неделя, 19 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12663 прочитания

  Най-възрастният човек на планетата навърши 117 години

  Вижте любопитни факти за живота на италианката Ема Морано
  30 ноември 2016, 14:13 a+ a- a

  На 29 ноември 2016 италианката Ема Морано навърши 117 години. Ема е най-възрастният жител на планетата. Родена през 1899, тя е и единственият жив човек в света, станал свидетел на три века. След смъртта на американката Сузана Мушат Джоунс през май тази година, Морано официално беше обявена за най-възрастния човек на планетата от „Световните рекорди на Гинес“ .  

  Дълголетието си Ема приписва основно на гените, не толкова на хранителния режим. Майка ѝ доживява до 91 години, до дълбоки старини доживяват и няколко от сестрите ѝ. Нещо повече, според лекаря на Морана, начинът ѝ на хранене определено не е от най-здравословните. 

  „Ям по две яйца на ден и няколко бисквити. И това е всичко. Не ям много, просто защото нямам зъби“, казва тя в интервю за АФП миналия месец. Столетницата обяснява, че е запазила навика си да яде по две сурови и едно варено яйце всеки ден още от 20-годишна, когато е дигностицирана с анемия. Избягва месото, главно заради страха си от развиване на раково заболяване.  „Ема винаги е консумирала малко плодове и зеленчуци. Когато се запознах с нея преди 27 години, тя хапваше по три яйца на ден - две сурови сутрин, едно на обяд и пилешко за вечеря. И въпреки това, изглеждаше така, сякаш ще живее вечно“, казва лекарят ѝ Карло Бава, цитиран от Франс прес. 

  Голяма част от живота си Ема прекарва сама. През 1938 напуска съпруга си, който систематично я подлага на тормоз и насилие. Това се случва малко след загубата на единственият ѝ син, който умира на 6-месечна възраст. „Не исках никой да упражнява власт над мен“, споделя тя в интервю за „Ню Йорк таймс“. Морано работи дълги години във фабрика за юта, а след това като готвач, преди да се пенсионира на 75-годишна възраст. 

  Столетницата не е напускала дома си от 20 години, а през последните години прекарва по-голямата част от деня си на легло под непрекъснатите грижи на асистентка.

  Морано все още е няколко години по-млада от най-дълго живелият човек на планетата - французойката Жан Калман, която умира на 122-годишна възраст. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  17 януари 2020, 15:32
  Китайски компании може да произвеждат електробуси у нас
  Прогнозната обща инвестиция е в размер на 25 млн. евро и ще осигури 250 работни места
  17 януари 2020, 14:28
  ЕИБ отпуска 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на МПС
  40% от заема е предвиден за проекти, насочени към дейности, свързани с климата
  17 януари 2020, 14:04
  Foxconn и Fiat Chrysler ще си партнират
  Двете компании ще разработват електромобили и бизнес за „интернет за превозни средства“
  17 януари 2020, 13:59
  Apple придоби Xnor.ai
  Стартиращата компания произвежда нисковолтови чипове за изкуствен интелект
  17 януари 2020, 10:37
  Alphabet достигна $1 трилион пазарна стойност
  За първи път в историята 3 американски компании са с пазарна оценка над $1 трилион
  17 януари 2020, 09:59
  Volkswagen купува 20% от Guoxuan
  Китайската компания е производител на батерии