Динята е любим плод на мнозина от нас в летните дни. Но всъщност плод ли е? Подбрахме любопитни факти за динята. Вижте и за какво е полезна:
1. Плод или зеленчук? Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук, но се възприема и консумира като плод.
2. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова.
3. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
4. Съществуват над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.
5. Водата съставлява около 92% от масата на динята, което е най-високият процент сред плодовете.
6. Поради високото съдържание на вода динята има силно прочистващо действие за организма, а също се използва и като диуретик.
7. Динята подобрява храносмилането и усвояване на храната. Фибрите ѝ действат благоприятно на стомашната микрофлора.
8. Динята е богата и на витамин А и С и на желязо и калций. Едно средно голямо парче ни осигурява 17% от витамин А, 21% витамин С, 2% желязо и 15% калций. Тя съдържа и ликопен, който макар и в малки количества допринася за предпазването от инфаркт и тумори.
9. Динята е нискокалорична и е добра храна за хора с диабет - съдържа само 80 калории в 100 г. Не съдържа никакви мазнини и холестерол.
10. Учителят Петър Дънов препоръчва, когато ни е носталгично, да хапнем диня. Според него това е една от жизненоважните за организма храни. Динята подобрява настроението и активизира тялото. Освен това чисти стомаха и червата, казва Учителят.