четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3970 прочитания

    Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер?

    Графичните дизайнери са понякога психолози, винаги естети, задължително креативни и доста често търпеливи, казват от SoftUni Creative
    20 април 2021, 11:03 a+ a- a

    Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер? От SoftUni Creative казват, че това е един от най-често срещаните въпроси, задавани от начинаещите графични дизайнери. Отговорът, както всичко, свързано с изкуствата, няма как да бъде еднозначен. Но все пак: не, не е необходимо да си художник, а по-скоро естет. Никой няма да иска от теб да нарисуваш следващото произведение на изкуството. От теб ще се очакват други неща. Ето какви са те според експертите на Софт Уни:

    Да умееш да скицираш
    Голяма част от работата ти като графичен дизайнер ще включва създаването на концепции, които да показваш на екипа си или на клиентите си. Умението да прехвърлиш идеята от главата си върху лист хартия, за да може събеседникът ти (а и ти самият) да вникне в нея, е изключително ценно и полезно. Скицирането е грубо, подлежи на безброй корекции и е интересен прозорец към креативния процес на абсолютно всеки дизайнер. Скиците могат да бъдат простото разпределение на елементите в един нов уебсайт, страница, банер, плакат, или пък грубите идеи около създаването на едно ново лого.

    Да си запознат с теорията на дизайна
    Първата тема, с която започва безплатният курс в Софт Уни - Design Basics, е композиция. Всеки дизайнер трябва да знае концепциите за естетическото съчетаване на елементи в пространството, принципите на Гещалт (Gestalt), цветове, палитри, сечения, шрифтове и още. Това са фундаментални знания, с които боравят абсолютно всички в сферата и които ще направят пътя ти към графичния дизайн по-смислен, подреден, логичен и завършен.

    Принципи на Гещалт

    Да умееш да комуникираш
    Графичният дизайн е по-свързан с комуникацията, отколкото с рисуването. Чрез него се създава емоционална връзка между зрителя и съобщението, предадено от дизайнера. Добрият дизайнер разбира най-важното, есенцията на един бранд или продукт, и намира най-добрия начин да го изобрази. Един от най-любимите примери за такъв български професионалист е Стефан Кънчев, който чрез множеството си лога, успява да остави един дълбок отпечатък в местната ни графична история.

    Не
    За да не останете с впечатлението, че не сте получили отговор на въпроса: „Трябва ли да мога да рисувам, за да бъда графичен дизайнер?“, ще повторим – не. Няма нужда да си завършил Художествената академия, да си правил портрети, или да си роден с четка в ръката. Графичните дизайнери не са илюстратори. Те са понякога психолози, винаги естети, задължително креативни и доста често търпеливи.

    Да
    Това е отговорът на въпроса ти „Мога ли да се науча на графичен дизайн?“. Например в SoftUni Creative има безплатен въвеждащ курс, но и цялостна програма, благодарение на която можеш да излезеш като напълно квалифициран графичен дизайнер. Курсовете са подбрани по такъв начин, че да успееш да се докоснеш до всички аспекти на дигиталните визуални изкуства, а лекторите са доказани професионалисти, които споделят опита си с желание. Така че, ако единственото нещо, което те е спирало да се пробваш в сферата на графичния дизайн, е липсата ти на художнически умения, то вече можеш смело да направиш първата крачка!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка