четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3522 прочитания

    ТехноЛогика: От 1993 г. сме имали стотици стажанти, над 70% са останали на работа при нас

    Георги Георгиев, Ръководител Проекти в направление „Разработка на софтуер“ и Ръководител на офиса на ТехноЛогика в Бургас, разказва повече за програмата, кандидатстването, възможностите и очакванията на кандидатите и компанията
    26 май 2022, 13:21 a+ a- a

    За тазгодишното издание на стажантската програма на ТехноЛогика разказва Георги Георгиев, Ръководител Проекти в направление „Разработка на софтуер“ и Ръководител на офиса на ТехноЛогика в Бургас. Георги е част от компанията вече 16 години, като е стартирал кариерния си път именно чрез стажантската програма. Технологиите с, които работи са: .NET (fullstack) и бази данни - Oracle, Microsoft SQL Server, PostgreSQL - DataWarehouse и OLTP.

    Откога ТехноЛогика има стажантска програма, като се има предвид, че е една от най-старите технологични компании в България и каква е равносметката до момента?
    ТехноЛогика има стажантската програма от 1993 година. През това време са минали десетки, стотици стажанти. Много от тях са останали като наши колеги. С други продължаваме да поддържаме контакти, така че целият този процес изгражда много добри взаимоотношения между хората в екипите. Всъщност стажантската програма е едно продължение на инициативите, които ние имаме в сферата на образованието с университети и гимназии. Организираме множество мастър класове, семинари и лекции в различни университети, за да подпомогнем учениците и студентите там. Също така подпомагаме и учениците с ИТ профил в гимназии. Пример за това е гимназията в Бургас, с която си партнираме и сме лектори по някои предмети.

    За кого е подходяща и в кои отдели ще приемат кандидати?
    Стажантската програма е основно занаправлението ни за разработка на софтуер, но също така и към това, което отговаря за развитието и внедряването на нашия продукт за управление на човешки ресури.. Подходяща е основно за студенти, които вече имат опит в сферата на програмирането. Но има и по-млади кандидати и по-възрастни, за които също би била подходяща.
    Хората, които търсим, трябва да имат интерес в разработката на информационни системи, системи, базирани на .NET или Java технологии с различни видове front end технологии и бази данни, защото това са проектите, които разработваме, такъв тип технологии използваме и това е, което те след това ще работят в практиката си при нас. 

    Как ще протече програмата тази година?
    Тази година стажантската програма ще продължи своята добра традиция. Всички наши кандидати първо изпращат своите CV-та. Одобрените в процеса биват поканени на онлайн тест. По време на теста проверяваме техните основни познания в сферата на програмирането: обектно ориентирано програмиране, алгоритмични задачи, SQL и др. Ако се справят с това, значи имат основите, с които можем да продължим да ги развиваме по време на нашия стаж, и следващата стъпка е интервюто. По време на интервюто ние научаваме с по-големи подробности какъв е техният опит, какви са техните интереси и в каква сфера искат да се развиват, за да преценим дали това, което ние ще им предложим, е това, от което те имат нужда. И ако интервюто е добре, съответно им предлагаме да започнат стажа при нас.

    Докога може да се кандидатства и колко младежи очаквате да кандидатстват тази година?
    Кандидатстването е до края на юни месец, като всеки месец организираме тест на база на кандидатите, които до момента са се събрали, след което преминаваме към интервютата и евентуално одобрение на кандидатите. Така че може да се кандидатства и веднага, може да се изчака и до юни месец, но трябва да е ясно, че местата са ограничени. Така че, който по-рано е преценил да кандидатства, има по-големи шансове да намери място в групата, която сформирахме.

    Колко са местата?
    Местата са обикновено между 15 и 20, но много зависи от конкретната година и конкретните кандидати. Съобразяваме се с нивото, с интересите, които имат и с текущите ни проекти.

    Колко души обикновено кандидатстват за Вашите стажове?
    Миналата година бяха над 700, за да стигнем накрая до одобрените кандидати, които бяха около 20 души.

    В кои направления има най-много кандидати?
    В направлението за разработка на софтуер. Кандидатите ни обикновено искат да се развиват като програмисти, имат интереси в сферата на .NET или Java технологиите и това е най-голямата група от кандидати. Също така имаме много интересни проекти в сферата на базите данни и Data Warehouse.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Най-много държим на това да имат желание да се развиват в сферата, в която ние работим - разработката на информационни системи. Ако техните цели са да участват в големи проекти, предизвикателни проекти с интересни технологии, с много компоненти, това, което ние правим, то тази стажантска програма е подходяща за тях. Ако техните интереси са по-скоро в разработката на игри или на някакви малки сайтове, това не можем да им предложим. Знанията се натрупват с времето. Стажът започва с период на обучение, в който ние надграждаме техните знания. Дори и да има някакви пропуски, те се компенсират в началото. Така че желанието за развитие в тази насока е най-важният критерий. Останалото лесно го коригираме. 

    Как протича стажът? Колко време ще продължи? Какво могат да очакват да видят през това време и с какви проекти и технологии ще се запознаят отблизо? 
    Стажът започва обикновено в средата на юли, когато кандидатите са приключили със своите изпитни сесии и други ангажименти и могат да се фокусират изцяло върху него. След като ги въведем в технологиите, които реално ще използват в проектите, по които ще работят, ги насочваме към конкретни, активни в момента проекти, като се стараем да се съобразим с техните интереси и насока, в която искат да се развиват. Те имат ментор, който им дава конкретните задачи и ги насочва. Стажът е присъствен. Така че менторът е винаги до теб и може да ти помогне със задачата и да те насочи в правилната посока, когато имаш затруднения, което е напълно нормално, тепърва навлизайки в една нова сфера. По време на работата в тези реални проекти стажантите получават задачи, съобразени с техните умения. В началото са по-малки, след което се разширяват, но те изпълняват задачи, които са напълно близки и аналогични със задачите, по които работят и останалите колеги. Тоест те са част от целия екип, който работи по проекта с клиента. Съответно след края на стажа, който продължава два месеца и половина, ако на тях им е харесало и ако ние сме ги харесали, им предлагаме постоянна работа. Проектите, в които ще се включат стажантите тази година са доста разнообразни и интересни.
    Мога да дам пример за голям проект, който стажантите ще могат да видят от самото начало, да видят различните фази на анализ и проектиране и да стигнат до същината – програмирането на съответната система. Това е проект за Националната компания „Железопътна инфраструктура“, в който ние ще разработим цялата оперативна система на компанията. Това ще представлява система, в която се управляват графиците на движение на влаковете, застъпване и изчаквания, различни маршрути по време на ремонт, отклонения и други алтернативни трасета. Много интересни графични компоненти има в проекта, които ще се разработват, има и по-стандартни и обикновени регистрови компоненти. Имаме конкретни модули и компоненти, в които трябва да смятаме тяговото усилие на локомотива, за да се изчисли скоростта, траекторията, ускорението, забавянето и се ще се случват доста интересни сметки там и алгоритми, което ще бъде интересно предизвикателство. 

    Платен ли е стажът?
    Стажът в ТехноЛогика е платен след етапа на обучение, който е първите 2-3 седмици. 

    Как решавате кой да остане на работа в компанията?
    Това е двустранен процес. Първо зависи от това как стажантът се е справил по време на стажа, дали е показал напредък, инициатива и потенциал за бъдещо развитие в тази сфера, от една страна и от друга, дали на него му харесва работата при нас и изявява желание да остане. Двете страни се срещаме и продължаваме нататък.

    Какво показва опитът досега, каква част от стажантите остават на работа в компанията?
    В компанията остават много голяма част от стажантите, които минават през програмата. Около 60 – 70% и повече остават като пълноправни колеги.

    С какво стажът е най-полезен за кандидатите?
    Стажът е изключително полезен за кандидатите, за да видят реалната работна среда, реалните взаимоотношения, да видят какво се очаква от един програмист и как протича целият процес. Стажантите успяват да видят цялата картина от първия контакт с клиента, много често и да разберат какъв е смисълът от конкретни неща, които се правят, и каква е ползата от тях през процеса на разработка и евентуално да ги видят внедрени в средата при клиента и да видят как се използват.

    Каква е инвестицията на една компания, която приема стажанти?
    Инвестицията не е малка. Това коства време на менторите за обучение на стажантите и съобразяване с тяхното ниво и конкретни задачи, които са съответно на по-ниско ниво в началото. Но това ние го осъзнаваме като полза и за самите стажанти, и за обществото. Така че смятаме, че тези стажове подпомагат не само нас в намирането на нови колеги, но и подпомагаме изграждането на добри професионалисти.

    Изплаща ли се тази инвестиция?
    Със сигурност. Аз самият съм бил стажант преди 16 години в ТехноЛогика и съм изключително доволен, че така стартирах кариерния си път.

    Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които предстои интервю за стажантската програма?
    Бих ги посъветвал да не се притесняват. Интервюто не е нищо страшно, а един съвсем прост разговор между тях и интервюиращия. Това, което искаме да видим, е какви интереси имат, в каква посока искат да се развиват и на база на това да преценим дали знанията, които имат, са подходящи за това, което можем да им предложим. 

    Трима служители на ТехноЛогика, започнали кариерния си път като стажанти, споделят какво ги е привлякло в компанията и как стажът е бил полезен за тях:

    По какви проекти работи ТехноЛогика вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ТехноЛогика ЕАД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 6 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 23 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 23 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата