четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2814 прочитания

    Ваксините на Pfizer и Moderna с висока ефективност в реални условия

    Това показва проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията
    30 март 2021, 14:53 a+ a- a

    Ваксините срещу коронавирус, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech, сa изключително ефективни за предотвратяване на симптоматични и асимптоматични инфекции в реални условия, съобщиха от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    В съответствие с данните от клиничните изпитвания, двудозов режим предотвратява 90% от инфекциите до две седмици след втората инжекция. Една доза предотвратява 80% от инфекциите до две седмици след ваксинацията.

    Учените дебатираха дали ваксинираните хора ще могат да се разболяват асимптоматично и да предадат вируса на други. Новото проучване, проведено от изследователи от CDC, предполага, че тъй като инфекциите са толкова редки, предаването вероятно също е рядко, отбелязва The New York Times.

    Съществуват и опасения, че вариантите могат да направят ваксините по-малко ефективни. Резултатите от проучването не потвърждават тази теза. Проблемни варианти са циркулирали по време на проучването - от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г., но въпреки това ваксините са осигурили мощна защита, отбелязва още изданието.

    В проучването на CDC са участвали 3950 души с висок риск да бъдат изложени на вируса, тъй като са здравни работници, първи реагиращи или други на първа линия. Участниците не са имали предишни инфекции с коронавирус.

    Повечето, 62,8%, са получили и двете дози от ваксината по време на периода на изследване, а 12,1% са имали една доза. 

    Участниците сами са си взимали проби от носа (назални проби) всяка седмица, които са изпращали на централно място за PCR тестване, най-точния вид тест. Ежеседмичните проби позволяват на изследователите да откриват асимптоматични инфекции, както и симптоматични.

    Учените също така са питали участниците за симптоми, свързани с инфекцията, включително треска, студени тръпки, кашлица, задух, възпалено гърло, диария, мускулни болки или загуба на миризма или вкус. Изследователите също така анализират медицинските досиета на пациентите, за да открият заболявания.

    58% от инфекциите са открити, преди хората да имат симптоми. Само 10,2% от заразените не са развили никакви симптоми. Сред тези, които са били напълно ваксинирани, е имало 0,04 инфекции на 1000 човеко-дни, което означава, че сред 1000 души ще има 0,04 инфекции на ден.

    Установени са 0,19 инфекции на 1000 човеко-дни сред тези, които са получили една доза от ваксината. При неваксинираните стойността на показателя е 1,38 инфекции на 1000 човеко-дни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 6 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки