четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  618 прочитания

  Кибератаките са се удвоили по време на пандемията

  Кои са другите глобални бизнес рискове през 2021? Вижте какво споделиха експерти на Marsh&McLennon Companies
  17 февруари 2021, 17:08 a+ a- a

  Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия. Това заяви Каролина Клинт, ръководител на подразделението за управление на риска в Marsh Continental Europe по време на онлайн дискусия по отношение на най-големите глобални рискове през 2021. Всяка година консултанстката група Marsh & McLennan Companies изготвя доклада Global Risks Report, който се представя по време на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

  Тази година освен рискът от инфекциозни болести, който логично заема водещо място, като важни предизвикателста са очертани киберсигурността, психичното здраве и климатичните промени.

  Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия

  Като топ риск в краткосрочен план пред бизнеса Клинт посочи именно проблемите в киберсигурността заради дистанционния режим на работа. По думите й хакерите продължават да се прицелват в ключови сектори като здравеопазване, промишленост, публичният сектор и финансовите услуги. Затова според експерта компаниите трябва да обърнат повече внимание на защитата на критичната си инфраструктура.

  Психичното здраве на служителите заема все по-важно място сред глобалните рискове за бизнеса

  Волфганг Зайдл, консултант по здравословни и безопасни условия на труд в Mercer, посочи като важен риск разрастващата се епидемия от психични проблеми, която започна още преди ковид кризата. Той цитира данни, според които депресията и тревожността са стрували на глобалната икономика около 1 трлн. долара, като от депресия са страдали около 260 млн. души по цял свят. Около 41% от служителите са споделили миналата година, че са имали опасения за психичното им здраве заради несигурността на работното място и кариерата си. По думите му това предизвикателство е разпределено неравномерно, като при малцинства и младите хора делът на засегнатите от психични проблеми е дори по-голям. Той обърна внимание и на скока на домашното насилие по време на пандемията, което оказва допълнителен натиск върху жените. В кризата се засилва и неравенството между половете и по отношение на заплащането. Зайдл подчерта, че "сега е моментът мениджърите по човешки ресурси да планират как да защитят персонала си". По думите му се увеличава броя на компаниите, които търсят решения на тези проблеми.

  Рут Лукс от компанията за оценка на риска подчерта, че заради зачестяването на екстремните климатични явления ще се наложи правителствата да поемат по-голям дял от разходите за щетите. Което по думите й ще доведе до по-малко средства за други приоритети.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава
  преди 2 дни
  Goldman Sachs възобнови отдела си за търговия с биткойни
  Активната търговия ще започне следващата седмица
  преди 2 дни
  Ваксините на Pfizer и AstraZeneca с над 80% ефективност при хора над 80 години
  Междувременно Франция препоръча ваксината на AstraZeneca за хора над 65 години със съпътстващи заболявания