неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2590 прочитания

    Каква беше 2023 за бизнеса в България?

    Изпълнителни директори на водещи компании от различни индустрии обобщиха годината пред Economy.bg
    02 януари 2024, 13:56 a+ a- a

    Каква беше изминаващата 2023 за бизнеса в България? Успяха ли компаниите да постигнат заложените планове, кои бяха най-големите предизвикателства и с какво ще я запомнят?

    Обърнахме се към CEO-та на водещи компании от различни индустрии, които направиха обобщение на годината. Вижте какво споделиха те пред Economy.bg:

    Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България:

    Година на стабилизация
    След изключително трудните за бизнеса последни три години смятам, че 2023 премина под знака на стабилизацията. Цените на суровините и електроенергията за първи път от 2020 се задържаха на едно ниво, дори започнаха да спадат през летните месеци, производителите също отразиха промяната, като спряха да вдигат цените си. Съревнованието между търговците продължава да се решава от това кой ще предложи по-атрактивни и по-релевантни за клиента промоции, както и по-лесно и удобно потребителско преживяване. Не по-малко конкурентен е и пазарът на труда – намирането на квалифицирани кадри и задържането на служители става все по-сериозно предизвикателство пред бизнеса, особено в сектора на логистиката.

    Екатерина Недялкова, изпълнителен директор на Experian България:

    Нови предизвикателства, но и нови възможности
    2023 беше година с нови предизвикателства, но и нови възможности. Въпреки сложната икономическа обстановка глобалният бизнес на Experian демонстрира своята устойчивост и стабилност и успя да разшири конкурентната си позиция в много области. Българският офис има голям принос за успехите на компанията, тъй като нашите екипи подпомагат близо 60% от всички продукти и услуги на Experian в света.
    Experian България изпраща една успешна година, в която здраво стъпихме в следващата фаза на развитие на нашите операции – фазата на зрялост, която посрещаме в навечерието на 20-годишнината си от стъпването на българския пазар. Фокусирахме се върху трансформации на редица процеси, с които да допринасяме още повече за растежа и създаването на иновации. За нас развитието на екипа винаги е било и ще продължава да бъде основен приоритет. Затова се фокусирахме както върху обогатяването на пакета от социални придобивки, така и върху предоставянето на повече възможности за обучение, развитие и повишаване на лидерските умения на лидерите в компанията. Не на последно място се възползвахме от възможностите, които генеративният изкуствен интелект предоставя, за да подготвим служителите си да прегърнат предстоящите промени и да продължат да бъдат пионери в редица сфери на технологичния свят както досега.

    Димитър Дилов, изпълнителен директор, член на УС и ръководител направление „Управление на риска“ в Банка ДСК:

    Най-успешната година за Банка ДСК и за банковия сектор у нас
    2023 е исторически най-успешната година за Банка ДСК досега, както и за банковия сектор у нас. Това отлично представяне обаче трябва да се гледа в перспектива. Рекордно добрите резултати допринасят за повишаване стабилността на банковия сектор и за възможността му да инвестира в развитието си с мисъл за клиентите. Относително стабилните лихви по голяма част от кредитите и увеличаващите се доходи допринесоха за смекчаване рисковете от значителната инфлация през годината, което не позволи влошаване на качеството на банковите портфейли.
    Лидерската позиция на Банка ДСК ѝ позволи както генерирането на устойчив нов бизнес, така и да се подготви за потенциални икономически предизвикателства. От друга страна, Банка ДСК продължава с инвестициите си в дигитални продукти и услуги, които да отговорят на нарастващите изисквания на потребителите и да подпомогнат високото ниво на клиентско изживяване. Така например банката пуска ново мобилно приложение, което дава повече възможности за разплащане, ще бъде по-лесно да се открие нова сметка и ще предлага много по-интуитивно кредитиране. Продължава и подкрепата на проекти в областта на зелената енергия, където банката е сред лидерите на пазара.

    Орлин Радев, съосновател и изпълнителен директор на Ampeco:

    Екипът ни е двойно по-голям, отколкото в началото на 2023
    За нас в AMPECO 2023 започна с летящ старт. В самото начало на годината обявихме финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures, с участието и на Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститори. Toва постави началото на една много възходяща тенденция за екипа ни. Сред важните събития през годината отчитамe откриването на наш офис в Париж – колегите там отговарят за развитието на важния за нас европейски пазар. Получихме сертифициране като B Corp, наредихме се и сред най-бързорастящите компании в Централна и Югоизточна Европа. Увеличихме броя на клиентите си и платформата ни, която се разработва в България, е в гръбнака на функционирането на десетки хиляди зарядни станции на 45 пазара на 6 континента. Колкото и вълнуващи да са тези бизнес успехи обаче, за нас, основателите на AMPECO, най-важният индикатор за растежа ни, е екипът. Той днес вече наброява над 100 колеги, двойно повече, отколкото в началото на 2023 г. Виждаме във всеки един от тях амбицията да допринася за трансформацията към електромобилност глобално – и това ни прави много щастливи!

    Бошко Попесков, изпълнителен директор на Кока-Кола за България:

    Предизвикателна, но добра година за нас
    Тази година в България беше добра за нас. Условията бяха предизвикателни поради социално-икономическия натиск, а потребителите реагират на това, като променят навиците си. В този контекст имахме много добра година.

    Явор Трифонов, старши вицепрезидент Корпоративно развитие в Chaos:

    Година на активна интеграция на екипите, продуктите и процесите ни
    В широк план тенденциите в геополитиката, икономиката и новите технологии направиха 2023 година изключително динамична за бизнеса. Продължителната несигурност в някои части на света, тенденцията към трайно повишаване на лихвените проценти и ускореното навлизане на AI в множество сфери на работа създадоха както доза несигурност, така и много възможности.
    След успешното сливане на Chaos, Enscape и Cylindo през 2022 за Chaos 2023 беше година на активна интеграция на екипите, продуктите и процесите ни. Вече работим като единна компания с общи екипи независимо от локацията, с все по-съвместими продукти и единен начин на работа. Тази интеграция беше много важна за нас, защото в Chaos работят над 700 души в различни точки по света и работата ни като единна компания е приоритет за мениджмънта.
    Важна стъпка напред беше и придобиването на компанията AXYZ Design. Основният ѝ продукт Anima дава възможност за включване на анимирани хора и групи от хора в архитектурните визуализации. Огромна част от нашите потребители са ангажирани в създаването именно на такъв тип визуализации.
    Това действие е в синхрон с дългосрочната ни визия да бъдем водеща компания в развитието на визуализацията, за да подпомогнем творческите работни процеси на потребителите ни.

    Георги Брашнаров, изпълнителен директор, Немечек България:

    Една от най-успешните ни години
    Това беше една от най-успешните ни години. Макар да имаме много shareholder компании от световен ранг, все още имаме комфорта сами да вземаме решения и да поемаме рискове. Едно от важните решения тази година въпреки тренда към намаляване на разходите беше да подсилим обучението на собствени кадри в нашата академия и да увеличим наемането на хора. Така че имаме рекордна година с ръст на оборота от над 25% за 2023. И горе-долу толкова нарастване на работните места.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години