петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2069 прочитания

    Откриха първата екзолуна около далечен свят

    Тя може да промени вижданията ни за сформирането на соларни системи
    05 октомври 2018, 15:28 a+ a- a

    Астрономи забелязаха обект, който се смята, че е първата екзолуна, обикаляща около отдалечен свят. Някои екзопланети (светове извън Соларната ни система) могат да поддържат живот. Новото космическо тяло е първото по рода си, обикалящо около екзопланета. Откритието може да промени разбиранията за това как се образуват нови соларни системи.

    „Това ще е първият случай на открита луна извън нашата Соларна система. Ако откритието ни бъде потвърдено от допълнително изследване на кадри от „Хъбъл“, то информацията може да даде сериозни доказателства за развитието на планетарни системи и може да предизвика преразглеждането на теориите за образуването на луни около планети“, разказа асистент-професорът по астрономия в Колумбия Дейвид Кипинг – един от двамата учени, открили луната.

    Новата луна е много по-голяма от близо 200 подобни обекта, открити в нашата Соларна система. Размерът ѝ е сходен с този на Нептун и обикаля около планета с мащаба на Юпитер. Заедно планетата и спътникът обикалят около звезда на 8000 светлинни години от Земята.

    Откриването на спътника стана по същия начин, който учените използват за намирането на екзопланети: наблюдавайки за малки смущения в светлината, когато планетата премине между звездата и телескопа.

    Астрономите изследваха данни за 284 планети, открити от телескопа „Кеплер“, и търсиха необикновени параметри в орбитата им. Планетата Kepler 1625b е имала по-нестандартно поведение от останалите.

    „Видяхме малки отклонения и поклащания в светлинния поток, които уловиха вниманието ни“, добави Кипинг.

    Възможно е отклоненията да са в резултат на друга планета в системата. Именно затова учените очакват откритието им да бъде потвърдено чрез данни от други телескопи. Въпреки това за момента съществуването на луна около Kepler 1625b е най-достоверната теория.

    Екзолуните са трудни за откриване поради малките си размери. Промените в светлинния поток, който те предизвикват, са изключително малки и засенчени от по-голямата планета, около която обикалят.

    И двете космически тела са на разстояние от Слънцето, което позволява развитието на живот, но за съжаление, планетата и Луната са образувани от газове. Това създава нови въпроси за учените, като това как се е сформирала Луната. Теорията за нашата Луна е, че се е образувала след сблъсък, който е скупчил и оформил скали в Луната, която познаваме днес. При новооткритите космически тела няма подобна възможност, тъй като те са изградени от газове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации