събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1893 прочитания

    Кибератаките са се удвоили по време на пандемията

    Кои са другите глобални бизнес рискове през 2021? Вижте какво споделиха експерти на Marsh&McLennon Companies
    17 февруари 2021, 17:08 a+ a- a

    Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия. Това заяви Каролина Клинт, ръководител на подразделението за управление на риска в Marsh Continental Europe по време на онлайн дискусия по отношение на най-големите глобални рискове през 2021. Всяка година консултанстката група Marsh & McLennan Companies изготвя доклада Global Risks Report, който се представя по време на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

    Тази година освен рискът от инфекциозни болести, който логично заема водещо място, като важни предизвикателста са очертани киберсигурността, психичното здраве и климатичните промени.

    Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия

    Като топ риск в краткосрочен план пред бизнеса Клинт посочи именно проблемите в киберсигурността заради дистанционния режим на работа. По думите й хакерите продължават да се прицелват в ключови сектори като здравеопазване, промишленост, публичният сектор и финансовите услуги. Затова според експерта компаниите трябва да обърнат повече внимание на защитата на критичната си инфраструктура.

    Психичното здраве на служителите заема все по-важно място сред глобалните рискове за бизнеса

    Волфганг Зайдл, консултант по здравословни и безопасни условия на труд в Mercer, посочи като важен риск разрастващата се епидемия от психични проблеми, която започна още преди ковид кризата. Той цитира данни, според които депресията и тревожността са стрували на глобалната икономика около 1 трлн. долара, като от депресия са страдали около 260 млн. души по цял свят. Около 41% от служителите са споделили миналата година, че са имали опасения за психичното им здраве заради несигурността на работното място и кариерата си. По думите му това предизвикателство е разпределено неравномерно, като при малцинства и младите хора делът на засегнатите от психични проблеми е дори по-голям. Той обърна внимание и на скока на домашното насилие по време на пандемията, което оказва допълнителен натиск върху жените. В кризата се засилва и неравенството между половете и по отношение на заплащането. Зайдл подчерта, че "сега е моментът мениджърите по човешки ресурси да планират как да защитят персонала си". По думите му се увеличава броя на компаниите, които търсят решения на тези проблеми.

    Рут Лукс от компанията за оценка на риска подчерта, че заради зачестяването на екстремните климатични явления ще се наложи правителствата да поемат по-голям дял от разходите за щетите. Което по думите й ще доведе до по-малко средства за други приоритети.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години