събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14086 прочитания

  ИТ индустрията в България достига предел

  През следващите две години ще има пренареждане на пазара, смята Ангел Маджаров – Operations Manager на Talent Hunter
  27 март 2013, 17:43 a+ a- a

  Ангел Маджаров – Operations Manager на Talent Hunter

  Talent Hunter е консултантска компания за подбор и селекция, специализирана в идентифицирането и привличането на експерти и мениджъри за ИТ и телеком индустрията. За последните 5 години присъствие на българския пазар Talent Hunter има водещи позиции в избора и селекцията на професионалисти във високотехнологичната сфера и успява да спечели доверието на редица софтуерни и телеком компании, както и на компании от различни индустрии, нуждаещи се от ИТ и телеком професионалисти.
  Срещнахме се с Ангел Маджаров – Operations Manager на Talent Hunter, за да ни разкаже какви са тенденциите в най-конкурентната за кадри индустрия и как ще се развие пазарът на труда през следващите години. 

  Каква е ситуацията на пазара на труда в ИТ сектора?


  Г-н Маджаров, как бихте описали пазара на труда в ИТ сегмента? За  много хора, които не са част от този бизнес, е странно, че в момента има компании, които срещат проблем с наемането на хора.
  Нашият сегмент е доста по-специфичен от останалите. ИТ индустрията се развива с много бързи темпове и става все по-всеобхватна, в ежедневието животът ни става все по-зависим от технологиите. Това рефлектира и върху ИТ пазара на труда навсякъде по света. Българската ИТ индустрия не е изключение.  В последните години тя се развива в свой ритъм, но налаган от търсенето, което идва от Западна Европа и САЩ. Хората биха могли да работят отвсякъде за този бизнес, който не е толкова обусловен  от мястото, на което живееш, за разлика от много други индустрии, които са свързани с търговия, маркетинг, финанси. Този сектор е отворен и това поражда многото количество бизнеси, които са факт в България. ИТ индустрията у нас се развива и вече достига до един определен предел.  Този предел не е краят, но може да се каже, че е насищане и навлизане в период на зрялост на пазара.

  Ние достигнали ли сме този предел?
  Определено. След като има липса на хора, които са основният ресурс на всяка една индустрия и най-вече в ИТ сектора, защото интелектът няма как да бъде заменен.

  Въпреки това плановете на компаниите са за разрастване.
  ИТ бизнесът е доходоносен  и компаниите се стремят да се развиват. Това, което очаквам, е през тази и следващата година да има до известна степен пренареждане на пазара.

  Как виждате това пренареждане?
  От една страна, ще влязат нови играчи, а от друга, съществуващите компании ще продължат да се разрастват като отдели и звена. Поради липсата на хора на пазара компаниите са принудени да привличат професионалисти от други компании.

  Като ги привличат с повече пари?
  Предизвикателството в работата според нас е основният мотиватор за ИТ професионалистите. Много се говори за пари, условия, пакети, но в крайна сметка това са по-скоро хигиенни фактори, които, разбира се, професионалистите се сравняват помежду си - всеки иска да е на ниво и да е добре платен. Но основното са проектът и самата работа, която е в дъното на айсберга на мотивацията на тези хора, за което се говори малко.

  Кои компании ще бъдат най-силно засегнати от пренареждането на пазара?

  Кои компании ще бъдат най-засегнати?
  Всъщност всички компании биха могли да бъдат засегнати, защото изборът на хората е много индивидуален, а те са силните на деня и решават кое е интересно и кое да оставят зад гърба си в професионален план. Поради факта, че тук повечето хора се занимават със софтуерно програмиране или отдалечена поддръжка, голяма част от международните компании имат много плоски структури в България. Важно е организациите да помислят за варианти за вътрешно развитие на хората както за йерархични роли, така и за възможността хората да започнат да предават знанията си в екипа или да се развиват в други направления. Също така много ИТ компании имат т.нар. „тихи офиси“ – голямо отворено пространство, където хората трябва да мълчат, за да не си пречат, докато работят. Добре е да има и места, където хората могат да говорят за работата си, да дискутират работни идеи и да се социализират. Зрелостта на инустрията води до това, че ИТ хората все повече ще поемат задачи, които предполагат мислене и обсъждане, а не да стоят само пред компютъра и да работят по рутинни задачи.

  Вие казахте, че индустрията е достигнала предел и че кандидатите са силните на деня. Очаквате ли скоро да станем свидетели на компании, които напускат България поради липсата на достатъчно хора?
  Все още мисля, че пазарът е в пероид на експанзия. В България присъстват големи софтуерни брандове, съответно задачите, по които се работи, са доста интересни. В близките три години обаче е възможно да има такива случаи на излизащи компании, но по-скоро от сферата на ИТ аутсорсинга. И такива, чиято дейност не позволява на хората да видят крайния ефект от труда си. В тези компании работата не е толкова привлекателна за ИТ специалистите. Определено има риск за част от компаниите тук, но за новонавлизащите това са по-скоро позитиви. Всъщност все още браншът има накъде да върви и да се разивва.

  Казахте, че очаквате на пазара да влязат нови компании. Какви?
  Към страната ни има много сериозен интерес от страна на европейски и американски компании. Интересът е по-скоро отражение на добрата репутация, която българският ИТ  бранш има в Западна Европа и САЩ, която определено е извоювана от прифесоналистите в бранша, а не толкова по линия на държавна политика по промотиране на България в тази посока. Заради усилията на хората в бранша, които определено доказват, че в България се правят много качествени софтуерни продукти и изобщо ИТ системи, се поражда голямото им търсене в международен аспект.

  Ще има ли компании, които ще напуснат България поради липсата на достатъчно хора?

  Какви са вашите очаквания. Тези компании ще разкрият колко нови работни места?
  Трудно е да се каже колко нови компании ще успеят да влязат, защото подобно решение е свързано със сериозни проучвания. Ние се стремим да подпомагаме компаниите в този процес, за да имат реални очаквания. Нереалистични очаквания по-скоро биха имали негативен ефект, защото понякога влизането на нова голяма компания в България е свързано със съкращаването на хора и екипи в други локации. Затова плавното преминаване към операции в България е от ключово значение. Всичко останало е рисково за техните собствени продукти и системи, което може да рефлектира върху пазарните им качества и върху тях като компания.

  Колко са заетите в бранша? Има ли данни?
  Няма точна статистика, но според нашите данни общата бройка на хората в индустрията варира между 50 и 60 хиляди. В това число включваме телекомите, вътрешните отдели на банки, производствени компании и други, а не само чисто ИТ компании.

  Какъв е потенциалът на индустрията? Колко специалисти би могъл да поеме пазарът?
  С точна бройка не бих се ангажирал, но 10 000 човека моментално биха могли да намерят работни места на нашия пазар. Предполагам, че и повече.

  Каква е средната възраст в индустрията?
  Индустрията много наподобява спортната. Продуктивната възраст според ИТ компаниите, а не според нас, е докъм 50 години. След това хората имат проблем да намерят работа въпреки голямото търсене. Опасенията на  компаниите са най-вече, че не са достатъчно наясно с новите технологии, че не са толкова адаптивни и че по-трудно ще навлязат в новите неща. Тази група специалисти в момента е малко забравена, но не трябва да се пренебрегва.  Някои компании използват тази възможност, но други все още не. В момента повечето са фокусирани върху младите хора без опит, но ние трябва да мислим как да използваме всички възможни ресурси. При положение, че имаме глад за програмисти, е много по-валидно да преквалифицираме хора, които са се занимавали с база данни, системна администрация или са имали друг досег с ИТ, отколкото да се започват курсове с 300 бармани и сервитьори, от които да се окаже по случайност, че двама могат да се справят.

  Според вашите наблюдения специалисти с какви умения са най-търсени?
  Пазарът се променя доста динамично и спрямо компаниите, които са активни в намемането. Но смело можем да кажем, че България определено се превръща в обектно ориентирана държава, поне в софтуерния бранш. От тази гледна точка много търсени са хората с Java, С++, .Net, php и останалите обектно ориентираните технологии, както и разбира се, програмиране на база данни, видовете операционни системи, които са характерни за мобилните устройства – iOS, Adroid, Windows Mobile.

  Кои са предимствата на българските ИТ специалисти и мит ли е, че имат качества и талант, или по-скоро притегателната сила е, че техният труд е все още по-евтин в сравнение с други западни държави?

  Много се говори за високите заплати в бранша. Какви са стартовите възнаграждения в сектора и до къде стигат?
  Факт е, че възнагражденията в сектора са добри. Дори млади специалисти в програмирането получават колкото зрели търговски представители в други бизнеси. Много бърз е финансовият старт за тези специалисти. Но човек наистина трябва да отдели много от времето си да учи, да навлезе в нещата, защото това е тежка материя. Изисква доста мислене, интелект и  специфични познания. Освен това са постоянно излизат нови технологии и хората трябва да четат, защото не могат да спрат на едно място.

  Кои са плюсовете на българските ИТ специалисти? Мит ли е, че имат качества и талант, или по-скоро притегателната сила е, че техният труд все още е по-евтин в сравнение с други западни държави?
  Това, че трудът все още е по-евтин е безпорен факт и е немалка част от притегателната сила към България. Пазарът обаче регулира нивата на заплатите през годините и те ще продължат да вървят нагоре заради конкуренцията. Но българските ИТ специалисти наистина са добри. Продуктите, които се правят от хората в България, излизат на световните пазари. Тук не говорим за единични случаи, а за цели продукти, които се произвеждат изцяло в България. Така че определено трябва да имаме самочувствие, че в ИТ индустрията нещата вървят добре. Разбира се, зависи и колко усилия полагаме поради факта, че няма хора, не можем да си позволим да се отпуснем. Хората трябва да продължават да полагат усилия да се усъвършенстват, а не да лежим на стари лаври. Ако нещата продължават да се случват така, както и в момента, ИТ индустрията в България ще има ръст поне близките 10 години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 22 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети