петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3893 прочитания

    Какво да очакваме на 10-oто издание на DevReach в София?

    Повече за един от най-мащабните софтуерни форуми в България научете от Сам Басу, Developer Advocate, Progress
    19 октомври 2018, 09:58 a+ a- a

    През ноември в София ще се проведе десетото издание на международната конференция за софтуерни разработчици DevReach, организирана от Progress. Събитието събира световно признати експерти в ИТ индустрията и представя новите тенденции в разработката на приложения.

    Потърсихме Сам Басу, Developer Advocate в Progress, за да ни разкаже за предстоящия форум. Ето какво сподели той:

    По какъв начин технологичните събития на живо са полезни за разработчиците?
    Най-голямата полза от събитията на живо за разработчиците е нетуъркингът. Лекциите са полезни, защото на живо можем да раберем какъв е опитът на разработчика с дадена технология, което не може да стане по интернет, въпреки изобилието от подобно съдържание там. Събития като DevReach са място за срещи и споделяне на опит между лекторите и участниците. Така, в постоянни разговори за ползването на най-новите технологии в реалния живот, се създават дълготрайни познанства, полезни за кариерното развитие на разработчиците.

    Тази година предстои 10-oто издание на конференцията DevReach. Как се роди идеята за такова събитие и как се промени то през годините?
    Причината за стартирането на DevReach беше проста – да направи образованието за програмисти достъпно и да помогне на ИТ индустрията да се развива. През годините много хора във и извън Progress помагаха с организацията. Съдържанието също много се промени - от теми за десктоп и модерен уеб,  през мобилност до облачни „native“ технологии. Днес DevReach привлича най-добрите лектори и разработчици от цяла Европа и прерасна в най-значимото събитие за програмисти в Централна и Източна Европа.

    Как подбирате лекторите и темите за всяко издание на събитието?
    През годините сме имали няколко стратегии за подбор на лектори. Обикновено отваряме възможност за кандидатстване, като така си набавяме част от тях. Останалата част каним отделно – това са водещи имена в индустрията. Искаме да сме сигурни, че участниците ще имат досег до най-добрите лектори.

    Сред ключовите лектори на DevReach тази година са Ричард Кемпбъл – създател на подкастове, лектор, автор и основател на The Humanitarian Toolbox. Той е добре познат в индустрията разработчик, консултант и съветник на редица технологични компании. Неговата лекция ще бъда посветена на опасностите и обещанията, които носи изкуственият интелект.

    Дейвид Нийл, developer advocate в Okta, опитен софтуерен разработчик, експерт и често лектор на събития в ИТ индустрията, също ще участва в конференцията, както и още много други международни и местни експерти.

    Върху какви теми ще се фокусира събитието тази година?
    DevReach 2018 ще наблегне на най-новите тенденции при разработчиците в различните платформи – очаквайте много съдържание за еволюцията на .NET, облачните инфраструктури, JavaScript Frameworks и всекидневните инструменти за разработчици. Също така искаме да вдъхновим програмистите да навлязат повече в областта на изкуствения интелект и виртуалната реалност, докато не изпускат от око най-доброто възможно потребителско преживяване.

    Освен традиционната програма на конференцията, тази година ще имаме и три практически семинара. Първият е на тема лидерство и ще се води от ИТ експертите Джим Холмс и Дейвид Нийл. Той е за разработчици, които искат да развият лидерски и бизнес умения. 

    Имаме още два уъркшопа, които са част от глобалните инициативи nGirls и Vue Vixens и целят да вдъхновят повече жени да се научат да програмират. Водещ и основател на Vue Vixens – инициатива с фокус върху Vue.js, популярна технология на JavaScript, е Джен Лупър, старши developer advocate в Progress. 

    ngGirls ще се води от експертите от българския ни офис Жейна Пелева, Станимира Влаева и Васил Чимев и е насочен към програмиране с Angular, технология на Google. Събитията са отворени за всички дами без опит в програмирането, които искат да се научат да създават уебсайтове и приложения. 

    Участието в ngGirls и Vue Vixens е безплатно, само с регистрация на уебсайтовете им. 

    Къде и кога ще се проведе тазгодишното събитие?
    През 2018 г. DevReach празнува своята 10-а годишнина и ще бъде 3-дневно събитие, което определено ще се помни дълго. Конференцията стартира с трите уъркшопа, които ще се проведат на 12 ноември в офиса на Progress в София. След тях събитието се прехвърля в Кино Арена Младост за 13 и 14 ноември. През тези два дни съдържанието ще бъде изцяло техническо. Всяка сутрин ще имаме по една техническа сесия с поглед към бъдещето, както и една вдъхновяваща завършваща лекция в края на деня. Общо ще имаме близо 45 лекции в рамките на конференцията, водени от едни от най-добрите лектори в индустрията.

    На конференцията ще присъстват лектори, които идват от различни краища на света. Случайно ли е това или напротив – стремите се към разнообразие? Защо?
    Понякога е трудно да се постигне разнообразие, но ние правим целенасочени опити това да се случи. Искаме най-добрите лектори да представят отделните технологии и не се влияем от това от коя част на света идват те. Имаме много лектори от САЩ и Европа, както и местни експерти, за да поддържаме добър баланс. DevReach цели да бъде приятно и приобщаващо събитие за всички – идеалната среда за нетуъркинг и възможност да се учим едни от други.

    Коя е целевата публика на събитието и какво е необходимо да направи тя, за да се включи в конференцията?
    Основната аудитория на DevReach са разработчиците – хора с всякакъв опит и с различни технологични умения. Конференцията има за цел да привлече и студенти, както и всеки, който иска да навлезе в ИТ сферата. Единственото изискване към участниците е да имат желание да се потопят в знания. Кафето и храната на място ще осигурят гориво за гладния ум на програмистите през трите дни от конференцията. Всеки, който иска да присъства на конференцията или семинарите, може да се регистрира на нашия уебсайт.

    Колко души взеха участие в последното издание на събитието и колко очаквате да бъдат участниците тази година?
    Повече от 500 участници участваха в DevReach миналата година. През 2018 г. очакваме те да бъдат над 600. С възможността за предаване на живо на сесиите на ключовите лектори вече нямаме ограничение за капацитета. Приветстваме всеки, който има желание, да се включи.

    Кои лекции и лектори очаквате да привлекат най-много хора?
    Очакваме лекциите за най-новите технологии като Serverless Cloud, изкуствен интелект и виртуална реалност да предизвикат най-голям интерес, защото са модерни. Разработчиците обаче трябва да създават и поддържат и бизнес софтуер и затова лекциите за инструменти за разработчици и популярни уеб и мобилни „frameworks” също ще привлекат интерес.

    Според вас как би изглеждало бъдещето на .NET през следващите пет години?
    Следващите пет години ще бъдат много интересни за еволюцията на .NET. Разработчиците вече могат да програмират за всички платформи с .NET  - уеб, десктоп, мобилни и облачни. Инструментите ще продължават да се развиват с консолидацията на .NET. Междуплатформеният потребителски интерфейс вече има повече възможности с .NET вече, но въпреки това би било интересно да се види как програмистите развиват консистентни технически умения. Приложенията ще стават все по-интелигентни с помощта на изкуствения интелект и машинното обучение и „облакът“ ще генерира много „on-demand computing”. .NET е в уникална позиция да посрещне бъдещето и се очаква програмистите да се чувстват уверени в уменията си.

    Кои нови тенденции бихте препоръчали на разработчиците да следят?
    Виртуалната и добавената реалност обещават да разкрят една нова ера на взаимодействие между човека и компютъра. Чатботовете могат да автоматизират много работни процеси. Когнитивните технологии стават все по-значима част от ежедневието ни. Като цяло разработчиците трябва да следят всички тенденции, които ще променят бъдещето, като в същото време не забравят най-новите уеб, десктоп и мобилни технологии.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство