четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2063 прочитания

    ИТ и аутсорсинг компаниите са най-активни в търсенето на управленски опит

    През последната година компаниите станаха по-предпазливи при наемането на топ мениджъри, коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България
    21 април 2021, 16:44 a+ a- a

    Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България

    През април българската агенция за подбор на персонал HRS България пусна нова дигитална услуга на българския пазар - 360Insights, която помага за откриване на най-добрите кандидати. Решението е предназначено най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. Как ковид се отрази на подбора на топ мениджъри през последната година, какво провокира стартирането на подобна услуга и в кои сфери търсенето на управленски опит е най-голямо. Тенденциите пред Economy.bg коментира Йоана Маджарова, оперативен мениджър в HRS България.

    Как се промени търсенето на топ мениджъри през последната година?
    Тенденцията, която наблюдаваме в последната година, е предпазливост при наемането на служители на топ мениджърски позиции. През тези несигурни времена компаниите се опитват по-скоро да задържат вече доказалите се кадри в структурите си. Една част от фирмите се въздържаха от сериозни промени и замразиха наемането на нови служители, а други (предимно бързо развиващите се, нови за пазара компании) продължиха разрастването си. При тях обаче се появи друг проблем – намирането на подходящи кадри за такива позиции, тъй като хората по-трудно вземат решение да сменят работното си място в момента. В този контекст новата ни услуга 360Insights, която наскоро пуснахме на българския пазар, предлага много ефективно решение на проблема. Тя е предназначена най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри – CEO, финансови и оперативни директори и други. В 360Insights се използва специална научно обоснована методология, чрез която с почти 100% се гарантира, че компанията ще наеме най-подходящите хора, които не просто притежават необходимите професионални умения и компетенции, а биха се вписали в корпоративната ѝ култура и начина ѝ на работа.

    В кои сфери нараства търсенето на управленски опит?
    Търсенето на управленски опит нараства най-вече в секторите, които бяха най-слабо засегнати от пандемията, като IT и аутсорсинг. Няма да е пресилено, ако кажем, че коронавирусът дори им се отрази положително в някои ситуации. Такива компании търпят много динамично развитие през последните години, като в същото време на пазара навлизат и нови играчи. Именно те търсят не само служители на оперативно ниво, а мениджъри със сериозен управленски опит.

    Промениха ли се възнагражденията и кои са най-високоплатените позиции? 
    Като изключим HoReCa и развлекателната индустрия, които бяха най-силно засегнати от COVID ситуацията, нашите наблюдения са, че останалите сектори бележат годишен растеж във възнагражденията в размер на 5-8 процента. Важно е обаче да се вземе предвид и една друга все по-ясно изразена тенденция в момента – при интервюта за работа повечето хора завишават очакваното от тях възнаграждение. Причината е несигурната ситуацията, породена от коронавируса, и рисковете, свързани с промяната на работното място.

    Как пандемията се отрази на текучеството? В кои сектори е най-голямо?
    При най-силно засегнатите от пандемията бизнеси (HoReCa и развлекателна индустрия) текучеството е огромно, тъй като служителите остават без работа или решават да се преориентират. В други сектори обаче тези нива по-скоро са намалели. Това се дължи на факта, че заради несигурността в момента много хора не биха рискували да променят стабилната си работа за позиция, в която имат изпитателен срок и трябва да се адаптират към нова среда, което води до допълнителен стрес. Въпреки това обаче текучеството си остава сериозен проблем за пазара на труда у нас, защото компаниите търпят огромни материални и нематериални загуби от наемането на неподходящи служители. Именно затова се радваме, че с новата ни услуга 360Insights ще помогнем на бизнесите да открият точните хора, които да останат при тях задълго. Сигурни сме в успеха на този инструмент и затова предлагаме покритие на гаранцията до 12 месеца, което е много рядко срещано в България, в повечето случаи тази гаранция е между 3 и 6 месеца. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място