петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3427 прочитания

    Какво четат HR лидерите в България: Михаела Георгиева, Progress

    Книгите за мен са начин да си сверя часовника в професионално отношение, да науча нещо ново, да разпусна след дълъг ден и да се вдъхновя, казва Михаела
    28 февруари 2023, 12:29 a+ a- a

    Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress. Колаж: Economy.bg

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress.

    Много обичам да чета. Книгите за мен са начин да си сверя часовника в професионално отношение, да науча нещо ново, да разпусна след дълъг ден и да се вдъхновя. Колегите в компанията постоянно дават идеи, затова имам дълъг списък. В последните месеци прочетох следните няколко заглавия, които ми направиха силно впечатление: 

    •„Защо спим“ на Матю Уолкър 

    В тази книга се разказва какво се случва с тялото и мозъка ни в тези около 30 – 35% от живота ни, които прекарваме в сън. Сънят има влияние над всеки аспект от нашето физическо и психично здраве, но в същото време е сфера, която все още е много недоразбрана и подценена. В книгата Уолкър представя резултати от изследвания относно съня и влиянието му върху начина, по който учим, вземаме решения, както и за директния му ефект върху превенцията на редица заболявания. Впечатляващи са и примерите, в които сънят е повлиял на множество научни и културни постижения. Поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта" се оказва научнообоснована. В книгата има и много практически стъпки как човек може да подобри съня си. Вдъхновена от прочетеното, започнах да внимавам колко кофеин приемам следобед, и станах по-осъзната в избора си в колко часа да заспивам и да се събуждам.

    •„Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Ноа Харари 

    Книгата разглежда как различните епохи и етапи в развитието на човечеството са повлияли и формирали конкретни поведенчески и мисловни модели. Авторът ме провокира да разсъждавам над много от нещата, които днес вземаме за даденост, и какво и защо ни е довело дотук. Не мога да кажа, че съм съгласна с всички разсъждения, но начинът, по който е представена информацията, ме грабна. В текста се усеща и доброто чувство за хумор на Харари, което е допълнителен бонус. Въпреки че голяма част от информацията може да се определи като обща култура, подредбата и разказът дават поле за размисъл върху теми като ролята на религията, обичаите, парите и работното място върху ценностите и нормите за поведение в различните общества. Друга интересна част за мен са разсъжденията върху човешките емоции и как те са се развивали във времето. Авторът изказва мнение, че емоции като страх, любов и гняв са били критични за оцеляването ни в миналото, но може да не ни вършат много добра работа днес и трябва да еволюират (или даже вече тази еволюция се случва).

    •Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes are High на Кери Патерсън и Джоузеф Грени

    Това е книгата, която препоръчвам винаги, когато става въпрос за подобряване на комуникационните умения, и аз самата редовно препрочитам. Тя се основава на идеята, че когато хората водят разговори с висок залог, дискусията лесно може да стане емоционално натоварена и да доведе до конфликт. Авторите предлагат практически инструменти и техники, които подпомагат воденето на по-продуктивни разговори както на работа, така и в личния живот.

    Една от техниките, които ползвам често, е т.нар. contrasting step – описание на какво искам да кажа или направя и какво не искам да кажа или направя. Например, когато имам достатъчно информация, за да мога уверено да предполагам какво очаква човекът отсреща, директно заявявам какви са целите ми, и изрично подчертавам какво не се опитвам да постигна. Така намалявам шансовете отсрещната страна да направи неправилна интерпретация. Друга подобна техника, която ми е помагала неколкократно, е свързана с подготовката за самия разговор. Преди важна среща се стремя да си изясня не само какво искам да постигна, но и какво не искам да се случи. Така в главата си си създавам нещо като пътеводител, който да ме коригира, ако дискусията тръгне в посока, която ме отклонява от целта или ме доближава до нежелана такава.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
    Милена Хаджииванова, Булсатком
    Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
    Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
    Албена Паралингова, А3-ВД
    Илиян Бойчев, IBTrainings
    Петър Джугански, OpenTag
    Галина Георгиева, Дунапак Родина
    Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
    Даниела Назим, Endava 
    Рада Йосифова, AG Capital
    Радослава Кроснева, Банка ДСК
    Никола Киров, Американски Университет в България
    Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк