четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5939 прочитания

    Ученици създадоха настолна игра за българската история

    За своята мотивация и бъдещи планове вижте какво споделиха пред екипа на Economy.bg
    19 септември 2018, 10:32 a+ a- a

    Предприемчиви ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин”, под ръководството на своя класен ръководител Калин Радулов, създадоха настолна игра, с която малки и големи ще могат да се запознаят с ключови моменти от историята на България. 

    Проектът стимулира интереса към българската история, развива логическото мислене и събужда състезателния дух, но най-важното – поставя в центъра на своята мисия родолюбието и знанието, посочват издателите на играта - сдружение „Българска история“. 

    Какво е мотивирало младите хора да се захванат с тази идея и как се справят с различните предизвикателства, с които се сблъскват? Вижте какво споделиха участниците в учебна компания „Цар на Историята” по програмата на „Джуниър Ачийвмънт“ пред Economy.bg:

    Бихте ли ни се представили?
    Ние сме учебна компания „Цар на Историята” от 19.СУ  „Елин Пелин“: Мария-Магдалена Рочкова, Цанко Цолов, Мартин Иванов, Петър Димитров, Радостина Ангелова, Иван Милянов. Нашият ръководител и учител по предприемачество се казва Калин Радулов.

    От колко време работите по този проект?
    Проектът започна още от есента на 2017 г. в часовете ни по “Учебна компания”, които са по програма на Джуниър Ачийвмънт. Работата се разпростираше цяла година, но същинската част премина светкавично – може би за не повече от 4-5 месеца.

    Какво Ви вдъхнови да го започнете?
    Интересът ни към настолни игри, подкрепата на нашия учител Калин Радулов и желанието да създадем нещо наше. Казват, че зад всеки успешен проект, стои един неразрешен проблем. Нашият проблем беше запомнянето на дати и години. Жалко и срамно е да не познаваш историята си, особено жалко е ако запомнянето на години е онова, заради което не я познаваш. Играта ни ти предоставя лесен и забавен начин, да промениш това.

    Имало ли е момент, в който сте били на косъм да се откажете и как се справихте с тази ситуация?
    Никога не сме имали намерения да се отказваме. Приехме идеята и вярвахме в нейното бъдеще. Резултатите надхвърлят и най-смелите ни очаквания, обаче. Целта ни беше да имаме завършена игра, но не сме и мечтали че ще успеем да разпространим на национално ниво.

    Как финансирате проекта си до момента?
    Като ученици, финансите ни бяха доста ограничени. Понякога такива ограничения отключват въображението и креативността, обаче. В началото финансирахме всичко от джобните си. Разработихме тестова версия на играта с лични средства, след което се обърнахме към „Абордаж“ и „Българска история“ за помощ с официалното издаване на играта.

    С какво искате да се занимавате в бъдеще?
    Ние сме много разнороден екип и всеки има собствени цели и мечти - от компютърни науки, през автомобили, икономика и дори театър. Ще продължим с образованието си и със сигурност това няма да е последният ни проект от подобен тип. Вече имаме натрупан опит и вярваме, че ако работиш здраво и вярваш в успеха, той неизбежно ще те сполети.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“