вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1212 прочитания

  Географските граници започнаха да губят своята сила както за компаниите, така и за кандидатите

  Инвестицията в развитието на уменията остава най-успешния отговор на променящата се среда, казва Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия
  08 април 2021, 14:52 a+ a- a

  Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия

  Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Вижте какво коментира Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

  Навлизането на високите технологии, отдалечената работа, автоматизацията, електронната търговия и появата на изцяло нови професии. Това само част от факторите, които постепенно променяха пазара на труда - процеси, които трябваше да отнемат години.

  COVID-19 разби статуквото. Според доклад на McKinsey пандемията е ускорила многократно тези процеси, а до 25% повече служители спрямо преди COVID-19 трябва да сменят професията си.

  В резултат на преден план излизат две основни тенденции, които променят пазара на труда и ще продължат да го правят и занапред. От една страна е надграждането от уменията на служителите в ключови ресори, а от друга - преквалифицирането на кадри и изместването им от засегнатите сектори към по-устойчиви индустрии.

  Пандемията доказа, че в някои сектори отдалечената работа е напълно възможна, което откри изцяло нови възможности пред бизнеса и кандидатите. И за двете страни географските граници започнаха да губят своята сила, а качествата и подготовката на таланта увеличиха неимоверно своята. Но не само опитът, а и личностните и комуникационните умения, както и способността на хората да се адаптират и да решават проблеми. Емоционалната интелигентност и умението да се работи в екип стават все по-ключови.

  Като естествен резултат конкуренцията на пазара на труда се засили. Затова и днес е по-важно отвсякога служителите да инвестират в развитието и надграждането на уменията си, което да ги отличи или да ги направи още по-ключови за работодателите им. Развитието на уменията е от огромна важност и за бизнеса.

  Това е тенденция, която наблюдаваме и при нашите Upskill програми, особено в сфери като продуктов мениджмънт, дигитален маркетинг, UX/UI дизайн, които са в основата на растежа и развитието на компаниите и предопределят способността им да реагират по-бързо на променящата се среда и да иновират.

  ИТ индустрията е един от най-добрите примери за това. Освен устойчива на промените и най-слабо засегната от пандемията, тя беше и най-добре пригодена за преминаване към 100% режим на дистанционна работа. Това е огромно предимство днес, в ситуация на пандемия, но ще бъде и ключово предимство за кандидатите в бъдеще. Новите формати на работа от всякъде, които служителите биха искали да се запазят, са абсолютно приложими за ИТ сектора.

  В потвърждение интересът към нашите програми за ИТ кариерен старт Telerik Academy Alpha остава висок и виждаме кандидати, които имат дългогодишен опит в други сфери, да се насочват към софтуерната индустрия. Например впечатление прави увеличаването на кандидатите при нас от авиоиндустрията - пилоти, техници, служители на летища, авиооператори. Ние, в частност, отчитаме голям интерес към курсистите ни и от изцяло нови за нас международни компании, които проактивно осъществяват контакт с екипа ни. Още един знак за заличените граници.

  Интересно следствие от това е изместването на екипи и функции към нови локации, които не са толкова засегнати, мерките не са толкова ограничаващи или имат други конкурентни предимства. Наблюденията ни са, че това вече се случва в полза на България и вярваме, че ще има много позитивен ефект за страната ни в дългосрочен план.

  Бъдещето на пазара на труда се случва днес и сега и ние сме част от него. Затова независимо какво ще се случи утре, инвестицията в развитието на уменията остава най-успешния отговор на променящата се среда - както за кадрите, така и за бизнеса.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:  Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

  Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

  Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

  Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират

   

  Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

  Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

  От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

  Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

  На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

  Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 10 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 10 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 11 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 12 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 12 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина