четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2222 прочитания

    Вълни в пространството и времето може да са ключа към формите на червейните дупки

    12 ноември 2018, 09:22 a+ a- a

    Смята се, че някои червейни дупки могат да свързват отдалечени точки във времето и пространството. Обикновено те са илюстрирани като кладенци, засмукващи обекти в гравитационното си поле, което води до тесен тунел. Въпреки това до момента учените не са установили точната им форма.

    Руският физик Роман Конопля създаде методология за измерване на формата на симетрични червейни дупки, дори съществуването им все още да не е доказано. Методът използва за основа начина, по който обектите се отразяват на поведението на светлината и гравитацията.

    На теория работещи червейни дупки или още наречени четириизмерни портали през времето и пространството може да функционират по следния начин:

    В единият край гравитационното поле на черна дупка изсмуква материя в тунел, свързан с „бяла дупка“, която изхвърля материя на разстояние много далеч от входа. До момента учените са открили доказателства за съществуването на черни дупки, но все още няма намерени бели дупки, които да изхвърлят материя. Теорията за червейните дупки и възможността за междугалактически пътувания все още остава недоказана.

    Дори и червейните дупки да не съществуват, учените вече знаят много за поведението на светлината и гравитационните вълни. Гравитационните вълни са вълни във времето и пространството, които се разпръскват около масивни обекти като черни дупки.

    Едно от свойствата на черните дупки, което може да бъде наблюдавано, макар и непряко, е промяната на светлината в близост до обекта. Когато светлината се отдалечава от даден обект, се забелязва спад в честотата на дължината на вълната, което води до преминаването на сиянието в червения спектър. Ако учените знаят как светлината около черните дупки преминава към този червен спектър, то те могат да използват данните за дължината на вълните, както и колко често се забелязват колебания в тях, за да определят формата на симетрична червейна дупка, разкрива Роман Конопля.

    Технологията за измерване на гравитационните вълни съществува от 2015 насам след откриването на обсерваторията с лазерен интерферометър на гравитационните вълни (LIGO). Учените работят по подобряване на прецизността на апарата, тъй като по-точните данни биха помогнали на учени да разгледат съществуването на екзотична материя във вселената – материя, направена от изграждащи елементи, различни от атомните частици. Тази материя може да има свойствата да поддържа черните дупки.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 46 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата