четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    36221 прочитания

    Какво представлява пчелното млечице?

    Как можем да го консумираме и за какво е полезно?
    03 май 2016, 16:52 a+ a- a

    Пчелният мед е най-популярният продукт, който се добива от пчелите. Освен него обаче пчеларите изваждат от кошерите и други полезни хранителни продукти. Най-известните са прополисът, пчелният прашец и пчелното млечице.

    Какво представлява пчелното млечице, как можем да го консумираме и какви са ползите от него? 

    Пчелното млечице е вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите работнички и търтеите през първите три дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието ѝ и след това. То се произвежда от млади (5 до 15-дневни) нелетящи пчели, наречени „кърмачки“. 

    Какво представлява пчелното млечице?

    „Пчелното млечице представлява млечицето, което пчелите секретират от горна и долна челюстна жлеза. С него те хранят ларвите на пчелните майки. Т.е. това е храната, благодарение на която пчелата майка нараства много бързо. За периода на развитие в майчината килийка, или маточника, тя поема близо 1400-1500 посещения на пчелите и при всяко посещение се отделя млечице и те се хранят. Докато пчелите работнички, които биват захранени с пчелно млечице, получават обикновено 140 хранения, т.е. 10 пъти по-малко“, обяснява Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и пчелар с дългогодишен опит. 

    Със съдържанието си на 18 аминокиселини, белтъчини, витамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидрати, ензими, масти, минерални соли и др. пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност. То съдържа също антибактериални и антибиотични компоненти. 

    „В резултат на уникалността на пчелното млечице - в него дори има две съставки, които още не са известни, то води до бързо израстване на майката и тя е почти два пъти по-голяма от пчелите. И след това, когато майката започне да снася яйца и да отглежда пило (общото наименование на яйцата, ларвите и какавидите в пчелните килийки, бел.р), през цялото време пчелите трябва да хранят майката само с пчелно млечице“, казва още Михайлов. 

    Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. За период от 5 – 6 месеца един добре поддържан кошер може да произведе приблизително половин килограм млечице. Нетрайността на продукта налага то непрекъснато да се извлича и съхранява при минусови температури. Смесването му с друг пчелен продукт – меда, спомага за запазването му за по-дълго време. Пчелното млечице се използва като хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

    Как се консумира?

    Как се използва?

    „Използва се под формата на капки. С клечица се взема една, две капки, поставя се под езика. Не се преглъща за кратко време и от слюнката се разгражда. Обикновено се взема сутрин на гладно, може и няколко пъти през деня. Важното е да е преди хранене. Основното му предназначение е за възстановяване на имунната система и за поддържане на добър здравен статус.  Пчелното млечице и останалите пчелни продукти нямат странични ефекти, като изключим алергията. Единственият им недостатък е, че действието им е бавно и изисква многократно повторение на цикъла.“, обяснява Михаил Михайлов. 

    Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти? 

    Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти?

    По думите на Михайлов обикновено се консумира пчелно млечице и прашец циклично, не непрекъснато, въпреки че медът може да се употребява непрекъснато, стига да бъде дозиран. Пчелен мед може да се използва и от диабетно болни под лекарски контрол. Колкото до другите продукти, е хубаво те да се вземат на два цикъла годишно – есенен и пролетен. Това е така, защото организмът привиква и ефектът отслабва. Затова трябва да се редуват циклично. Понякога, когато се налага, могат да се вземат 1 месец, изчаква се още месец и се подновява приемът. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк