сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2674 прочитания

  Women in IT: Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software

  Сред колегите си се чувствам като част от един екип, където сътрудничеството и знанието са по-важни от пола, казва Теодора
  18 септември 2023, 14:24 a+ a- a

  Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software. Снимка: Resolute

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Теодора Димитрова, Digital Transformation Lead в Resolute Software – технологичната компания за софтуерна модернизация, част от семейния инвестиционен холдинг Ocean Investments. Неговата бизнес насоченост е върху стартъпи в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и иновациите. Целта на Ocean е да създаде позитивно глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

  Теодора, разкажете ни за Вашето образование.
  Средното си образование завърших в Национална природо-математическа гимназия, гр. София, където получих добра обща култура и тласък в живота. Стандартно пътят на учащите в НПМГ се разделя към Медицинска университет и УНСС, като аз поех пътя на икономиката. Там завърших бакалавърска степен по икономическа психология. Магистратурата ми е в сферата на управление на проекти. Непрекъснато се стремя да надграждам знанията и уменията си с курсове и сертификации в различни направления. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Попадането ми в ИТ сферата се случи някак естествено. Работех в групата на Ocean Investments на позиция „Координатор Проекти“, където голяма част от проектите ни бяха свързани с технологични решения. И аз като повечето млади хора имам изявен технологичен афинитет и в желанието си за оптимизиране и подобряване на процесите технологиите се превърнаха в неизменна част от кариерния ми път. Впоследствие се сформира звено „Дигитална трансформация“, от което станах част. След 6 месеца усилена работа и много интересни предизвикателства, които разрешихме успешно,  бях повишена и влязох в ролята на Digital Transformation Lead.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Кариерата си стартирах в колцентър, където развих уменията си за добра комуникация, планиране и организираност. Придобивах все повече знания и умения, необходими в корпоративния свят. За мен беше много важно клиентите ни да бъдат доволни, а интересът на компанията, в която работех – защитен. Семейството ми настояваше да съм фокусирана върху ученето, тъй като тогава бях редовен студент и имах предизвикателство да им докажа, че мога да съчетая двете неща. 

  През първата година станах служител на годината и имах най-висок резултат в компанията, а същевременно взех всички изпити в университета. Тогава разбрах за себе си, че работя добре под стрес. 

  Това, което ме мотивира, е да виждам как промяната се случва, категорична е Тедора. Снимка: Личен архив

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Влязох в IT сектора като Бизнес Анализатор. Това беше ролята ми в отдел Дигитална трансформация в Ocean Investments. Преходът за мен към тази сфера не беше труден, тъй като и до този момент активно бяхме работили в посока дигитализация и автоматизация на бизнеса. 

  Спомням си, че записах множество обучения, свързани с бизнес анализ и с изненада разбрах, че натурално сме работили спрямо тези правила. Надградих уменията си и вложих знания от методологии, които прилагахме в ежедневните ни задачи, получи се невероятно. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм Digital Transformation Lead в Resolute, софтуерна компания за дигитална трансформация, част от семейството на Ocean Investments. Ролята ми е свързана с управление на проекти за внедряване на нови системи и процеси, с цел подобряване на ефективността и конкурентоспособността на организацията. Работата ми включва анализ, стратегическо планиране и управление на екип, с който да постигнем целите на групата ни от компании.

  Лично за вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Това, което ме мотивира, е да виждам как промяната се случва. Стартирахме звеното като противници на репликата „Това няма как да стане“ и доказваме постоянно, че всичко е възможно. Мотивира ме, когато „берем“ плодовете на усилията си чрез генерирани оптимизации, повишена удовлетвореност у служителите и клиентите ни. Интересно е да формираме и анализираме различни пътища за достигане на крайните цели, а след това да изберем и реализираме най-правилния. 

  Всеки ден е различен, динамичен и интересен посвоему и не бих го заменила за друго! 

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Споменавайки думата ролеви модел, веднага се сещам за моя дядо. Прекарвах летата си с него, учеше ме да чета, пиша и смятам, преди да тръгна на училище. Освен да се развивам в повече от една насока, той ме научи да бъда любознателна, да уважавам всеки човек и неговата индивидуалност. До ден днешен той е моят пример за търпение и смиреност и насърчава развитието на тези качества и у мен. 

  Друг страхотен пример, който имам, са лидерите от мениджърския съвет в Ocean Investments. През годините във всеки от тях съм открила по нещо, което ме е вдъхновило или което съм „откраднала“ за личното си развитие. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Не мисля, че предизвикателствата ни се пораждат от полови белези, но за да отговоря на въпроса – интересно предизвикателство е програмист да ти обясни детайли около техническото задание с нужното търпение. Мозъците на мъжете и жените работят различно и често се смеем на въпроси, които никой не е помислил, че главата ми може да роди, а за мен са важен детайл. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Сред колегите си се чувствам като част от един екип, където сътрудничеството и знанието са по-важни от пола. Вярвам, че ИТ индустрията трябва да бъде за всички. Никога не съм била дискриминирана, мнението ми е било ценено и търсено, а шанс за развитие ни е даван на база желание и положени усилия.

  Аз съм активен човек и моята релаксация е в спорта, активностите и природата, казва Теодора. Снимка: Личен архив

  Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустирята?
  Най-честите клишета, които съм чувала, включват убеждението, че жените са по-малко технически компетентни от мъжете, но съм категорична, че са победени от многото женски примери за успех в сферата. Считам, че клишетата в ИТ сферата не се различават от класическите такива в бизнес средите – „жените не са подходящи за ръководни позиции“, „жените са мекушави“, „жените трябва да се грижат само за семейството и децата си“. Истината е, че Resolute подкрепя всеки от нас в това да влагаме достатъчно внимание във важните неща от живота ни, докато се развиваме като експерти. 

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Аз съм активен човек и трудно мога да седя в покой и тишина. Моята релаксация е в спорта, активностите и природата. Обичам да бягам, да бъда в планината или в залата. Ценя високо времето, което прекарвам с приятелите и роднините си. 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ секторът предоставя безгранични възможности за растеж и иновации. Това е сфера, в която можете да бъдете двигател на промяната и да работите по проекти, които са социалнозначими за света. В сферата няма ограничения и всички усилия и идеи са ценени. Така че, ако имат страст към технологиите и желание да сътворят нещо ново, ИТ сферата е страхотно място да развият своите умения и кариера.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители