вторник, 15 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  967 прочитания

  Кибератаките са се удвоили по време на пандемията

  Кои са другите глобални бизнес рискове през 2021? Вижте какво споделиха експерти на Marsh&McLennon Companies
  17 февруари 2021, 17:08 a+ a- a

  Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия. Това заяви Каролина Клинт, ръководител на подразделението за управление на риска в Marsh Continental Europe по време на онлайн дискусия по отношение на най-големите глобални рискове през 2021. Всяка година консултанстката група Marsh & McLennan Companies изготвя доклада Global Risks Report, който се представя по време на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

  Тази година освен рискът от инфекциозни болести, който логично заема водещо място, като важни предизвикателста са очертани киберсигурността, психичното здраве и климатичните промени.

  Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия

  Като топ риск в краткосрочен план пред бизнеса Клинт посочи именно проблемите в киберсигурността заради дистанционния режим на работа. По думите й хакерите продължават да се прицелват в ключови сектори като здравеопазване, промишленост, публичният сектор и финансовите услуги. Затова според експерта компаниите трябва да обърнат повече внимание на защитата на критичната си инфраструктура.

  Психичното здраве на служителите заема все по-важно място сред глобалните рискове за бизнеса

  Волфганг Зайдл, консултант по здравословни и безопасни условия на труд в Mercer, посочи като важен риск разрастващата се епидемия от психични проблеми, която започна още преди ковид кризата. Той цитира данни, според които депресията и тревожността са стрували на глобалната икономика около 1 трлн. долара, като от депресия са страдали около 260 млн. души по цял свят. Около 41% от служителите са споделили миналата година, че са имали опасения за психичното им здраве заради несигурността на работното място и кариерата си. По думите му това предизвикателство е разпределено неравномерно, като при малцинства и младите хора делът на засегнатите от психични проблеми е дори по-голям. Той обърна внимание и на скока на домашното насилие по време на пандемията, което оказва допълнителен натиск върху жените. В кризата се засилва и неравенството между половете и по отношение на заплащането. Зайдл подчерта, че "сега е моментът мениджърите по човешки ресурси да планират как да защитят персонала си". По думите му се увеличава броя на компаниите, които търсят решения на тези проблеми.

  Рут Лукс от компанията за оценка на риска подчерта, че заради зачестяването на екстремните климатични явления ще се наложи правителствата да поемат по-голям дял от разходите за щетите. Което по думите й ще доведе до по-малко средства за други приоритети.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  "София Мел" инвестира над 4.2 млн. евро в модернизация
  Предвижда се процесите на модернизация да продължат, като до 2025 ще бъдат инвестира нови около 3 млн. евро
  преди 13 часа
  ГКПП „Златарево“ предстои да бъде отворен за влизащите в България граждани
  Така ще се облекчи трафикът от автомобили, пристигащи от Гърция
  преди 13 часа
  Ваксината на Novavax с 90% ефективност
  Компанията може да произвежда до 100 млн. дози на тримесечие до края на септември
  преди 13 часа
  Нова 24-часова национална стачка на морския транспорт в Гърция
  Тя ще се проведе на 16 юни и ще доведе до спиране на морския транспорт в страната, очакват се и масови демонстрации в Атина
  преди 14 часа
  Студенти от факултет на УАСГ ще учат безплатно при сключен договор с работодател
  Условието е да работят при него най-малко 5 години след завършването си
  преди 14 часа
  Стартира сайтът за проверка на факти Factchek.bg
  Всеки гражданин може да подава информация за проверка към екипа на платформата