неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8882 прочитания

  Проект, който ни позволява да чуем собствената си ДНК мелодия, спечели конкурса Entrepregirl

  Росица Маринова е носителката на наградата за момичета с предприемачески идеи за 2015
  23 март 2015, 17:05 a+ a- a

  Росица Маринова е носителката на наградата за момичета с предприемачески идеи Entrepregirl за 2015. Журито избра проекта й „Create Your Own DNA Melody“ сред 49 предприемачески идеи и след като тя събра максимален брой точки.

  Росица е на 25 години от София. Тя е редовен докторант по биофизика във Физическия факултет на Софийския университет. Вижте как описва проекта си:

  „Вярвам, че добрата идея е неизбежно ограничена от съставните части и уменията, които я заобикалят, затова и предлаганият проект, който представлява част от дейностите за изграждане на платформа, обединяваща наука и изкуство в България, свързва основните ми интереси – биофизика и музика. По проекта ще работят съвместно Софийски университет, Съвместен геномен център и Национална музикална академия. Задачата на проекта е да се създаде приложение, позволяващо по атрактивен начин, чрез активно включване на потребителя, да се представят последните достижения на съвременните наука, технологии и изкуство.

  Приложението ще предоставя възможността, след определяне на индивидуален ДНК профил (Съвместен геномен център), всеки да чуе мелодията на собствения си генетичен код (Софийски университет). Преводът от биологична форма на езика на музиката се осъществява с помощта на компютърен код, базиран на уникален и единствен за България алгоритъм. Част от опциите ще включват създаване на индивидуална музика във вариация от стилове, в комбинация с 3D компютър на визуализация на динамиката на молекулата на ДНК и разработването на единно музикално произведение. Това е възможно чрез комбиниране на мелодии от ДНК на различни потребители (тук ролята на композитора е от решаващо значение за получаването на високостойностен музикален продукт). Този проект позволява изключително достъпно, иновативно и провокиращо да се пресъздадат човешкото поведение и емоции.

  Ами ако там някъде има човек със същата мелодия като вас?“ 

  Entrepregirl е лична инициатива на Саша Безуханова, която се реализира от Български център на жените в технологиите. И тази година в конкурса участваха 51 момичета на възраст от 16 до 25 години и от цяла България. Сред проектите присъстваха идеи за онлайн платформи, специализирани услуги и обучения, мобилни апликации. Наградата Entrepregirl включва стипендия за едногодишно обучение в MBA програма на The Business Institute, членство в Български център на жените в технологиите и едногодишно менторство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева