петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3823 прочитания

    Учени обясниха воден феномен, наблюдаван от Леонардо да Винчи през XVI век

    Новото откритие опроверга теории, че явлението е в резултат на гравитацията
    15 август 2018, 14:28 a+ a- a

    През XVI век Леонардо да Винчи описва феномен, свързан с поведението на водата, който на по-късен етап е наречен „хидравличен отскок“. Учените вече имат обяснение какво причинява необикновеното поведение на водата.

    Изследователите споделят, че феноменът може да бъде лесно наблюдаван в домашни условия, в кухнята или банята. Щом водата от чешмата достигне до коритото на мивката тя създава тънък и бързо течащ слой, заобиколен от по-плътен пръстен от турбулентна вода.

    „Хидравличният отскок“ е частта от струята където водата се покачва и сформира по-плътния слой.

    От 1819 насам много математици направиха опити да обяснят явлението, започвайки с теорията на италианеца Джорджо Бидоне. Повечето от обясненията разчитаха на гравитацията като основен причинител на явлението, обяснява докторантът и съавтор на съвременното проучване Раджеш К. Багат от Университета в Кеймбридж, Англия.

    Според Багат гравитацията не е основният причинител на явлението. Вместо това силите, които стоят зад необикновеното поведение, са повърхностното напрежение и вискозитетът. За целта учените изстреляха водна струя под 45 и 90-градусов ъгъл към плоска хоризонтална повърхност. Резултатът бе същият, както когато водата пада надолу под влиянието на гравитацията. При всяка една от ситуациите водата има същото поведение, дори когато струята е насочена в посока обратна на гравитационното привличане.

    За да проучат какво причинява явлението, учените направиха същите опити с различен вискозитет, смесвайки водата с глицерол. Освен това Багат намали повърхностно напрежение чрез смесването на течността с натриев додецил бензенсулфонат. Последната стъпка от изследването бе промяната на повърхностно напрежение и вискозитета едновременно чрез смесването на вода с пропанол. По този начин получената смес бе с 25% по-голям вискозитет и три пъти по-малко повърхностно напрежение. Така учените успяха да изолират влиянието навсяка от силите, разкрива ръководителят на проучването Иан Уилсън.

    Разбирането къде се сформира хидравличният отскок може да помогне в индустриална среда. Тънкият слой преди отскока носи много повече енергия от по-плътния слой в големия пръстен. Това прави тънкия слой много по-ефективен в преноса на топлина.

    Високоскоростни водни струи намират приложение в индустрията, като пречистването на мляко, охлаждането на самолетни турбини или силициеви полупроводници, допълва Багат.

    Обикновено при тези приложения прекъсваните струи вода са по-ефективни. Ефективността може да бъде подобрена чрез предвиждането на това къде ще се образува хидравличният отскок.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 31 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове