петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3679 прочитания

    Младежи ще търсят решение на проблема с функционалната неграмотност

    За инициативата разказа Малвина Илиева, съосновател на The Edge: R&BD – дъщерно дружество на JA България
    31 октомври 2018, 15:00 a+ a- a

    На 24-25 ноември 2018 г. ще се проведе иновационен лагер за ученици и студенти Форматът на събитието е иновационен лагер по модела на JA Европа, с фокус върху функционалната неграмотност – проблем, засягащ много млади хора в училищна възраст у нас – това е неумението на учениците да намират, осмислят, преобразуват, представят информация и да намират решение на съществуващи проблеми.  

    Инициатори на събитието са технологичната компания Телелинк и дъщерната организация на Джуниър Ачийвмънт България, The Edge: R&BD, чиято цел е да подпомогне комерсиализацията на технологии и внедряването на иновативни подходи на работа в компаниите чрез насърчаването на тясно сътрудничество с академичната общност. 

    Свързахме се с Малвина Илиева, един от съоснователите на The Edge: R&BD, за да ни разкаже повече за инициативата. Ето какво сподели тя пред екипа на Economy.bg:

    JA Bulgaria работи усилено с млади хора, насърчавайки развитието на техния потенциал и предприемаческо мислене. Какви са впечатленията на екипа ви за нивото на българските младежи? Колко сериозен проблем е ниското ниво на функционалната грамотност сред младите в България?
    Знаете, че функционалната грамотност се определя като умението на учениците да намират, осмислят, преобразуват и представят информация, а според международно изследване на PISA от 2015 г., България е на 45 място от 72 държави, участвали в проучването. Ниските постижения са сериозен индикатор за състоянието на българското образование, защото идеята на теста е да измери уменията на учениците да приложат наученото на практика и готовността им да се справят в живота след завършване на училище. В същото време, изследвания като тези на PISA невинаги са най-актуалният измерител на уменията на 21 век, тъй като са базирани на методология, стартирала преди промените, провокирани от дигиталната трансформация. Става въпрос за ключови умения като креативност, комуникация, умения за работа в екип, емпатия и други, които са силно застъпени в нашите програми. Това, което ние се стараем да осигурим, е практическата насоченост и реална приложимост на знанията и уменията, които предоставяме на участниците в нашите програми. Това е и водещата идея, на която е основана дъщерната ни компания The Edge: R&BD – засилването на взаимодействието между академичната среда и бизнеса. Създадохме я, защото видяхме, че има нужда от такъв вид менторство и обучение, които подпомагат развитието на ключови компетентности сред младите предприемачи. 

    Планирате съвместна инициатива с Телелик – иновационен лагер, по време на който ученици и студенти да могат да споделят своите предложения по темата. Защо се спряхте на този формат?
    Да, така е. Телелинк, The Edge: R&BD и JA Bulgaria стартират този проект, защото искаме да допринесем за справянето с проблема, а участието на директно заинтересованите страни като ученици и студенти е според нас най-добрият модел, чрез който да реализираме това. Избрахме формата иновационен лагер като запазена марка на Junior Achievement и като модел, който винаги е спомагал за генерирането, структурирането и представянето на иновативни решения от мултидисциплинарни и мултифункционални екипи.

    Как ще протече самото събитие? За кого е подходящо?
    Събитието ще се състои в два дни (24 – 25 ноември, 2018 г.) в споделеното ни пространство за работа в София тех парк – JA StartUp Hambar. Участниците ще преминат през всички стъпки на методологията, а именно – разбери, създай, развий, попитай, подобри, заплени. На практика това означава, че те ще преминат през процеса от запознаване с проблема, идентифициране на причините за него, генерирането на решение и представянето му пред жури, което ще избере отбора победител. Важен елемент от процеса е включването на бизнес доброволци от Телелинк, чиято основна роля е да допринесат със знания, умения и инструменти за доброто сработване на екипа, достигане до по-интересни решения, задълбочено осмисляне и анализ на решенията, както и успешно представяне на разработките. Събитието е подходящо както за студенти, така и за ученици от специализирани паралелки, които имат интерес да работят по казуса.

    Как става участието от страна на ученици и студенти?
    Участието от страна на студенти и ученици става чрез попълването на кратка апликационна форма. Интересът към събитието е голям, затова насърчаваме всички желаещи да се регистрират възможно най-скоро. Крайният срок за това е 5 ноември, след което ще обявим и избраните участници. 

    По време на събитието ще бъдат дискутирани и надграждани вече съществуващи стратегии за справяне с проблема. Бихте ли ни споделили повече за тях?
    За съжаление няма универсална стратегия за справяне с проблема, но добрите практики в сферата включват прилагането на персонализиран подход в образованието и отчитането на силните и слабите страни на всеки ученик. Образованието трябва да бъде съобразено с интересите и талантите на учениците, да има разнообразие и по-голяма автономност. България трябва да се учи и да взаимства опит от страни като Финландия и Сингапур, където резултатите на учениците са впечатляващи. Нашето желание е да развием възможности и да намерим решения в настоящата среда, използвайки съществуващи ресурси и най-вече търсейки решения чрез насърчаване на въображението на участниците и способността им да работят в партньорство с всички заинтересовани страни.

    Кой ще оценява идеите на отделните екипи?
    Екипите ще представят своите решение пред жури, което ще се състои от г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria, г-н Любомир Минчев, основател и главен изпълнителен директор на Телелинк, и надяваме се г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката или негов представител.

    Ще бъдат ли реализирани част от дадените предложения и ако да, по какъв начин?
    Да, най-доброто решение ще бъде тествано в едно от училищата от мрежата на JA Bulgaria под менторството на екипите на Телелинк, The Edge: R&BD и JA Bulgaria.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research