четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1374 прочитания

  Коронакризата доведе до драстичен спад в предлагането на имоти

  Очакванията пандемията да обърне тенденцията и цените да започнат да намаляват не се сбъднаха, казва Николай Башев, консултант в Примо плюс
  17 февруари 2021, 12:44 a+ a- a

  Николай Башев, консултант и партньор в компанията за имоти Примо плюс

  Как пазарът на имоти посрещна 2021 и как пандемията се отрази на търсенето и предлагането? 

  Промените на пазара и ситуацията в момента пред Economy.bg коментира Николай Башев, консултант и партньор в компанията за имоти Примо плюс.

  2020 година определено може да се нарече необикновена в много отношения. През февруари месец миналата година в България все още хората не вярваха, че вирусът ще дойде и при нас и пазарът на недвижими имоти се движеше в нормалните си граници. 

  По време на първия локдаун обаче сделките буквално замръзнаха. 

  След което последва период, в който купувачът усилено се опитваше да отправя оферти с 20-30% под обявените цени. 

  През тази година активността сред търсещите да купят имот се върна до познатите отпреди вируса нива. Най-голямата разлика идва от предлагането на имоти на вторичния пазар. Справка в имотните портали показва, че броят на оферираните имоти през 2020 година в голяма част от София е спаднал с над 40% в сравнение с 2019 г. Хората се страхуват за парите си и предпочитат да задържат имотите си, макар и те да не носят същата доходност както преди. 

  Настоящата криза насочи вниманието на  много хора към селските имоти, но реалният брой сключени сделки е много малък. Причината се крие в липсата на нормална инфраструктура в голяма част от българските села. Липсата на болници, магазини, училище или дори добър интернет отказва купувача. Затова той се насочи към по-големи жилища с повече удобства. Повече помещения, хубава тераса, комплекс със собствен двор са сред най-желаните характеристики. 

  Най-търсени се оказват кварталите покрай големите паркове в София - Борисова градина и Южен парк - Гео Милев, Стрелбище, Изток, Лозенец и др. Най-много сделки обаче се сключват в кварталите покрай тях - Кръстова вада, Витоша, Манастирски ливади и др. Причината е, че в първите липсват нови проекти, докато вторите разширяват непрекъснато сградния си фонд. 

  При първата група райони наблюдаваме тенденция не само към запазване, но и лек ръст на цените. При втората група обаче големият брой новоизграждащи се обекти предлага на купувача доста атрактивни цени, в случай че се включи на по-ранен етап. 

  Следователно той е в по-изгодна ситуация от продаващия, докато ролите на търсещи и предлагащи при първата група райони са разменени и продавачът властва. 

  Както винаги, прогнози е трудно да се правят. Голяма част от бранша, включително и аз, очаквахме коронакризата да обърне тенденцията и цените да започнат да намаляват, но това не се случи. Предвид активността на банките и ниските лихви по ипотеките, както и народопсихологията на българина не очаквам драстични промени на пазара в София и големите градове. Масово хората виждат сигурно убежище за парите си именно в недвижимия имот, което предразполага към задържане на продажните нива. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава
  преди 2 дни
  Goldman Sachs възобнови отдела си за търговия с биткойни
  Активната търговия ще започне следващата седмица
  преди 2 дни
  Ваксините на Pfizer и AstraZeneca с над 80% ефективност при хора над 80 години
  Междувременно Франция препоръча ваксината на AstraZeneca за хора над 65 години със съпътстващи заболявания