петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8896 прочитания

    Как стартира Тавекс в България?

    Историята на компанията научете от Макс Баклаян - Съосновател и Изпълнителен Директор на Тавекс България
    19 август 2022, 11:07 a+ a- a

    Макс Баклаян – Съосновател и Изпълнителен Директор на Тавекс България

    В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините. 

    Как стартира Тавекс в България, научете от Макс Баклаян – Съосновател и Изпълнителен Директор на финансовата компания.

    Как стартира Tavex в България, какви бяха първите задачи, клиенти, пазари?
    Тавекс България стартира през 2009 година като дъщерен клон на естонското дружество Tavid, 18 години след стартирането на самия Tavid. Първата крачка беше да създадем, разбира се, компанията и да потърсим подходящо помещение. Тогава беше бум на строителството на молове и първите два обекта открихме в два големи софийски търговски центъра. Първата задача беше да ограмотим финансово населението и да им покажем какъв е смисълът на инвестиционното злато като актив в техните портфейли. Оттогава България се превърна в един от най-големите дилъри на инвестиционно злато, а компанията майка е най-големият търговец на инвестиционно злато в Северна и Източна Европа. За последните 9 години сме продали над 40 тона злато на над 12 милиона клиента. 

    Чия беше идеята за стартиране на компанията?
    Идеята беше моя и на един мой състудент – Благовест Белев, който впоследствие стана и мой партньор в България. Искахме да създадем бизнес, който се занимава с инвестиционно злато и с помощта на един наш професор от Американския университет стигнахме до естонското дружество и решихме, че е по-добре да си партнираме с тях. Защо точно България? От една страна, защото, разбира се, сме българи, от друга страна, защото в този момент нямаше търговец на инвестиционно злато в България. Ние сме първата компания, която купува и продава инвестиционно злато. Това е изключително важно, защото ако един клиент желае да реализира своята инвестиция, трябва да има голям дилър, на който да може да я продаде обратно. 

    С какви услуги стартирахте?
    Статирахме с две основни услуги. Първата е обменът на валута, с която отговорно мога да твърдя, че коренно променихме пазара в България. Не само защото вкарахме скандинавски принципи и етика в начина на работа, а и защото търгуваме с изключително много валутни двойки на много близки спредове. Обслужваме клиента с уважение, което допреди това не беше практика в обменните бюра в България, и отговорно заставаме като финансов партньор на клиента. Другата услуга е инвестиционното злато. 

    Какви бяха първите служители?
    Първите служители бяхме аз и моят партньор, които бяхме момчета за всичко. Впоследствие, както казах,  открихме два офиса едновременно в два мола. И поради тази причина се наложи да наемем още четирима души за тези обекти. Двама от тях са все още наши колеги, и то на доста високи и отговорни позиции.

    Кои бяха най-големите трудности в началото?
    Най-голямата трудност и тогава, и сега  е финансовата грамотност и това да покажем на хората защо златото е добър актив и защо трябва да присъства в техния инвестиционен портфейл. Както знаем, традиционно българинът инвестира в имоти, които са изключително зависими от лихвения процент и от кредитния цикъл. С повишаването на лихвения процент се намалява ликвидността на пазара и цената на имота пада. От една страна, капиталово, от друга страна, вноската, която трябва да се погасява, се увеличава, така че доходността на този имот значително намалява. Също така българинът традиционно влага парите си в банкови влогове и депозити, които крият своите рискове. Това са инфлацията, от една страна, и от друга страна, това, че само за последната година еврото е загубило 20% към американския долар. Тоест, ако сте спестявали в евро вместо в друга твърда валута, сте загубили допълнително 20%. 

    Какво представлява компанията днес?
    Тавекс днес е компания със седем офиса в България в четири от най-големите български градове – Сфия, Пловдив, Варна и Бургас. През 2019 г. българското дружество отвори дъщерен клон в Румъния. В момента там имаме три офиса в Букурещ. През 2021 година стъпихме и в Сърбия. За момента българското дружество има офиси в три държави и над 100 служители. В последните години, за наша радост, сме спечелили твърде много награди – за работодател на годината, за най-добра финансова компания, за най-добър офис и т.н. Продължаваме да сме същата компания, замечтана в бъдещето, смела и много отговорна. В момента обслужваме над 2 милиона клиента само в България, което означава, че стотици хиляди българи ни се доверяват многократно пъти през годината и извършват трансакции с нас. Надяваме се и вярваме, че ще постигнем подобен успех и на новите два пазара, а защо не и на други.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Gold & Exchange / Tavex Ltd в JOBS.bg

    Настоящата статия има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемана като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на автора/интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как стартира myPOS в България?
    Как стартира Kyndryl в България?
    Как стартира SoftGroup в България?
    Как стартира Konica Minolta в България?

    Как стартира Godel Technologies в България?
    Как стартира Станга в България?
    Как стартира Страйпс в България?
    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?
    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове