събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16989 прочитания

    Айнщайн за смисъла на живота

    Откъс от „Как виждам света” – сборник с есета и писма на гения Алберт Айнщайн
    14 декември 2018, 15:10 a+ a- a

    Какъв е смисълът на човешкия живот, а и на органичния живот като цяло? Да се даде какъвто и да е отговор на този въпрос предполага наличието на религия. Защо изобщо да се задава подобен въпрос, ще попитате вие. И аз ще ви отговоря така: човек, който смята собствения си живот и живота на останалите създания за безсмислен, не е просто нещастен, а почти непълно негоден за живот.

    В каква необикновена ситуация сме поставени ние, смъртните! Всеки от нас е тук само за кратко, без да знае с каква цел, макар и понякога да си мисли, че я усеща. Но от гледна точка на ежедневието, без да задълбаваме, ние съществуваме заради другите – на първо място за тези, от чиито усмивки и щастие зависи нашето щастие, и след това за всички онези непознати за нас хора, с чиито съдби ни свърза съчувствието. Стотици пъти всеки ден аз си напомням, че моят вътрешен и външен свят зависи от труда на други хора, живи и мъртви, и че трябва да полагам усилия, за да давам също толкова, колкото съм получил и продължавам да получавам. Силно съм привлечен от простичкия живот и често се потискам от мисълта, че се възползвам ненужно много от труда на моите събратя. Смятам класовите различия за противоречащи на справедливостта и в крайна сметка за основаващи се на насилие. Също така вярвам, че обикновеният живот е подходящ за всеки – и физически, и умствено.

    Във философския смисъл на думата аз определено не вярвам в човешката свобода. Всеки действа не само под външен натиск, но и по вътрешна необходимост. Думите на Шопенхауер, че „човек може да прави това, което желае, но не и да желае какво да желае“, са ми повлияли още в младостта ми и до днес ми служат като утеха и като неизчерпаем извор на търпение, когато се изправям пред трудностите на живота – на моя собствен и този на другите. Това усещане милостиво облекчава чувството за отговорност, което толкова лесно може да парализира човек. Това усещане също така ни пречи да приемаме себе си и другите твърде на сериозно. То води до гледна точка за живота, в която хуморът, преди всичко друго, заема своето дължимо място.

    Да се питаме за смисъла или целта на нашето собствено съществуване или сътворение, като цяло, винаги ми се е струвало абсурдно, ако трябва да се гледа обективно на нещата. И все пак, всеки има идеали, които определят посоката на неговите усилия, а също и преценката му. В този смисъл – никога не съм гледал на спокойствието и щастието като на цели сами по себе си – такава етична база бих определил като по-подходяща за стадо свине. Идеалите, които са осветявали пътя ми и винаги са ми давали кураж да приема живота с усмивка, са Истината, Добротата и Красотата. Без усещането за задруга с хора със сходни виждания, които са обзети от търсенето на обективното  и вечно непостижимото в областите на изкуството и научните изследвания, животът би ми се струвал празен. Обичайните цели на човешката дейност – собственост, външни белези за успех, лукс – винаги съм смятал за достойни за презрение.

    Из „Как виждам света” – сборник с есета и писма на гения Алберт Айнщайн, ИК „Сиела” 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство