четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14083 прочитания

  Как се въвежда гъвкава култура в отделите по човешки ресурси?

  Своя опит по темата и конкретни насоки споделя Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS
  01 февруари 2024, 16:38 a+ a- a

  Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS. Снимка: Economy.bg

  Agile е популярна гъвкава методология на работа, която обикновено свързваме със сферата на софтурната разработка. Като термин в управлението на проекти Agile се появява през 2001 с написването на Agile Manifesto, но набира популярност през последните 10-15 години. От бизнес гледна точка Agile се фокусира върху предоставянето на възможно най-голяма добавена стойност. За целта промяната се приема за нещо нормално, защото с напредването на проекта научаваме нови неща от най-различни аспекти – за пазара, технологиите, рисковете, желанията и нуждите на потребителите... Нещо, което ни се е струвало важно в началото на проекта, няма да е същото по средата и най-вероятно ще е съвсем различно в края.

  Освен в сферата на софтуерната разработка, Agile методологията намира все по-широко приложение и в други сфери, включително HR. Как се изгражда гъвкава култура в отделите по човешки ресурси (HR Agile Culture), разказва Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS.

  Спирам се на тази тема, защото наскоро бях лектор на събитие, където споделях по темата с колеги, и смятам, че е полезно и практично да прилагаме гъвкавите методи на работа.

  Приложението на Agile принципите в практиките на ЧР (човешки ресурси) може да засили способността на отдела да се приспособи към динамичната и постоянно променяща се бизнес среда, прави ни ключов партньор в организацията, насърчава сътрудничеството и предоставя стойност както на организацията, така и на служителите ѝ.

  Как на практика да го приложим в нашия отдел?

  1. Кросфункционални екипи:

  Обединявайки служители с разнообразни умения и експертиза за решаване на различни ЧР задачи и предизвикателства, увеличаваме продуктивността.

  2. Спринтове или итерации:

  Позволяването на ЧР екипите да работят в кратки (1 – 4 седмици) фокусирани цикли за предоставяне на инкрементална стойност помага за бърз отговор на променящите се приоритети и събиране на моментна обратна връзка от заинтересованите страни.

  3. Визуално управление:

  Използването на визуални инструменти, като Канбан табла, за визуализиране на ЧР работни процеси, проследяване на напредъка и управление на задачи, помага на екипите да останат организирани.

  4. Емпатия и ориентираност към служителя:

  Agile ЧР подходът подчертава постоянната обратна връзка и инициативите в компанията да идват от самите служители с приоритет за благосъстоянието, растежа и удовлетворението на колегите.

  5. Ретроспективи и ежедневни кратки срещи (Stand-Ups):

  Ежедневните 15-минутни срещи предоставят прозрачност и създават екипен дух. Ретроспективите след завършване на спринта дават възможност на ЧР екипите да отбележат постигнатото и да идентифицират области за подобрение.

  6. Управление на представянето и непрекъсната обратна връзка:

  Agile ЧР поставя силно внимание върху непрекъснати цикли на обратна връзка, включващи както формални, така и неформални оценки на ефективност на всички нива в организацията.

  Считам, че внедряването на тези Agile принципи в отдела по човешки ресурси ще допринесе за по-гъвкав и ефективен начин на работа, съчетавайки иновации и отзивчивост във всички аспекти на ЧР функцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата