сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2007 прочитания

  7 неща, типични за софтуерния пазар във Варна

  Спецификите и потенциала на сектора коментира Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на глобалната софтуерна компания DataArt
  18 септември 2023, 09:23 a+ a- a

  Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на DataArt. Снимка: DataArt

  През последните години Варна все повече се затвърждава като ИТ дестинация, което се превръща в причина софтуерните компании да проявяват интерес към отваряне на офиси там. Какво обаче е типично за морската ни столица от гледна точка на софтуерния бранш, какви са спецификите в сравнение със София и какъв е потенциалът на града? Ивайло Христов - HR Мениджър във варненския офис на софтуерната компания DataArt, споделя своя опит по темата.

  1. Варна се развива динамично като аутсорсинг дестинация

  Факт е, че COVID-19 промени пазара на труда и все повече глобални компании започнаха да наемат хора за изцяло дистанционна работа. Именно това отвори доста възможности и за Варна да се развива като аутсорсинг дестинация и се превърна в повод немалко компании да инвестират в офис пространства в града с цел сплотяване на хората в екипа. Знанието, което аутсорсинг компаниите вливат във Варна, е важно за развитието на местната ИТ екосистема. Това отваря вратите към създаване на нови ИТ общности, към обмяна на знания и опит и се превръща в мотив все повече млади хора, живеещи във Варна, да се насочват към софтуерния бранш.

  2. Много руски и украински софтуерни специалисти избират Варна

  Войната в Украйна също повлия на развитието на Варна като ИТ дестинация. Много хора, напуснали домовете си заради войната, идват от морски градове като Одеса например, поради което търсят нещо сходно и познато. В града има силна и многобройна общност от хора както от Украйна, така и от Русия. Много от тях са професионалисти с дългогодишен опит и това допринася сериозно за повишаване на конкуренцията и за достъпа до висококвалифицирани кадри от страна на компаниите в бранша. 

  Нашият екип в DataArt Варна например е изграден от българи, украинци и руснаци, които работят успешно на едно място и считат морската ни столица за град, в който се чувстват добре. До момента сме помогнали с релокацията на близо 50 колеги от засегнатите страни, които са потърсили по-сигурно място за себе си и семействата си. Този повишен брой на софтуерни специалисти, релокиращи се във Варна, се превръща в причина все повече компании да търсят начин да инвестират във физически офиси.

  Част от варненския екип на DataArt. Снимка: DataArt

  3. Офис пространствата с добра инфраструктура все още са недостатъчно

  Въпреки че търсенето на софтуерни специалисти във Варна расте, за момента тенденцията е модерните бизнес сгради и офис пространства със съответната инфраструктура около тях да са недостатъчно, особено в сравнение със София, където подобно предлагане е доста по-високо. 

  От друга страна компаниите търсят гъвкавост - краткосрочно наемане, напълно оборудвани офиси, възможност за разширяване, в случай, че броят на хората в екипа се увеличи. В известен смисъл краткосрочното наемане е по-типично за Варна в сравнение със София, тъй като много от компаниите проверяват как ще се развие екипът им в града, за да прибегнат до следваща крачка – инвестиция в по-голям офис и дългосрочно наемане.

  Пазарът на coworking на локално ниво тепърва се развива. На повечето места в града преобладават възможностите за наемане на индивидуално бюро в coworking пространство. Към момента възможностите за наемане на самостоятелни офиси, подходящи за малки и средни екипи, са ограничени.

  4. Университетите в града имат добри ИТ специалности

  Това, което прави Варна град с потенциал по отношение на ИТ сектора като цяло и софтуерния бранш в частност, са петте университета, в които се изучават специалности в областта на информационните технологии. Това са Икономически университет Варна, Технически университет Варна, ВВМУ “Никола Й. Вапцаров”, ВСУ “Черноризец Храбър” и Варненско Училище по Мениджмънт.

  През 2022 г. беше създаден и Дълбоко технологичен иновационен порт Варна към Икономическия университет във Варна. Основната цел на инициативата е да превърне града в притегателен център за създаване и внедряване на дълбоко технологични иновации, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развитие на региона.

  Друга полезна инициатива в града е Creative Code към ТУ Варна, представляваща студентски клуб с цел подпомогне личностното, професионалното и кариерното развитие на студентите и докторантите, които имат интереси в сферите на информационните технологии, програмирането, изкуствения интелект и IoT..

  Като добавим към това и факта, че Математическата гимназия в града е една от най-добрите математически гимназии и училища като цяло в България, това със сигурност прави Варна град със сериозен потенциал.

  Част от варненския екип на DataArt. Снимка: DataArt

  5. По-ниско текучество в сравнение със София

  Конкуренцията по отношение на наемането на софтуерни специалисти във Варна все още не е толкова голяма, колкото е в София, което поддържа пазара на таланти по-спокоен. Хората, които се чувстват добре, не търсят активно нова работа и по-рядко проявяват интерес към нови възможности.  

  Senior хората са по-малко склонни да сменят работата си често и остават в текущата си компания, в голяма част от случаите - за над 3 години. Въпреки възможностите за изцяло дистанционна работа, много ИТ специалисти предпочитат компании, които имат офис в града. Това им вдъхва допълнителна сигурност и им предоставя възможност да прекарват време с колеги на живо.

  Приоритет за много от местните ИТ хора са възможностите за развитие и придобиване на нови знания и умения. Това дава предимство на компаниите, които поставят хората си и тяхното развитие като свой приоритет и имат ясно структурирани политики и програми за подпомагане на тяхното професионално израстване. 

  6. Технологичните общности не са много, но се развиват

  Все още технологичните общности във Варна не могат да се сравнят с броя и нивото на тези в София, но определено през последните години се наблюдава развитие в тази посока. ИКТ Клъстер Варна е може би най-активната организация в града, обединяваща представители на бизнеса и образованието. Мисията на клъстера е да изгражда таланти и да създава за тях възможности в региона.

  ВарнаЛаб е една от първите активни ИТ общности в града. Основан преди повече от 12 години, Лаб-ът и до ден днешен е предпочитано място за сбирки на хората със страст към компютрите, машините, технологиите, науката и цифровите или електронните изкуства.   

  ВарнаКонф също събира местната ИТ общност веднъж в годината като част от националния IT Tour. Конференцията дава сцена на много местни специалисти да разкажат за новостите в тяхната технологична сфера. Чрез нея хората се срещат с бивши колеги, създават нови контакти и обменят опит знания.

  Две от coworking пространствата в града - Switch и Innovator - също организират различни събития, които целят да съберат местната ИТ общност. 

  Много от компаниите активно си  си партнират с всяка от отделните общности по различни направления. Ние от DataArt също сме се фокусирали върху това и се стараем да подкрепяме всяка полезна инициатива за развитието на ИТ общността във Варна, както и самите ние да организираме събития на локално ниво.

  7. Заплащането на разработчиците е конкурентно на другите градове

  Що се отнася до заплащането, за голяма част от ИТ позициите то е конкурентно на останалите градове, в това число и София. Подобна тенденция до голяма степен се дължи и на пандемията, тъй като възможностите за дистанционна работа доста изравниха финансовите условия в различните региони.

  Разликата със София идва основно от факта, че там има повече хора на ръководни позиция и с по-специфичен опит. Освен това в Столицата са ситуирани основните офиси за България на повечето международни компании, много от които - продуктови, а Варна към момента се затвърждава по-скоро като аутсорсинг дестинация. 

  Вижте по какви проекти работи DataArt

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 12 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите