неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3874 прочитания

    Не се притеснявайте да пробвате различни неща, важно е да бъдете гъвкави!

    Какво да очакваме от 9-ото издание на Базара на професиите, разказва Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН
    14 ноември 2023, 09:22 a+ a- a

    Снимка: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

    Даринка Георгиева е изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Работи за насърчаване на обществената отговорност на бизнеса, прилагането на десетте принципа и постигането на Целите за устойчиво развитие на Глобалния договор на ООН. Даринка е магистър по право с богат опит в управлението на проекти, свързани с устойчивото развитие и корпоративната социална отговорност, придобит в работата ѝ за Програма на ООН, Овергаз и Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН.

    Economy.bg разговаря с г-жа Георгиева за предстоящото девето издание на Базара на професиите: какво могат да очакват посетителите, кое ще е различното тази година, какви са тенденциите и др.

    Какво ще предложи 9-ото издание на Базара на професиите?
    Базарът на професиите е най-голямото публично изложение за представяне на професии от компании и експерти. Вече девета поредна година отговорният бизнес в България, обединен в Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН среща деца и младежи между 12 и 22 г. с мечтаната от тях кариера.

    Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН е част от Глобалната мрежа и е официално прогласена през 2011 г. от генералния секретар на ООН Н. Пр. Бан Ки-Мун. Обединявайки компании, неправителствени организации и образователни институции, БМГД е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. С разпознаваемите си колективни социални проекти БМГД показва, че отговорният бизнес е сила за добро.

    Посетителите на събитието отново ще се запознаят както с традиционни и значими за обществото професии, така и с професии на бъдещето. В програмата са включени лекции, работилници и щандове, на които младежите и техните родители могат да се докоснат до дейността на компаниите и работата на различни професионалисти, да зададат въпроси на личности като Доника Ризова и Слави Ангелов.
    Въпреки положителната тенденция на пазара на труда през последните години страната ни все още се бори да предложи възможности за включване на значителна част от младите хора въпреки регистрираните високи нива на заетост и исторически ниски проценти на безработица.
    Младите хора, които не работят, не се обучават или не учат (NEETs) са на възраст от 15 до 34 години – група с висок риск от социално изключване. Това е предизвикателство за целия Европейски съюз, като България е сред най-засегнатите – между 15% и 20% от младите хора у нас, над 330  00 души, попадат в тази категория. Въпреки че този проблем първоначално е определен като социален, увеличаващият се брой на тези млади хора има и директен отрицателен икономически ефект – според ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) загубите от неактивността им стигат до 1,5% от БВП. Отговорните бизнеси в България също не са пропуснали да разпознаят нарастващата заплаха – вече се сблъскват със сериозни предизвикателства при набирането на персонал и търсят решения. Връзката между образованието и бизнеса все още не е достатъчно здрава, а за много млади хора е предизвикателство да намерят смисъл и мотивация.

    Кое е различното тази година?
    За първи път ще бъдат представени резултатите от социологическо проучване, посветено на професиите на бъдещето. По време на откриващия панел на събитието ще разберем какво вълнува учениците и родителите, какви са техните интереси и мотивация, визията им за бъдещето на труда. Ще чуем и отговорите на изкуствен интелект в специално интервю по темата, а после ще поговорим с учители, родители, професионалисти от IT сферата и ЧР специалисти как се подготвят младежите за професии, които още не съществуват.
    Предвиждаме и много интересни панелни дискусии – за навлизането на изкуствения интелект и неговия ефект върху бъдещето на професиите, разказ за работата на младежите предприемачи.
    Знаем и колко е трудно да направиш кариерен избор – затова в събота ще срещнем посетителите с няколко млади пътешественици в „кариерната неопределеност“, които да разкажат защо не е страшно да пробваш нови и нови професионални пътища.
    Специално за родителите, които ще посетят Базар на професиите 2023 със своите деца в съботния ден, сме предвидили срещи със специалисти в кариерно ориентиране за младежи. Кариерни консултанти от Център за подкрепа за личностно развитие, кариерно ориентиране и консултиране – София ще са на разположение да обяснят как да изберем професия и кой ще ни помогне. По-късно и Гергана Раковска и Диана Андреева от Фондация на бизнеса за образованието ще разговарят специално с младежите в гимназиален курс за избора на кариера.

    За кого е подходящо изложението?
    Поставили сме си за цел да дадем възможност за ранно професионално ориентиране, за избор на интересна, полезна и удовлетворяваща професия. Отговорният бизнес иска да представи България като достойно място за бъдеща реализация, да покаже, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква е неговата професия. Каним и подходящата възрастова група – деца и младежи, на които предстои избор на гимназиално и висше образование; разбира се, добре дошли са всички, които се интересуват от професионалното си развитие.
    Професионалното ориентиране все още е твърде слабо, ако изобщо е застъпено в училищната програма, и тук на помощ идва реалният бизнес.
    Петъчният ден е предвиден за групови посещения от училища, докато в събота посрещаме индивидуални посетители. И в двата дни входът за събитието е напълно безплатен.

    Ще бъде ли засегната темата за ИИ в контекста на работното място?
    Невъзможно е едно такова събитие да пропусне тази тема. В събота сме събрали звезди от областта на IT, комуникации, маркетинг, човешки ресурси, предприемачество и образование да поведат разговора за изкуствения интелект и кариерите на бъдещето.
    Александър Кръстев от Bookmark, експерт и преподавател по комуникации и маркетинг, Георги Караманев, програмист, журналист и писател, създател на „Дигитални истории“, Искрен Кръстев, предприемач с дългогодишен опит, който с „Интегратор“ АД работи в сферата на интеграцията на генеративни изкуствени модели, Петър Джугански, лидер в работата с човешки ресурси и собствен подкаст, и Евгения Пеева, един от основателите на „Заедно в час“, бивш заместник-министър на образованието и директор на Професионалното училище „СофтУни – Светлина“ ще разговарят с публиката за това как ИИ променя пазара на труда, как се увеличава значението на микса от професионални и меки умения, какви са етичните въпроси при използването на ИИ, как да се постигне синергия между хората и ИИ.

    Какви професии ще бъдат представени?
    Повече от 20 водещи компании ще представят своите професии с щандове, лектори или работилници. Сред тях са Асарел Медет, Аурубис България, Байер България, Булатса (РВД), Девин АД, Дънди Прешъс Метълс България, Enery Bulgaria, Карго-партнер, Карлсберг България, Кауфланд България, Летище София (СОФ Кънект), ЛИДЛ България, Мюлбауер, НЕК ЕАД, Овергаз, ТехноЛогика. Отделно за работата и професионалния си път ще разкажат и различни индивидуални лектори, сред които известни личности като Доника Ризова и Слави Ангелов.
    Посетителите ще се срещнат със специалист „Човешки ресурси“, инженер по поддръжка на минни съоръжения, писател, експерт по киберсигурност, криминален репортер, специалист „Сигурност“ на летище София, редактор на научнопопулярно списание, учител, специалист по устойчиво развитие, оператор на челен товарач, геолог, финансов консултант, инженер-изследовател, ръководител на полети и много други възможности в безкрайно широкия професионален спектър.

    Какви са според Вас тенденциите при професиите?
    Елате на откриването и ще видите :) Но мога да дам и малко предварителна информация за резултатите от социологическото ни проучване – младежите споделят за интереса си най-вече към сферата на информационните технологии, следвана от медицината и предприемачеството. Към кариера в IT ги привличат най-вече широко обсъжданите в обществото ни високо заплащане и възможности за развитие. Много интересен тук ще е погледът, който ще предложат именно експертите от IT сектора за това дали наистина е така и какви са перспективите.

    Какъв съвет бихте дали на децата, на които предстои да изберат професионалния си път?
    За младите хора, пред които стои изборът на професионален път, бих препоръчала комбинация от самооткриване и обстойно проучване. Отделете време да разберете своите интереси, страсти и умения, като същевременно изследвате възможностите, които предлага образованието и пазарът на труда. Консултирайте се със съветници, учители и професионалисти от индустрията, за да получите реална представа за различните кариерни пътища. И не се притеснявайте да пробвате различни неща – важно е да бъдете гъвкави и отворени за евентуални промени и нови възможности в бъдеще.
    И елате на Базара на професиите, очакваме ви!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години