неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6464 прочитания

    Какво е LEGO® SERIOUS PLAY?

    Мишел Клоостерман, Майстор Треньор по метода LEGO® SERIOUS PLAY®, идва през март 2024 г. в София, за да обучи и сертифицира фасилитатори по метода в България
    30 януари 2024, 11:44 a+ a- a

    Мишел Клоостерман, Майстор Треньор по метода LEGO® SERIOUS PLAY®

    Мишел Клоостерман е Майстор Треньор към The Association of Master Trainers in the LEGO® SERIOUS PLAY® Method (https://seriousplay.training/). Издател е на специализираното списание The LSP Magazine (https://lspmagazine.com/), което подкрепя работата на фасилитаторите на метода LEGO® SERIOUS PLAY® по целия свят.

    От 2016 г. компанията на Мишел, Bricks and Business, обучава фасилитатори в Австрия, Англия, България, Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Португалия, Полша, САЩ, Унгария, Швейцария.

    За четвърти път Мишел Клоостерман ще бъде в София по покана на българския си партньор Learn Valley. В седмицата 18 – 21.03.2024 г. Мишел Клоостерман ще проведе въвеждащото обучение за фасилитатори по метода LEGO® SERIOUS PLAY®. Програмата и детайлите за обучението в София можете да  видите тук  

    Мишел, какво е LEGO® SERIOUS PLAY®?
    LEGO® SERIOUS PLAY® е процесно ориентиран метод за разработване на стратегии и визии, за изграждане на екипи, предприемачество и иновации. Методът е ефективен на организационно, екипно и индивидуално ниво. Участниците се приканват да изградят символични или метафорични модели на своите прозрения с тухлички LEGO® и след това да ги представят на другите участници чрез разказване на истории. Така, чрез диалог между заинтересованите страни, се стига до решаване на реални въпроси и предизвикателства в реално време. Методът допринася за изграждането на ново сътрудничество между служителите, положителна динамика, мощни нови прозрения и повече забавление. Изграждането на подобрения и справянето с промените става по-смислено и дава нова енергия със свеж поглед към бъдещето.

    Методът е разработен от The Association of Master Trainers in the LEGO® SERIOUS PLAY® Method, когато „бащите основатели“ са били част от компанията LEGO.

    За кого е предназначено обучението за фасилитатори?
    Четиридневната програма за обучение на фасилитатори е насочена към професионалисти, които вече са запознати на определено ниво с фасилитирането и/или работата с групи от хора. Участниците, които имат интерес да бъдат фасилитатори и посещават нашите обучения, основно идват от областите на образованието, консултирането, коучинга, развитието на човешки ресурси, обучението и развитието, развитието на лидерството. Това често са обучители, тренери, коучове, ментори, ръководители на екипи, предприемачи, специалисти по човешки ресурси, основатели на бизнеси.

    Какво ще получат участниците от обучението?
    По отношение на съдържанието и качеството програмата се контролира от The Association of Master Trainers in the LEGO® SERIOUS PLAY® Method. По време на четиридневната програма ще навлезем плавно в тънкостите на метода LEGO® SERIOUS PLAY®. Първоначално се фокусираме върху цялостното разбиране на 4-стъпковия основен процес (Core Process) и седемте техники за прилагане на метода, като изследваме съответствието на метода със стандартните му приложения и ще засегнем историческото му развитие. Следващият етап включва задълбочено навлизане в теоретичните основи на методологията. Стремим се да вникнем в ключовите концепции и приложения на метода като Real Time Strategy for the Team и Real Time Strategy for the Enterprise.

    По-нататък акцентът е върху практическото приложение. Участниците ще се запознаят с разнообразни стилове на фасилитиране и ще добият представа за практическите аспекти на провеждането на семинара, включително управлението на времето и организацията на материалите.

    Крайната цел включва практически упражнения в проектирането на персонализирани уъркшопи или сегменти от уъркшопи. Това включва сътрудничество с колегите обучаеми, получаване на конструктивна обратна връзка, разбиране на ефективните стратегии за представяне на методологията в контекста на представянето ѝ като услуга, запознаване с Наръчника на фасилитатора и разглеждане на някои практически съображения, свързани с набавянето и управлението на LEGO материали.

    Обучението през март няма да бъде първото за теб в България. Как и кога започна да работиш тук?
    В България ще дойда за четвърти път, като първата и втората група от фасилитатори обучих и сертифицирах в София през 2018 г. и 2019 г. Тогава освен българи имахме участници от Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Турция. Обучението ни през 2020 г. беше потвърдено и продадено, но за съжаление, поради началото на пандемията се наложи да го откажем. През 2021 г. и 2022 г. все още се съвземахме от ефекта на пандемията и голяма част от бизнеса ни беше онлайн. Тогава и се роди The LSP Magazine, нашето специализирано издание за фасилитатори, което мога да кажа с гордост, че днес има членове и съмишленици по цял свят. Изпращам по няколко бройки всеки месец и в България :).

    Много съм щастлив, че през 2023 г. тенденцията всички обучения и събития да се провеждат основно онлайн, се обърна и в момента търсенето на нашите услуги и обучителни програми се радва на страхотен интерес в Европа. През октомври 2023 г. бях в София за трети път, за да водя еднодневно обучение за практикуващи и опитни фасилитатори. Темата на обучението беше 3D Canvas for LEGO® SERIOUS PLAY®, метод, разработен от Даниеле Радичи, наш колега фасилитатор от Италия. Ръководството за 3D Canvas e публикувано и се разпространява от моето списание, The LSP Magazine.

    Смятам, че хората постепенно и уверено се завръщат към стила на работа отпреди 2020 г., ако не изцяло, то със сигурност частично. Може би поради факта, че вече е нормално в част от времето си служителите и екипите да работят отдалечено, компаниите преоткриват и оценяват още по-високо ползите от това екипите да общуват физически и да обменят опит и знания, което чрез LEGO® SERIOUS PLAY® се случва по един изключително бърз, елегантен и същевременно, мощен начин.

    В България работим от самото начало с фирмата за обучения Learn Valley. Спомням си как Димитър Стоев ми се обади през 2017 г. и ме попита дали можем да организираме обучения за фасилитатори в София. Не бях се замислял дотогава да идвам в София, камо ли да провеждам обучения, но ето - вече няколко пъти идвам тук и съм много доволен, че имам възможност да работя с общността във вашия регион. Ако имате интерес да се присъедините към тазгодишното обучение, вижте програмата и ако имате интерес, се свържете с мен или с Димитър.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години