четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5716 прочитания

    Влиянието на новите технологии на фокус във форума „Професиите на бъдещето“

    Какво ще включва събитието и как ще помогне на младите в тяхното кариерно ориентиране, споделя Светослава Стоянова, мениджър „Комуникации и партньорства“, JA България
    02 октомври 2018, 10:11 a+ a- a

    За четвърта поредна година в София ще се проведе кариерният форум „Професиите на бъдещето“, организиран от JA България. Фокусът на събитието, което ще се състои на 30 октомври 2018, е дигитализацията на професиите.

    Свързахме се със Светослава Стоянова, мениджър „Комуникации и партньорства“ в JA България, за да ни разкаже повече за форума тази година. Ето какво сподели тя:

    Как се роди идеята за форума „Професиите на бъдещето“ и към кого е насочено събитието?
    Всяка година за Мениджър за един ден кандидатстват над 2500 младежи, в последните години – дори до 2600-2800, а компаниите разкриват общо около 1000 стажантски позиции. Така, преди 4 години аз дадох идеята, а колегите ми ме подкрепиха и заедно оформихме концепцията на форума „Професиите на бъдещето“. Той се разви много положително и смятам, че няма алтернатива в момента, като форум, който наистина може да е компас за кариерно ориентиране на 18-20-годишните младежи у нас. Събитието е насочено към ученици в гимназиален етап, както и към студенти от различни специалности, на възраст между 17 и 23 години. Мога кажа и че форумът е резултат от дългогодишните и устойчиви усилия и работа рамо до рамо с бизнеса, за осигуряване на тясна връзка с образованието – защото връзката между бизнеса и образованието е гаранция за по-добра реализация на пазара на труда в бъдеще. В допълнение, в екипа на JA България решихме да осигурим опция за включване на още повече млади хора, които нямат възможност да участват в „Мениджър за един ден“, като така осмислим и дадем нова добавена стойност на възможностите за кариерно развитие на младите хора. 

    Защо избрахте дигитализацията на професиите като основна тема?
    Форумът винаги се старае да обхваща актуални теми, ориентирани към бъдещето. През изминалите издания слагахме фокус върху ИТ сферата, върху финансовите професии, сега акцентът е върху дигитализацията на професиите. Дигитализацията е част от нашата реалност и бъдеще. Неспирно се говори за новите професии, които навлизат в резултат на развитието на информационните и комуникационни технологии и как тези професии променят пазара на труда. Това е тема, която в момента вълнува всички – и работодателите, и специалистите по човешки ресурси, и младите хора, които днес са още в учебна среда, но утре ще бъдат в позицията да развиват себе си като професионалисти и таланти – всичко това насочи избора ни към темата на събитието за 2018 г. На фокус ще бъдат новите професии, които се появяват в резултат на дигитализацията, но и на начинът, по който се променят и трансформират стари професии, така че да отговарят на динамиката и изискванията на новото време. Искаме и да дадем човешки облик на дигиталния живот, който ни предстои. Преди 100-120 години хората са се страхували, че ще ги заместят машините, сега се говори за страха, че ще ни изместят роботите. Всъщност, е важно, когато гледаме в бъдещето, да не възприемаме себе си само като потребители, а и като създатели на тази дигитална реалност, защото ние сме точно това. И в това няма нищо страшно. Креативността е това, което ще ни отличава от автоматизацията на процесите и аз съм оптимистично настроена за бъдещето. В моята сфера на работа например – комуникации, партньорства, маркетинг – вярвам, че роботите ще ми спестят досадните подробности, за да ми отворят повече пространство за творчество и дизайн на представянето дори. 

    Какви други теми ще се дискутират и как ще протече форумът тази година?
    Форумът ще бъде много вълнуващ – пристрастна съм, разбира се, но наистина вярвам, че ще е така. Ще говорим за дигитализация на популярни професии и области като маркетинг, финанси и счетоводство, телекомуникации; ще говорим за това как дигитализацията ще промени и образованието и какво да очакват, а и да изискват младите хора от своето образование в това дигитално време; ще има акцент и върху творческите индустрии и 3D визуализацията; тема във форума ще бъде и бъдещето на професии като ръководител на въздушното движение, новите професии, които интернет на нещата (IoT) отваря. И тази година сме планирали специална дискусия, която нарекохме „Предай нататък“ или кои са навиците, които от днес е добре да започнат да изграждат младите хора, за да са успешни и щастливи лидери на собствения си живот и кариера в следващото десетилетие. В нея сме поканили за участие и имаме вече потвърждение от много интересни събеседници като министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и журналистa от bTV Антон Хекимян. Програмата може да се види на платформата за регистрация

    Ясни ли са вече компаниите, които ще се включат?
    Да, на сцената на „Професиите на бъдещето“ тази година ще имаме отново силно бизнес присъствие. Очаквайте топ теми, поднесени от топ професионалисти, които ще заредят и публиката със своя ентусиазъм – ще участват спийкъри от HP Inc., които са генерален партньор на събитието, Nestle, A1 България, Coca-Cola HBC, FactSet, Chaos Group, Bosch, SAP, Bulatsa, Vivacom, coBuilder, AIG, TMF Group, Telelink, Swiss Education Group, Equinox Partners, Novartis и други. 

    Кой панел/коя презентация Вие лично очаквате с най-голямо нетърпение? Защо?
    Очаквам всички теми да бъдат интересни и заинтригуващи за нашите гости. Всяка от темите, които ще представим, е потенциално най-интересната, защото темата сама по себе си е 50 % от успеха – заглавието е това, което привлича, а след това идва и съдържанието, полезността на информацията в темата, кой я презентира, личната история и заряд, които ще ѝ даде този, който я представи – дали говори от позицията на събрана информация или от позицията на преживяна история. Надявам се, че ще има много повече от една „най-интересна“ тема, защото това зависи и от публиката – какво им е най-любопитно и важно на младежите да чуят и разберат. 

    Кога и къде ще се проведе „Професиите на бъдещето“ тази година и кой може да участва?
    Форумът „Професиите на бъдещето“ ще се проведе на 30 октомври, вторник, като част от 17-ото издание на нашата емблематична инициатива „Мениджър за един ден“, в София, София Тех Парк, зала Джон Атанасов от 11.00 до 17.00 часа. Всички млади хора на възраст от около 17 до 23 години могат да се регистрират за участие, разбира се, няма да върнем и 16 или 24- годишните, които искат да дойдат. Форумът е със свободен достъп, благодарение на партньорството с бизнеса, но е необходима предварителна регистрация. 

    Колко участници очаквате тази година?
    Очакваме 400-450 участници и тази година, както при предишни издания и се радвам да споделя, че местата бързо се запълват. 

    С какво най-вече това събитие ще бъде полезно за участниците според Вас?
    Събитието интригува с темите,  отнесени към бъдещето, но и с формата, който ще бъде кратки презентации и възможност за задаване на въпроси от страна на публиката. Форумът дава платформа както на бизнеса, за да представи тенденциите в развитието на професиите, така и възможност младите хора да се изразят и да зададат своите въпроси, свързани с тяхното професионално и кариерно развитие. Освен това в паузите младежите ще имат възможност и за лична среща с потенциални работодатели – компаниите-участници в събитието, които от своя страна ще имат възможност да разкажат за своите стажантски програми или други инициативи, насочени към млади хора. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.