петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13693 прочитания

    Кои качества правят човека успешен?

    Вижте какво споделя световноизвестният инвеститор Уорън Бъфет
    17 септември 2018, 08:49 a+ a- a

    Огледайте се наоколо. Ако можехте да изберете един човек от обкръжението си, от чиито доходи да получавате 1/10, кой би бил това? Този въпрос отправя считаният за един от най-великите инвеститори в историята на модерните финансови пазари Уорън Бъфет по време на своя реч пред студенти. А след това шеговито добавя, че има допълнително условие: не може да бъде избран човекът с най-богат баща.

    „За момент си представете, че съм ви отправил следното предложение: може да изберете когото и да е и да получите 10% от всичко, което ще спечели до края на живота си. Какви мисли ви минават през главата, докато определяте кой от тези хора ще изберете? Но не може да изберете онзи с най-богатия баща. Това е извън правилата. Трябва да изберете на базата на лични качества“, казва Бъфет. По думите му няма да се спрем на човека с най-високите оценки, а и не това отличава победителите в живота. „Мисля, че когато сте готови, ще откриете, че този избор се свежда до група качества. Интересното за тях е, че човек сам решава в каква степен да ги развие. Няма значение колко сте висок, дали можете да ритнете топка надалеч, нито дали сте най-добре изглеждащият човек в стаята. Става въпрос за качества като почтеност, честност, щедрост, готовност да направиш повече от това, което се очаква...“, споделя гуруто от Омаха.

    „Има уловка. Представете си, че също така трябва да изберете някого, в чийто успех не вярвате, че трябва да претърпите като загуба 10% от всичко, което този човек спечели“, пояснява Бъфет. „Кой мислите, че ще се справи най-зле?“, пита той.  „Отново това не е човекът с най-ниските оценки. Това е човекът, който просто не се вписва. Когато наемаме някого, търсим три качества: интелект, инициативност или енергия и почтеност. Ако кандидатът не притежава последното, първите две ще ви убият. Ако ще наемате непочтен човек, по-добре да бъде мързелив и глупав“, разказва още световноизвестният инвеститор.

    „Почтеността е качество, което зависи от вашия избор. Не можете да промените начина си на мислене, но в голяма степен може да промените начина, по който мисленето ви се проявява в действия. Навиците, които си създавате сега, са тези положителни или отрицателни качества. Има хора, които винаги си приписват заслуги за неща, които не са направили, претупват нещата, не може да се разчита на тях. В крайна сметка, това са модели на поведение, навици. Времето да формирате правилните навици е на вашата възраст. Посещаването на уроци по голф сега не ми помага особено много. Ако бях вземал уроци на вашата възраст, можеше да стана нелош играч. Някой беше казал: „Веригите на навиците са прекалено леки, за да ги усетим, докато не станат прекалено тежки, за да се измъкнем от тях“. Виждам това постоянно – хора на по 50-60 години, чийто модел на поведение е саморазрушителен. Истината е, че те не могат да променят много, те са затворници на своите навици. Но вие не сте. Затова, когато запишете качествата на човека, от чиито доходи искате 10%, разгледайте списъка и вижте кои от тези качества може да развиете в себе си. Направете същото и с човека, в чийто успех не вярвате. Вижте от кои отрицателни качества трябва да се освободите. Крайната цел е да изберете себе си за най-печелившия човек“, съветва Бъфет.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк