петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5219 прочитания

    На 67 по най-дългия непрекъснат пешеходен маршрут в света

    Какво кара една баба на 24 внуци да извърви сама 3500-километровата Пътека на Апалачите?
    01 февруари 2019, 11:26 a+ a- a

    Един ден Ема Гейтуд казва на семейството си, че отива на разходка, и напуска родното си градче в щата Охайо с кат дрехи и около 200 долара в джоба. Когато отново получават вести от нея, тази 67-годишна прабаба е извървяла 1000 километра по 3500-километровата Пътека на Апалачите – най-дългия непрекъснат пешеходен маршрут в света. След поредица от вълнуващи срещи, опасни терени и неравни битки със стихиите през септември 1955 г. тя се изправя на връх Катадин в щата Мейн, където заявява: „Казах, че ще го направя, и го направих“.

    Ема Гейтуд става първата жена, изминала сама цялата дължина на живописната Пътека на Апалачите. Общественото внимание, което донася на слабопознатия маршрут, е безпрецедентно и довежда до укрепването на пътеката, а по всяка вероятност и до нейното спасяване. 

    Номинираният за „Пулицър“ журналист Бен Монтгомъри получава изключителен достъп до личните дневници на Гейтуд, пътните ѝ записки и кореспонденцията ѝ. Той интервюира живите членове на семейството и хората, които е срещала по пътя, за да отговори на въпроса, който мнозина си задават: „Защо го е направила?“.

    Отговорът се крие между страниците на „Разходката на баба Гейтуд“, която излиза в България, („Вакон“). Една вдъхновяваща история за бунт срещу жестокостта, надежда след страданието и победа над болката...

    Ема Гейтуд израства във фермерско семейство, заедно с 14 братя и сестри. На 19 години се омъжва за Пери Клейтън Гейтуд – 27-годишен учител и фермер. Чаровната му фасада бързо се пропуква и още преди да е изтекъл срокът на един средностатистически меден месец, той започва да посяга на Ема, системно да я изнасилва и пребива. Не го трогва дори фактът, че е бременна, а юмруците ожесточено се сипят един след друг. По време на съвместния им живот Ема многократно го напуска, но притисната от обстоятелствата и общественото мнение, се връща при него. През 1943 г. успява да получи развод – почти нечувано явление за онези времена. Ема най-накрая е свободна, но ужасът на 30-годишния тормоз ще я съпътства до края на живота ѝ...

    Житейският път на Баба Гейтуд, както медиите започват да я наричат, изумително напомня тази пътека – неравен, криволичещ, изпълнен с възвишения и спадове. Някъде там се крие и отговорът на въпроса „Защо?“. Какво кара Ема Гейтуд, която има 11 деца, 24 внуци и двама правнуци, да се изправи сама срещу природните стихии и да се впусне в предизвикателство, на което не се е осмелявала никоя жена преди нея?

    Вижте част от отзивите за книгата:

    „С богатата си документалност и често поетична проза Бен Монтгомъри повежда читателите на задушевно приключение из далечните гори, заедно с една непоколебима старица.“ - Лейн Дегрегъри, носител на „Пулицър“ през 2009 г.

    „Точно както Ема Гейтуд е спомогнала за спасяването на Пътеката на Апалачите след години занемаряване, така и Бен Монтгомъри е съхранил нейната невероятна история за всеки, който обича природата, героичните жени и удивителните разкази. Ще ми се да я бях прочел на върха на някоя планина, но почти имах чувството, че съм там.“ - Томас Мулен, автор на „Последният град на Земята“.

    Бен Монтгомъри е журналист и финалист за наградата „Пулицър“. Пише за редица престижни издания, а от 2006 г. е част от екипа на Tampa Bay Times – най-четения вестник във Флорида.   През 2010 г. е финалист за наградата „Пулицър“. През 2014 г. „Разходката на баба Гейтуд“ печели Националната награда на САЩ за най-добра приключенска книга в категория „История/Биография“. В момента Бен Монтгомъри живее в Тампа със съпругата си и трите им деца.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам