вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2893 прочитания

    Нараства нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи

    Как ковид се отрази на строителния бранш, пред Economy.bg коментира Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group
    19 април 2021, 14:36 a+ a- a

    Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group

    Диляна Христова е генерален мениджър на българската строително-инвестиционна компания NovaCity Group. Завършила е специалност „Геотехника и геоинженеринг“, притежава магистърска степен по „Геотехника и Възобновяеми източници на енергия”. Има над 20 години опит в сферата на строителството и недвижимите имоти и е участвала в процеса на изграждане на множество големи проекти.

    NovaCity Group има над 12-годишен опит в предприемачеството и строителството на широк спектър от проекти в областта на недвижимите имоти на няколко континента. Специализира в проектиране, разработване и реализиране на инвестиционни проекти в сферата на жилищни и търговски сгради.

    Диляна Христова коментира пред Economy.bg за отражението на пандемия върху строително-инвестиционния пазар в България.

    Г-жо Христова, каква беше последната година за Nova City Group и върху какви проекти работите в момента?  
    Последната година беше успешна за NovaCity Group въпреки пандемията. Основните трудности, с които се сблъскахме по време на извънредното положение бяха през март и април, тъй като тогава все още не бяха взети решения по отношение на Закона за извънредното положение и забраната за обявяване на административните актове. В общи линии, институциите нямаха представа как да се справят с възникналата ситуация. Впоследствие тази забрана отпадна, но това затрудни административната работа на фирмата, която е свързана както с проекти в строеж, така и по други наши проекти, които бяха в етап на обстоятелствена проверка. С други думи, трудностите, с които се сблъскахме, бяха по-скоро административни, отколкото маркетингови. За щастие, нещата бързо влязоха в ритъм и институциите започнаха да реагират адекватно, приеха се изменения на Закона за извънредното положение, които позволиха обявяването на административни актове. От средата на май нещата при нас влязоха в добър работен ритъм. 

    В момента работим по няколко проекта, които скоро ще бъдат реализирани, но все още сме конфиденциални за локацията им. Има и още много проекти, върху които работим – направихме голяма покупка на имот през лятото, правим и обстоятелствена проверка на още два имота, които са в процес на придобиване. Също така завършихме проектирането и получихме разрешение за строеж на обект, който се намира в Студентски град. В общи линии въпреки пандемията годината на NovaCity Group беше доста натоварена и очакваме да остане така. В никакъв случай не мога да кажа, че сме били облекчени откъм работа, напротив. В сравнение с предходни години обемът на работата ни нарасна. 

    Това се дължи на няколко неща: браншът на жилищното строителство не е засегнат към момента, въпреки че има промени в изискванията на клиентите; нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи; инвестициите в земята и недвижимото имущество остават най-предпочитаните инвестиции сред българите.

    Проект „Фамилия SouthPark“

    Как се промени строително-инвестиционният пазар през пандемията? 
    Пазарът се промени доста. По отношение на жилищните проекти не се вижда голяма промяна. Основното изменение е предпазливостта на купувачите да инвестират в жилища на зелено. Но така или иначе, когато те имат доверие в инвеститора и строителя, с когото работят, те са по-отворени към покупка. Ако инвеститорът не е добре познат, не могат да проследят неговата история или има негативни отзиви за тази фирма (за него), купувачите стават по-предпазливи в избора си. 

    Що се отнася до офисите и търговските площи, това е най-силно засегнатата от пандемията ниша поради много причини – въвеждането на хоум офиса, затварянето на моловете и ресторантите. 

    Когато говорим за индустриално строителство, можем да кажем, че наблюдаваме динамика в развитието му – особено що се отнася до логистиката. Разбира се, някои производствени браншове бяха силно ударени от пандемията, но по наши наблюдения логистиката и строителството на складови площи се разви в положителен аспект. Това се дължи на невъзможността на хората да пазаруват физически. Респективно, хората започнаха да пазаруват онлайн и следователно търсенето на складови площи нарасна.   

    Промениха ли се изискванията на клиентите към жилищата и какво се търси най-много в момента?
    Основно се търсят жилища, които да са ново строителство, нарасна и интересът към три- и четиристайните такива, тъй като никой не знае кога ще дойде следващият локдаун. Районите и кварталите, в които се търсят жилища и поддържат цена и интерес са южните и източните квартали на София, а що се отнася до западните и северните – там се наблюдава лек спад в търсенето. 

    Не очаквам промени в нагласата на купувача по отношение на ново или старо строителство, както и – панелно или тухлено. Със сигурност това зависи и от бюджета на всеки купувач, но тенденцията е да се купуват нови жилища. 

    Извън ситуацията с ковид мога да кажа, че купувачът в последните години стана много по-взискателен и информиран по отношение на това какво търси – по-интелигентни и икономични жилища. Има категорична промяна в търсенето и изискванията. Това е прекрасна промяна по отношение на инвеститорите, защото ние трябва да следваме изискванията на клиентите, прави ни по-динамични и стимулира развитието ни и конкуренцията. 

    Проект „Фамилия Младост“

    Какви са прогнозите за пазара и цените през 2021?
    Нашите прогнози не са оптимистични, що се отнася до подобрение на положението на офис и търговските площи. Трудно ми е да прогнозирам дали ще задържат цените си, дали ще има леко понижаване, или повишаване. Това много зависи от извънредната ситуация, пред която сме изправени. 

    Що се отнася до офис площите - проучванията показват, че голяма част от хората ще предпочетат да работят от вкъщи или ще останат в хибриден вариант на работа. 

    Ако пък се изправим пред още 3, 4, 5 затваряния на търговските центрове за следващата година, това ще бъде пагубно както за собствениците, така и за наемателите. Това изцяло зависи и от отношенията наемател – наемодател. Едно е сигурно, ако има още затваряния, много повече фирми няма да издържат финансово в сравнение със сегашния момент. 

    Що се отнася до жилищния пазар – не очаквам да бъде ударен сериозно през 2021 г. Маркетолозите и икономистите често говорят за криза (не само в сферата на имотите), очаквана към средата на 2022 г., но няма как да сме сигурни и да кажем дали и кога точно ще се случи. 

    Проект NovaCity Lux

    Вие имате и опит зад граница - какво е специфично за българския пазар и следва ли световните тенденции?
    Българският пазар, разбира се, следва и международните тенденции. Понякога малко по-късно, понякога в по-малък мащаб, но каквото и да се случва на международния пазар, рефлектира и върху локалния. Тази картинка, която обрисувахме преди малко за България, важи и за целия свят. България е една представителна извадка на това какво се случва в света. 

    Разбира се, всеки пазар има своята индивидуалност и специфика, винаги е било така. Като цяло се движим с тенденциите на световния пазар. Има разлика, когато говорим за процент чужди и местни инвеститори, критерии на купувачите и типа жилища, които се предлагат. 

    Работим с много чуждестранни партньори от дълги години и това ни позволява да имаме един много обширен поглед над пазара извън България. Когато говорим конкретно за Централна и Източна Европа, ние сме фокусирани върху строителството на жилищни сгради и търговски центрове. Имаме доста проекти, които са в процес на строителство, както и такива, които ни предстоят. 

    По отношение на строителството в Северна Америка – там също не наблюдаваме особени сътресения, що се отнася до работата на нашите клонове. Същото се отнася и за Израел. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 38 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000