 една четвърт от отговорилите фирми са се възползвали от финансовите мерки за подкрепа от страна на държавата, а три четвърти не са кандидатствали за подкрепа. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022.

  Доколо пандемията засегна австрийските фирми у нас?

  С ниво на инвестициите от 2,7 млрд. евро (според данни на Австрийската национална банка) Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в страната. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Mondi, Billa, Kronospan, Palfinger, Knauf, Uniqa, Wienerberger, AluKönigStahl, Sportalm и Baumit.

  Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните работодатели в страната.

  България е на 27–мо място сред външнотърговските партньори на Австрия, в класацията на България Австрия заема 14–то място.

  За 2019 външнотърговския обем в между страните е възлизал на 2,3 млрд. евро, като от тях делът на търговията със стоки е 1,3 млрд. евро, а с услуги – 1 млрд. евро. От 2016 България има положително търговско салдо с Австрия, което основно се дължи на сектор „Услуги“. За първите девет месеца 2020 данните за външнотърговска дейност са: внос на стоки в България от Австрия: 562 млн. евро -7,8% износ на стоки от България за Австрия: 375 млн. евро –6,7% внос на услуги в България от Австрия: 191 млн. евро –9,5% износ на услуги от България за Австрия: 453 млн. евро -3,2%. Спадът в търговията между двете страни се обяснява и с икономическата ситуация: в Австрия икономиката се е свила с почти 8%, а в България спадът е ок. 4,4% според БНБ. Сравнително по–високият спад в Австрия спрямо България се обяснява и от възможността много фирми да са използвали кризата като повод за сериозни съкращения и затваряне на бизнес, който още преди време вече не е бил конкурентноспособен.

  Улрике Щрака допълва: „Забелязват се и други различия: българските предприемачи са свикнали да действат в кризисни ситуации, те са изобретателни и не очакват помощ отвън. Традиционно хората в Източна Европа са гъвкави и се адаптират лесно – тези способности в Австрия не са толкова силно изразени, там се планира повече и човек не е толкова гъвкав, когато има промяна в ситуацията“.

  Advantage Austria работи активно за преодоляване на недостига на кадри като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е ефективна концепция за намаляване на младежката безработица и осигурява на фирмите квалифицирана работна ръка. В проекта към настоящия момент са ангажирани 10 австрийски фирми и се обучават 789 ученика в професиите мехатроника, машиностроене, електротехника, търговия, логистика, готварство, топлотехника, заварчици и дрогeрист.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  1681 са новите случаи на Covid-19
  Поставените ваксини за последното денонощие са 22 016
  преди 16 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 16 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 16 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 17 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен