петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    26507 прочитания

    Уроци по дълголетие от столетниците по света

    Какво е общото в начина на живот и хранене на хората, които доживяват до 100 и повече години?
    24 март 2016, 11:49 a+ a- a

    Какво можем да научим за дълголетието от начина на живот на хората, живели най-дълго? Заедно с екип от учени изследователят и автор в National Geographic Дан Бютнър установява пет области в света (т.нар. „сини зони“) с най-голяма концентрация на дълголетници. Области, в които хората не само живеят средно до около 100 години, но и остават изключително жизнени до края на живота си. Това са:

    Остров Икария, Гърция   

    Остров Сардиния, Италия

    Остров Окинава, Япония

    Полуостров Никоя, Коста Рика

    Лома Линда, Калифорния, САЩ

    Ако трябва да обобщим общото в начина на живот на хората по тези места, то прави впечатление, че при всички тях се срещат следните неща:

    1. Естествено движение, не упражнения. За да живееш дълго, не е нужно всеки ден да ходиш в спортната зала или до плувния басейн. По-важно е да превърнеш движението в нещо естествено, в ежедневен навик. Хората, които доживяват до 100 и повече години, продължават да се движат активно до преклонна възраст – ходят много пеш, грижат се за градината си...

    2. Хранителен режим. За да живееш дълго, трябва да се стремиш към умерен прием на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Формулата за хранене на дълголетниците и в петте „сини зони“ е една и съща – по-лека храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

    3. Растителна храна. В менюто на столетниците и в петте зони преобладава растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в повечето случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е забранено, но се консумира изключително рядко – основно при определени поводи.  

    4. Цел в живота. Интересното е, че дълголетниците във всички „сини зони“ по света продължават да се чувстват нужни и значими до края на живота си. В тези места почитта към възрастните е огромна, семейството се цени изключително много и дълголетниците поддържат активна и позитива връзка с останалите членове на семейството. 

    5. Социални контакти. Почти всички дълголетници поддържат активни социални контакти с приятели и съседи, с които се споделят общи ценности и идеи. Изолацията и самотата не допринася за дълги години живот. Дълголетниците са изключително задружни и дружелюбни хора. 

    6. Чувство за удовлетвореност и радост от живота. Дълголетниците в тези зони почти не знаят какво е стрес. Темпото на живот не е особено бързо, хората са изключително позитивни и умеят да се радват на малките и прости неща в живота. 

    7. Повече време навън и на слънце. Всички места, в които се отчита свръхконцентрация на дълголетници, са слънчеви райски кътчета с прекрасни плажове, спокойна атмосфера и приятен климат. Столетниците прекарват по-голяма част от деня си навън.

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research