събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4882 прочитания

    Излиза автобиографията на Бенджамин Франклин

    Мемоарите на Франклин са отдавна признати за класика, за образец на мемоарна литература
    12 март 2018, 13:48 a+ a- a

    Бенджамин Франклин е американски политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите основатели на САЩ. Играе важна роля в осигуряването на помощта на Франция за революцията, признаването на независимостта на колониите от Великобритания и създаването на Конституцията на САЩ.

    В началото на годината издателство „Апостроф“ постави началото на нова поредица, посветена на биографиите на значими исторически личности. След биографията на Кралица Виктория от Литън Стрейчи втората книга, която се присъединява към колекцията, събира мемоарите на Бенджамин Франклин.

    Мемоарите на Франклин са отдавна признати за класика, за образец на мемоарна литература. Образът на големия американски държавник, печатар, физик, общественик, изобретател, философ, писател, борец за независимост и свобода не може да не привлече читателя със своята многостранност и скромност, с вечно свежия си ум и стремеж да върши добро, да бъде полезен за хората. Всичко около него, което е нередно – от калните улици на Филаделфия и Лондон до политическите опасности – спира вниманието на Франклин и с необикновения си такт той се заема да го поправи.

    Книгата проследява как в периода на разцвета на капитализма се изгражда неговата личност, какви морални, обществени, лични и политически идеали е имал и с какви средства си е служил при трудните положения, в които времето го е поставяло.

    Мемоарите, претърпели действително стотици издания на всевъзможни езици, имат дълга история. Франклин ги пише на 4 пъти в продължение на 19 години – започва ги на 65-годишна възраст, но смъртта му през 1790 г. изпреварва тяхното завършване. Оттогава насам мемоарите му претърпяват различни редакции, а стремежът на сериозните изследователи и редактори е бил да запазят неправилно сложените запетайки, точки, главни букви и погрешния правопис. Всички упорито се опитват да озаглавяват „Автобиография“ това, което самият автор цял живот е наричал „Мемоари“. 

    Сега до българските читатели достига преводът на Сидер Флорин, направен по оригиналния ръкопис, както е издаден от Макс Фаранд (автентичния текст), с изключение на двете писма, включени в книгата по нареждането на автора.

    Съвсем скоро още една книга ще обогати поредицата биографии на „Апостроф“ – тази на Кралица Елизабет I, последния монарх от династията на Тюдорите.

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 24 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство