събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10307 прочитания

    Какви са предимствата да си жена в бизнеса?

    По повод 8 март попитахтме 12 успешни дами на ръководни позиции в компании от различни сектори в България
    07 март 2024, 16:35 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Какви са предимствата да си жена в бизнеса? По повод Международния ден на жената, 8 март, попитахме 12 успешни дами на ръководни позиции във водещи компании от различни сектори в България. Вижте какво споделиха те пред Economy.bg.

     

    Борислава Кенарова – Регионален Търговски Мениджър в Майлстоун Системс. Снимка: Личен архив

    Борислава Кенарова – Регионален Търговски Мениджър в Майлстоун Системс

    Жените са известни със способността си да се справят с множество разнородни задачи едновременно и по този начин успяват да координират различни аспекти на бизнеса. За мен това е голямо предимство и ми носи  удовлетворение да знам, че мога да се справя с голямо разнообразие от задачи в различни области.

    В същото време трябва да призная, че понякога е и предизвикателство, тъй като колкото повече разнообразни дейности са свършени в срок и качествено, толкова повече се повишават и очакванията. Тук идва моментът да се прояви решителност по отношение на баланса между работата и личния живот – несъмнено е от огромно значение постигането на целите и преодоляването на пречките, но не за сметка на личното развитие и личния живот.

    Считам, че жените като цяло умеят да разбират по-добре нуждите и предпочитанията както на клиентите си, така и на служителите си и в комбинация с уменията си за мултитаскинг успяват да постигнат този баланс. В допълнение на социалните умения и емпатията, която проявяват, жените често са склонни да се стремят повече към сътрудничество и това им помага при установяване на дълготрайни успешни бизнес отношения и партньорства, които в крайна сметка водят до по-голяма продуктивност и положителни резултати.

     

    Жаклин Цочева – Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие Директор, Coca-Cola HBC Bulgaria, CCH BSO-Sofia, CCH DTPS-Sofia. Снимка: Личен архив

    Жаклин Цочева – Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие Директор, Coca-Cola HBC Bulgaria, CCH BSO-Sofia, CCH DTPS-Sofia

    Женското лидерство в бизнеса е постоянно предизвикателство и отговорност, още повече през последните години, когато тенденциите се променят с толкова бързи темпове. С промяната в средата, скоростта на информацията и дигитализацията се променя и начинът ни на живот, в това число и начинът, по който комуникираме и правим бизнес. Променяме се и ние. Ако доскоро като жени трябваше да доказваме, че сме най-добрият избор за дадена роля и можем да се справим с големи екипи, сложни проекти, кратки срокове и множество външни неизвестни, то днес от нас се очаква повече.

    Като част от лидерския екип на Кока-Кола ХБК България, съм част и от нещо по-голямо, а именно културата ни и разбирането, че лидерството и растежът нямат пол, цвят или възраст. За сметка на това обаче се нуждаят от ярко отличима и силна индивидуалност, от готовност за отстояване на категорични позиции по важни въпроси,  от автентичност, достъпност и вдъхновяващ пример. И като жена вярвам, че ние имаме необходимите качества да сме събирателен образ на всичко това и много още.

    В световен мащаб жените бавно, но категорично си пробиват път към корпоративните върхове. България също не прави изключение от тази тенденция. Считам, че страната ни е сред държавите с добри възможности за кариерно развитие на жените и вярвам, че с всяка следваща година стереотипите за професионалното неравенство между половете ще намаляват. Защото днес вече не е достатъчно, а и необходимо, да бъдем преди всичко силният глас, който се чува. Все по-важно е гласът ни да се балансира с чуваемост на различната гледна точка, със сърцатост, асертивност, устойчивост и емпатия. Затова и независимо от пола по-ценното е лидерството ни да има човешко лице, което привлича хората и ги свързва с нашата визия.

     

    Магдалена Батинкова – Групов Директор „Нормативно съответствие и превенция на финансови престъпления“ в tbi bank. Снимка: Личен архив

     Магдалена Батинкова – Групов Директор „Нормативно съответствие и превенция на финансови престъпления“ в tbi bank

    В свят, в който водещи са качества като упоритост, организационни умения, решителност и способност за извършване на много задачи едновременно, жените внасяме лекота. От семейния живот до комплексните бизнес сфери, нежният пол носи уникална комбинация от аналитично мислене, любопитство, лоялност, внимание към детайлите, саможертва, хитрост и финес. Макар че понякога, вместо да опростяваме, ние усложняваме ситуациите или задачите – важен аспект в динамичния свят на бизнеса – именно този нюансиран подход ни прави необикновени.

    И все пак наред с възхваляването на нашите уникални предимства от първостепенно значение е да се застъпваме за свят, характеризиращ се с равенство между половете. Нека излезем от рамките на това, което изглежда като „прекомерен“ феминизъм, и вместо това да се съсредоточим върху оценяването на индивидуалните качества независимо от биологичните или психологическите различия.

    От съществено значение е да се признае значителната роля на мъжете. Техните забележителни качества служат като мощен мотиватор за жените и само така може да се насърчава сътрудничеството и общия успех както в семейството, така и в бизнеса.

    Докато празнуваме Международния ден на жената, нека приемем факта, че нашата планета е с равномерно разпределени мъже и жени, всеки от които допринася за така важния и деликатен баланс.

    Честит празник на всички жени на този специален ден! Нека подчертаем основното предимство да бъдем жени, с думите на влиятелната бизнесдама Мишел Обама: „Няма ограничения за това, което ние, жените, можем да постигнем“.

     

    Катерина Русева - Изпълнителен Директор на Cargill България. Снимка: Личен архив

    Катерина Русева - Изпълнителен Директор на Cargill България

    Жените успяваме да управляваме едновременно различни задачи с многоспектърна перспектива и подход. От бизнес лидер или управител на предприятие до инженер, лекар или майка, ние се адаптираме много лесно към днешната динамична среда и имаме уникална гледна точка, която често води до успех чрез откриването на нови идеи и решения.

    В Cargill равенството и приобщаването са отдавна припознати ценности, а фокусът на компанията е да осигури на всеки един от нас еднаква възможност за успешно кариерно развитие независимо от пол, възраст и други белези. От години длъжностните ни характеристики са неутрални по отношение на пол, за да избегнем свързаните с него социални стереотипи. Осигуряваме обучения за приобщаващо лидерство и професионално развитие наред с много други корпоративни социални програми.

    Горда съм, че в Cargill България 64% от ръководните позиции се заемат от жени. Полагаме фокусирани усилия да елиминираме предубежденията и/ или т.нар. счупено стъпало в корпоративната стълбица пред младите жени професионалисти, които забавят кариерното развитие при дамите. Използвайки различната гледна точка на  жените, стремежът към постигане на равнопоставеност  и разнообразие в бизнеса, са предпоставки за постигане на по-големи успехи в различни аспекти.

     

    Лилия Месечкова – Старши Вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress. Снимка: Личен архив

    Лилия Месечкова – Старши Вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress

    В личен план предимствата идват от широкия поглед за силите, които движат света на икономическо и технологично ниво. Това разбиране ни прави по-добре подготвени за промените и предизвикателствата на днешното време и ни помага да създаваме решения, които да адресират нуждите на потребителите. За мен е привилегия да съм част от създаването на работната среда в Progress, в която хората се чувстват полезни, ангажирани и оценени. Освен удовлетворение участието в този процес ми помага като родител да изградя у дъщерите си предприемаческо виждане и бизнес нюх, които биха били ценни умения, независимо коя сфера на развитие биха си избрали.

    В бизнес отношение основното предимство е разнообразието на перспективите. Участието на хора с разнообразен опит и произход в професионално отношение провокира изследването на различни гледни точки при вземането и изграждането на решения. Жените често са по-близо и до потребителските проблеми и проявяват добро разбиране на техните нужди. Емоционалната интелигентност и емпатията, която е силно изразена при дамите, помага за овладяване на динамиката вътре и извън екипите, а устойчивостта и адаптивността са ключови умения за успех, особено в силно конкурентна среда. Креативността също е много важна за развиването на какъвто и да е бизнес. 

    И не на последно място – жените в бизнеса служат за пример и вдъхновение на следващото поколение. С тяхна помощ работната среда еволюира, така че да посрещне по-широк спектър от нужди, което подпомага в привличането и ангажирането на по-разнообразен талант. Това в исторически план води до по-висока конкурентна способност и по-добри бизнес резултати.

     

    Адриана Бейли - Country Manager на Hitachi Solutions Bulgaria. Снимка: Economy.bg

    Адриана Бейли - Country Manager на Hitachi Solutions Bulgaria

    Жените са естествени добри комуникатори, което ги прави успешни в общуването и изграждането на бизнес връзки. Също така умеят да се справят с много и различни задачи едновременно, без да се претоварват, което е важно за успеха в бизнеса.

    Отделно от това жените умеят да се свързват с другите на емоционално ниво, което повишава способността им да съчувстват. В резултат жените често са по-добре подготвени да разбират и мотивират екипите си, така че да са продуктивни и лоялни. Вродената нужда на всяка жена да обгрижва ближните си се отразява и в бизнес ежедневието. Екипите, чиито лидери са жени, са по-добре обгрижвани, което означава, че са доволни служители. Дамата мениджър има способността да разглежда даден казус от различни гледни точки, прилага по-широк кръг от възможности за намирането на морално и балансирано решение. Жената винаги търси баланса. 

    Чувала съм, че мъжът мисли с мозъка си и чувства със сърцето си, докато жената мисли със сърцето си и чувства с мозъка си.

    Една жена влага сърце и страст във всяка дейност от деня си, било то приготвяне на чаша кафе, спортуване или организиране на бизнес среща. Страстта е основното гориво за един успешен бизнес. А съвкупността от комуникативност, емпатичност, гъвкавост и умение за справяне с много задачи едновременно определено допринася за едно друго измерение на бизнеса.

     

    Александра Мечкова – Главен Изпълнителен Директор на Телерик Академия. Снимка: Личен архив

    Александра Мечкова – Главен Изпълнителен Директор на Телерик Академия

    Всеки един от нас има нещо уникално в себе си, нещо различно, нещо, което носи своите предимства. Най-голямото предимство да си жена в бизнеса, e да не се отказваш и да игнорираш гласовете, които питат защо. Защото и днес в обществото се делим на лидери и жени лидери. Сякаш това е специална категория, незаслужила да бъде в основната, при „големите”, утешителна категория, категория за другите, за стимул. Докато продължаваме да говорим за „жените в бизнеса” и „жената лидер“, ние не само не показваме, че това носи със себе си предимства, а точно обратното. 

    За съжаление, примерите около нас са много. Когато наскоро дългогодишният лидер на VMware в България Диана Стефанова обяви, че се оттегля от позицията, не бяха малко поздравленията за постигнатото от нея като „жена лидер“, пример за всички останали „жени лидери“ в България. Не, тя е пример за всички, мъже и жени, защото е постигнала изключително много, изграждайки най-голямата софтуерна компания в България, нещо, с което друг – било то мъж или жена, не може да се похвали. Редовно и награди за жени лидери в бизнеса са определяни като „най-хубавата“ или „най-нежната“ категория. Искрено вярвам и всеки ден се боря за това  да не слагаме пояснения пред думата лидер, които да я дефинират и маргинализират. Защото, за съжаление, ако днес затворим очи и си представим как изглежда един лидер, повечето от нас ще си представят мъж. 

    В този ред на мисли предимството да си жена е в силата, постоянството, борбеността, човечността. Силата да успееш, въпреки че първата ръка карти, която си получила, невинаги е най-силната. Постоянството и борбеността да продължиш, въпреки ограниченията около теб. Човечността от опита да знаеш, че не всички имат равен старт и да работиш в посока това да се промени за всички. Защото жените в бизнеса са професионалисти в бизнеса. Защото жените лидери са лидери. Без специални пояснения.

     

    Елена Григорова – Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS. Снимка: Личен архив

    Елена Григорова – Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS

    Най-голямото предимство на жените в нашия бизнес е различната емоционална интелигентност, която ние притежаваме.

    От личния ми опит мога да кажа, че когато ръководиш голям екип, някои чисто женски умения и качества идват на помощ, особено в по-тежките и предизвикателни ситуации.

    Пунктуалността, вниманието към детайла и женската чувствителност ми помагат доста в ежедневната ми комуникация с колегите. А както беше казал и един от колегите – женският чар и усмивка помагат в преговорите.

     

     

     

     

    Катерина Шопова - Директор „Човешки ресурси“ в Лидл България. Снимка: Личен архив

    Катерина Шопова - Директор „Човешки ресурси“ в Лидл България

    Светът днес е много комплексен и интересен. Повече отвсякога той дава на жените многобройни възможности за развитие в различните им роли, включително за успехи в бизнеса. Същевременно това означава повече отговорности и предизвикателства пред тях, свързани с пълноценното съвместяване на професионални и по-традиционно семейни ангажименти. 

    В тази среда най-ясно проличават силните страни на жените. Те имат развита по естествен начин комбинативност, с която успяват да управляват ефективно различните си социални роли, имат интуиция, дипломатичност, развито умение да обединяват и водят хората с грижа, могат успешно да намират алтернативни решения. Именно това са и най-големите им предимства в бизнеса и тяхната добавена стойност – че привнасят различна гледна точка, емпатия, собствен стил и понякога чар за справяне с комплексността на ежедневието. 

    Ползите от многообразието в екипите са безспорни, те се доказват и статистически през конкретни резултати и цифри, което мотивира все повече компании да се стремят към него, включително чрез осигуряване на оптимален микс от мъже и жени в тях. 

     

    Весела Николова – Регионален Директор Amdaris, an Insight company. Снимка: Личен архив

    Весела Николова – Регионален Директор Amdaris, an Insight company

    И в личния, и в професионалния ми живот ме водят на пръв поглед две противоположни качества – рационалността и интуицията, които обаче смятам, че идеално се допълват. Обичам винаги да имам план, да разглеждам задачите и предизвикателствата от всеки ъгъл и да съм подсигурила организацията за достигането на дадена цел. Освен това съм упорита и не се отказвам лесно. 

    Ако нещо не го чувствам правилно обаче, не бих го направила. Има изследвания, които показват, че така нареченият gut feeling, който усещаме в корема си, всъщност е директно свързан с мозъка ни. Сякаш части от съзнателно и несъзнателно обработената информация, която натрупваме с годините, ценностите и опита ни, се активират, за да ни кажат да действаме или да спрем. Интуицията е един вид пряка връзка между тялото и мозъка, която ни напомня, че отговорът, който търсим, вече е там.

     

     

    Никол Струнджева – Маркетинг Мениджър в Musala Soft, част от Qinshift. Снимка: Личен архив

    Никол Струнджева – Маркетинг Мениджър в Musala Soft, част от Qinshift

    Вярвам, че в динамичната сфера на бизнеса все повече се подкрепят подходите, които надхвърлят половите стереотипи. Критерии следва да бъдат обективни професионални и личностни качества, необходими за дадена роля. Въпреки напредъка към равенство между половете, реалността е, че в определени индустрии и места по света жените продължават да се изправят пред редица предизвикателства.

    За мен фокусът е не толкова върху уникалните качества и принос, произтичащи от това да си определен пол в бизнеса, а как може да обърнем потенциални предубеждения в наша полза.

    Като професионалист вече близо 15 години в най-различни индустрии и екипи, от малки стартъпи до глобални корпорации, открих, че обичайните очаквания и стереотипи към жените всъщност могат да бъдат използвани като стратегическо предимство. 

    Например от нас като „нежния пол“ може да се очаква един подход, един начин на мислене, една реакция, а да изненадаме с нещо съвсем друго и наистина да се отличим по запомнящ се начин. 

    Също така предизвикателствата, пред които сме изправени в индустриите, доминирани от мъже, усъвършенстват женската устойчивост и упоритост, давайки сила и умения да процъфтяваме във всяка среда и да се адаптираме бързо при турбулентни промени. 

    Не на последно място, потенциалното подценяване може да бъде и мощен мотиватор, който подтиква да надхвърлим собствените си очаквания и да постигнем забележителен успех.

    Ако в даден бизнес действително има значение дали си мъж, или жена, вече не става въпрос просто за изравняване на условия, а следва изцяло да пренапишем правилата. Разбивайки бариерите, създаваме силен катализатор за иновации и трансформация.

     

    Звезделина Филова – Управляващ Съдружник в Адвокатско дружество „Делойт Лигъл“, България. Снимка: Личен архив

    Звезделина Филова – Управляващ Съдружник в Адвокатско дружество „Делойт Лигъл“, България

    За мое щастие, познавам много успешни в бизнеса както жени, така и мъже, включително такива, от които съм се учила и които са допринесли много за моето професионално развитие. Поради това ми е трудно да посоча предимствата на жената в бизнеса.

    Все пак, ако мога да похваля моя пол, то мисля, че предимство ни носят търпението, емоционалната интелигентност, усетът към детайла, интуицията и колкото и да звучи странно, понякога ние, жените, по-бързо признаваме, когато има проблем, и по-безстрашно се изправяме срещу него.

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години