четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4261 прочитания

    Ще продължи ли търсенето на ИТ специалисти със същите темпове и през 2023?

    Пред Economy.bg коментират лидери и HR мениджъри във водещи ИТ компании в България
    09 януари 2023, 14:50 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Предстои ли охлаждане на ИТ пазара на труда в България с оглед на опасенията за задаваща се рецесия? Ще продължи ли търсенето на ИТ специалисти със същите темпове и през 2023, или работодателите ще стават по-предпазливи? Отговор потърсихме от лидери и HR мениджъри във водещи високотехнологични компании в страната.

    В допълнение обобщени данни за тенденциите на базата на обявените позиции за работа в Jobs.bg можетe да видите тук: https://www.jobs.bg/techstacktrends.php


    Анна Бенова – Talent Acquisition Manager в Stanga1. Снимка: Личен архив

    Анна Бенова – Talent Acquisition Manager в Stanga1

    В момента световната икономика е изправена пред значителен натиск от инфлация, което ще доведе като минимум до застой или ограничаване темповете на развитие на всички области в икономиката. 

    Търсенето на дигитални умения се е увеличило значително през 2022 г. С оглед на факта, че все повече компании разчитат на технологиите за своите иновации и подготовка за бъдещето и развитието на бизнеса си, респективно наборът от свободни софтуерни таланти, способни да постигнат тези цели, продължава стремглаво да намалява.

    Гледайки напред към 2023 г. картината остава почти същата. Докато рискът от рецесия ще накара повече компании да забавят или замразят наемането на нови служители в опит да намалят разходите си или да ги „оптимизират“, ефектът върху наемането на специалисти в различните технологии ще бъде сравнително малък. Истината е, че дори в условията на икономически спад, технологиите остават (поне засега) на доста безопасно място.

    Един от секторите, в които се наблюдава значителен недостиг на кадри, е киберсигурността.

    Фокусът на лидерите върху инвестициите в технологичната сфера означава, че от една страна, софтуерните специалисти и ИТ разработчици ще продължат да бъдат все по-търсени, а от друга - че и самите лидери в големите технологични компании са наясно, че точно тези позиции вероятно ще останат защитени от страховете от настъпващата рецесия.

    В заключение, в основата на технологичния напредък е важно въвеждането на устойчиви решения и практики. 
    Вижте актуалните позиции на Stanga1 в Jobs.bg

     

    Алина Габер, директор „Привличане на таланти“, Progress. Снимка: Личен архив

    Алина Габер, директор „Привличане на таланти“, Progress

    Реалистично е да очакваме „охлаждане“ на пазара на труда. През последните месеци станахме свидетели как много големи и малки компании спират наемането и съкращават екипите си и това създава известно облекчение на пазара. 

    Същевременно търсенето на квалифицирани специалисти в различните сфери продължава да е по-голямо от предлагането, като тенденцията е това несъответствие да нараства ежемесечно. В тази връзка смятам, че няма да се стигне до исторически прецедент и през 2023 отново ще се сблъскаме с ограничен пазар на труда за ИТ специалисти и съответно - засилено търсене. 

    Успешна стратегия за 2023 би била с фокус върху задържане на най-добрите таланти в организацията, както и развиване на работодателската марка. Ще чуваме все повече истории, свързани с работната среда и култура, програми за корпоративна социална отговорност, възможности за развитие и други. Това са неща, които вълнуват кандидатите за работа в ИТ индустрията и влияят на решението им при избор на работодател. 
    Вижте актуалните позиции на Progress в Jobs.bg

     

    Мария Ангелова, Директор Професионални Услуги, GemSeek. Снимка: Личен архив

    Мария Ангелова, Директор Професионални Услуги, GemSeek

    В момента се наблюдава забавяне в разрастването на дейността на ИТ компаниите по света. Новините от големи международни компании, като например Twitter, Meta и Microsoft, повдигат поредица от въпроси относно устойчивостта на темповете на растеж, които могат да се очакват през следващите години. Това, което се случва в много международни организации, е прилагането на един по-предпазлив подход по отношение на инвестициите в нови софтуерни решения и управлението на разходите. Времената са изключително предизвикателни откъм макроикономически фактори, които следва да бъдат взети под внимание. Налице са проблеми с баланса между търсене и предлагане на редица стоки и суровини, силен ръст на инфлацията, несигурна геополитическа обстановка и трайна промяна в начините на работа.

    Очакванията са тези фактори да рефлектират и върху търсенето на ИТ специалисти. Фокусът на организациите ще бъде върху запазване и развиване на уменията на настоящите екипи и по-умерен подход по отношение на тяхното разрастване. В GemSeek от средата на тази година заменихме досегашните различни методи и техники за повишаване на знанията и уменията на служителите с единна програма, в центъра на която е партньорство с Coursera – една от най-големите обучителни платформи в света. 
    Вижте актуалните позиции на GemSeek в Jobs.bg

     

    Елица Георгиева, Country Recruitment Manager, Tek Experts България

     Елица Георгиева, Country Recruitment Manager, Tek Experts България

    Работим в изключително динамична среда, където обаче тенденцията за дигитализация ще се запази и през 2023 г. и търсенето на ИТ специалисти ще продължи. Може би единствено очакванията към тях биха били завишени, като това, което прави впечатление е, че се търсят повече години професионален опит за някои от по-апетитните позиции в сектора.  В началото на пандемията имаше голям недостиг на ИТ кадри и се правеше компромис с опита на служителите. Смятам, че с напредване на времето в бизнеса вече се разви добра методология за обучения, както в корпоративна среда, така и в академична, за да може да се захрани нуждата на пазара и съответно да се отговори с необходимите умения. 

    Разбира се, периодът на преход е необходим. От друга страна, се наблюдава преплитане на изискванията на талантите с вече установен опит в ИТ индустрията и с новопрохождащата  генерация Z,  на която ѝ се иска да достигне високи нива на възнаграждение, без да е преминала през постепенно израстване и трупане на опит. Изправени сме пред предизвикателствата на пазар, в който талантите не само търсят  баланса между личен и професионален живот, но са изключително изискващи относно решения, обвързани с това къде и кога да работят.

    В последните години се наблюдава и засилване на търсенето във FinTech сектора, където с доста бързи темпове новите играчи, предлагащи по-бюджетни и по-прости решения, са добре приветствани от крайния потребител и съответно провокират иновация при вече утвърдените компании в сектора. 

    Високата инфлация и кризата, които обгръщат световните пазари, поставят индустрията пред сериозни предизвикателства, но количеството търгувани финансови инструменти се увеличава, съответно търсенето на квалифицирани кадри, което да захрани сектора ще се повиши.

    Отново ни очаква една интересна година, през която растежът и привличането на нови бизнес линии в портфолиото ни ще продължават да бъдат основен фокус. Планираме устойчив растеж и ще продължим да увеличаваме броя на служителите си както в София, така и във Варна. Мотивацията и емоционалната интелигентност на потенциалните таланти ще останат ключовите фактори за избор. Ценим и високата експертност и техническата подготовка, но искаме да привлечем както опитни  инженери, така и да дадем шанс на млади таланти, които да станат част от семейството на Тек Експъртс. 
    Вижте актуалните позиции на Tek Experts България в Jobs.bg

     

    Мюжден Мехмедова-Жожгова - HR Manager, Майлстоун Системс. Снимка: Личен архив

    Мюжден Мехмедова-Жожгова – HR Manager, Майлстоун Системс

    Абсолютно очаквам търсенето да продължи със същите темпове. Ако разгледаме официалните данни за развитието на ИТ пазара и търсенето на специалисти, според БАСКОМ  през 2021 индустрията достига 20% ръст на приходите, а според официални данни отворените нови позиции за 2021 са били над 5000 или 13% нови работни места. През ковидната 2020 година се забелязва лек спад в темпото на ръста на ИТ индустрията, но тенденцията за растеж остава валидна и смятам, че това ще се запази и през 2023 година. Не изключвам влиянието на икономическата ситуация, инфлацията или на потенциална рецесия (вече имаме информация за съкращенията на позиции в Щатите) върху разрастването на ИТ индустрията, но мисля, че ефектът им ще се усети в България със забавяне, спрямо САЩ  и Западна Европа. 

    По отношение на Майлстоун, след като от лятото на 2022 година  достигнахме 200 служители, оставаме верни на здравословния и естествен темп на растеж на организацията ни в България и през 2023 година. 
    Вижте актуалните позиции на Майлстоун Системс в Jobs.bg

     

    Илиана Илиева, Мениджър „Човешки ресурси“ в Аксенчър България. Снимка: Личен архив

    Илиана Илиева, Мениджър „Човешки ресурси“ в Аксенчър България

    Категорично очакваме търсенето на ИТ специалисти да продължи със същите темпове. Accenture е сред най-големите технологични компании в света. В глобален мащаб компанията постоянно търси нови възможности за придобиване и предоставяне на нови услуги за своите клиенти. Успоредно с тези планове българското звено ще продължи активно да се развива и да разширява своята експертиза.

    По отношение на търсенето на специалисти преди всичко наблягаме на тяхната мотивация за развитие и учене, цялостното отношение към работата, както и желанието им да се впускат в предизвикателни проекти. Разбира се, базовите технически умения се необходими, но непрекъснато инвестираме в това да развиваме хората си. Осигуряваме различни обучения в най-актуалните и ключови области. Една от тенденциите, която ще се запази не само през 2023-та, но и през следващите години, е създаването на green software. Всички наши служители на релевантни позиции в технологичния център на Accenture България преминават през такива обучения. Целта е да могат да използват енергийно ефективни и екологични практики в неговото разработване. Това обхваща от избора на платформи, езиците за програмиране през проектирането на софтуерна архитектура и DevOps до това как да се пести енергия и да се намали софтуерът с висок въглероден отпечатък. Предлагаме също и обучения по теми като опазване на климата, кръгова икономика, устойчиви облачни услуги, ИТ и софтуер. За нас като компания е важно да създаваме по-отговорни бизнес модели, затова и се стремим да осигурим на нашите специалисти този цялостен поглед при създаването на технологични решения. 
    Вижте актуалните позиции на Аксенчър България в Jobs.bg

     

    Яна Тенева - Technical Recruiter, Strypes. Снимка: Личен архив

    Яна Тенева - Technical Recruiter, Strypes

    Фокус през 2023 г. ще бъде търсенето на програмисти със знания с Python предвид стартирането на проекти, свързани с Machine Learning и Data Engineering.

    Извън подбора на опитни специалисти продължаваме развиването на инициативата Strypes Lab. Чрез нея даваме шанс на Junior таланта да навлезе в света на програмирането, като вече сме планирали и първите обучения за 2023 година с акцент върху C, C++ и Python.

    Подпомагаме развитието на новите колеги още по време на техния onboarding период чрез нашата вътрешна Strypes академия, чиято цел е да се запознаят с технологиите и спецификите в процесите на клиентите ни. 
    Вижте актуалните позиции на Strypes в Jobs.bg

     

    Ростислав Дянков - Talent and Recruitment Specialist в Mansion. Снимка: Личен архив

    Ростислав Дянков - Talent and Recruitment Specialist в Mansion 

    Отговорът ми определено е положителен. През следващата година Mansion ще продължи да инвестира в младите, търсещи развитие и знания таланти, като се надявам и други компании да последват нашия пример. Ние вярваме, че по този начин ще могат да се отворят нови възможности както за кандидатите от пазара на труда, така и за самите компаниите, защото нишата в ИТ сферата не е запълнена и все още има глад за специалисти в областта. 

    Въпреки че все още се забелязват известни трудности в намирането на висококвалифицирани и опитни кадри в индустрията, продължават да се появяват компании, които разширяват екипите си и се ангажират с дългосрочни програми за обучение и квалификация. По този начин „колелото се завърта“ - пазарът генерира нови, предизвикателни и конкурентни в индустрията работни места, но и инвестира в създаването на кадри за тях. 
    Вижте актуалните позиции на Mansion в Jobs.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 7 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 7 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 8 часа
    преди 23 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 1 ден
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“