четвъртък, 14 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  64625 прочитания

  Това ли е формулата на дълголетието?

  Препоръки за дълъг и щастлив живот от японския лекар Шигеаки Хинохара
  04 октомври 2016, 11:49 a+ a- a

  Японският доктор Шигеаки Хинохара е на 105 години, но изглежда далеч по-млад и в много добра форма за възрастта си. Въпреки завидната си възраст, той е активен, продължава да практикува и да бъде олицетворение на своята философия за дълъг и щастлив живот. Тежи около 60 килограма и поддържа това тегло вече повече от 70 години. Казва, че отдава своето добро здраве и жизненост основно на храната, тъй като на младини не е имал много време да спортува. Но и не пренебрегва редовното движение. Така например всеки ден прави между 2 000 и 2 500 стъпки с бавно темпо, подкрепяйки се с бастуна си. 

  Като лекар той поставя акцент върху превантивната грижа и защитава тезата, че много болести са свързани с начина на живот. И е посветил живота си да просвети възможно повече хора в това. Казва, че и до днес може да работи по 18 часа на ден, седем дни в седмицата и да се наслаждава на всяка една минута от своя динамичен живот.  

  Неговата философия за дълъг и щастлив живот може да бъде обобщена в три изречения:

  1. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва да се чувстваш добре, да си изпълнен с ентусиазъм и вдъхновение. 

  2. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва внимаваш как и с какво се храниш и да правиш упражнения редовно.

  3. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва да правиш нещо в полза на обществото. 

  Вижте част от неговите съвети за дълъг и щастлив живот:

  1. Най-важното е да се чувстваш добре. Здравословното хранене и достатъчният сън са много важни, но сравнение с тях доброто настроение е на първо място. Енергията идва основно от доброто настроение, а не толкова от храната или съня. Всички помним как като деца сме забравяли да се храним или спим, унесени в своите забавления. Трябва да се поучим от децата – да живеем с по-малко правила и да се забавляваме повече. 

  2. Храната има значение. Доктор Хинохара открива, че сред хората, които живеят по-дълго, няма такива с наднормено тегло. 

  Закуската му обикновено включва чаша прясно изцеден портокалов сок със супена лъжица зехтин, чаша прясно мляко с три супени лъжици лeща на прах и банан. Докторът вярва, че зехтинът е много полезен за артериите и поддържа кожата в здрав вид.  По обяд, когато обикновено е в кабинета си в болницата „Сейнт Люк“ в Токио, той изпива чаша мляко с няколко бисквити.

  В два дни от седмицата вечеря телешко филе (около 100 грама), а в останалите пет - риба. Към менюто си също така включва ориз, пресни зеленчуци, като броколи и марули, обилно полети със зехтин. Стреми се да поддържа дневен прием от около 1300 килокалории. 

  3. Ангажирайте времето си и планирайте занапред. Колкото повече неща планирате занапред, толкова по оптимистични и любопитни ще бъдете. Доктор Хинохара има запълнен график с ангажименти в болницата, лекции и др. и дори планира да посети Олимпиадата в Токио през 2020. 

  4. Не е нужно да се пенсионирате. Дори и да сте нетърпеливи това да се случи, направете го по-късно, а не на 65, съветва лекарят. 

  5. Споделяйте знанията си. Открийте своите начини да споделяте знанията си и опита си с хората. Така, наред с живота на другите, издигате и своя живот.  Доктор Хинохара провежда около 150 лекции годишно, много от които и пред малки деца. И се стреми да ги води прав – казва, че това го прави по-силен. 

  6. Не вярвайте на всичко, което ви казват или препоръчват лекарите. Според него лекарите не могат да излекуват всички. Ако се съмнявате в даден съвет, попитайте лекарят дали би препоръчал същото на свой близък роднина, съветва той. Шигеаки Хинохара вярва, че музикалната терапия и терапиите с животни имат много по-голям лечебен ефект, отколкото лекарите предполагат. 

  7. Не пропускайте възможност да ползвате стълбите. Доктор Хинохара често взема по две стъпала наведнъж – казва, че това е лесен начин да тренира мускулите на краката си. 

  8. Болката е нещо мистериозно. Според него най-добрият начин да облекчим физическа болка е като се забавляваме. Така например децата със зъбобол бързо забравят за него, ако започнат някаква игра. 

  9. Животът е непредвидим и ще ви се случват неща, които не очаквате. Всеки преживява инциденти. Приемете, че това е така, възползвайте се максимално от тези ситуации и си извличайте поука от всичко, което ви се случва. 

  10. Бъдете умерени, що се касае до материалните неща в живота. Последните не са сред нещата, които ни носят най-голяма радост в живота. Парите имат значение, но не са по-важни от удоволствието, което ви носи това, което правите. 

  11. Прекрасно е да имаш дълъг живот. Обикновено първите 60 години от живота си работим за себе си и за семейството си. Но след това е време да насочим усилията си в полза на обществото, смята той. От 65-годишен доктор Хинохара работи като доброволец. 

  12. Потърсете модел за подражание. Намерете човек, който е способен да ви вдъхнови и да ви тласка напред. Подобна личност може да отключи вашия вътрешен потенциал.

  Снимки: Facebook профилът на Шигеаки Хинохара

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Alibaba стартира вторичното си листване на борсата в Хонконг
  Компанията иска да набере $13,4 милрд., за да финансира плановете си за експанзия
  преди 10 часа
  Инфлацията през октомври – 0,8%
  Средногодишната инфлация е в размер на 3%, показват данните на националната статистика
  преди 10 часа
  МВнР препоръчва на българите да избягват Венеция заради наводненията
  Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина
  преди 11 часа
  Президентът на Намибия покани българския бизнес да инвестира в страната
  За първи път външен министър на България посещава африканската страна
  преди 12 часа
  преди 15 часа
  Tesla избра Берлин за първия си завод в Европа
  В гигафабриката в германската столица ще се произвеждат автомобили, батерии и задвижващи системи, обяви Илън Мъск