вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2369 прочитания

    Земята унищожава собствените си океани

    Водата, която навлиза под земната кора, невинаги се завръща на повърхността
    16 ноември 2018, 13:47 a+ a- a

    Учени откриха, че движението на тектоничните плочи извлича до три пъти повече вода от океаните от предполагаемото допреди. Това са резултатите, посочени в ново проучване, публикувано в Nature. Използвайки естествените сеизмични дейности в зоната на Марианската падина, където тихоокеанската плоча се подпъхва под филипинската, учените успяха да изчислят колко вода навлиза в камъните,които биват заровени дълбоко под земята.

    Водата под повърхността на Земята може да допринесе за образуването на магма и може да служи като смазка за приплъзващите площи, правейки земетресенията по-вероятни, разкрива Дона Шинингтън - изследовател по морска геология и геофизика от земната обсерватория Ламънт-Дохърти в Колумбийския университет.

    Водата се задържа в кристалната структура на минерали. По този начин течността се смесва с кората на земята, когато нови или горещи тектонични плочи се образуват и когато същите се огъват и пречупват след сблъсък със съседни. Вторият процес е единственият начин водата да проникне в земната кора и мантията. До момента не е известно точно какво количество вода се губи в този процес, разкрива професор Чен Чай от университета „Св. Луис“ във Вашингтон.

    „Преди проучването ни всеки изследовател значеше, че вода прониква в кората с помощта на подпъхващата се плоча. Но никой не знаеше точно какво количество“, споделя Чай пред Live Science.

    Екипът успя да изчисли, че плочите извличат до 3 млрд. тераграма вода в земната кора на всеки милион години. Това е три пъти повече от предполагаемото  преди. Водата, която навлиза под повърхността, се завръща с помощта на разтопената магма при вулканични изригвания. Въпреки това, количеството на възвърната вода е по-малко, което подсказва на учените, че под земната обвивка протичат процеси,за които те все още не са наясно.

    Според Чай бъдещи проучвания трябва да се фокусират именно върху това, което се случва под земната кора.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ